CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan'ın Açıklamaları - Son Dakika
Politika

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan'ın Açıklamaları

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan\'ın Açıklamaları

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Ankara’da 124 bin oyun geçersiz kılındığını biliyoruz.

03.04.2014 18:10

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Ankara'da 124 bin oyun geçersiz kılındığını biliyoruz. Kabinleri ayırmadan, seçmeni bilgilendirmeden, 124 bin oyun iptaline sebep olduğunu tespit ettik. 124 bin oy yaklaşık seçimin sonucunu etkileyecek farkın 4 katı... Bu çerçevede bütün ilçelerdeki oyların yeniden sayılıp, yeniden değerlendirilmesi ve sayımın yenilenerek birleştirme tutanaklarının yeniden yapılması gerekiyor" dedi.

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tezcan ile CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın CHP Genel Merkezi'nde bir toplantı düzenledi.

Ankara'da bugüne kadar yapılan ve yapılacaklar konusunda bilgi verilmek için toplantı düzenlediklerini belirten Tezcan, toplantıya katılması beklenen Mansur Yavaş'ın sayımlarla ilgili çalışmalarla yapılan çalışmalara müdahale etmesi gereken bir durum nedeniyle katılamadığını kaydetti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde ciddi tereddütler ortaya çıktığını öne süren Tezcan, "Bu tereddütler çerçevesinde özellikle 20 bin ila 30 bin arasındaki oy farkıyla AK Parti adayının kazandığı yönünde kamuoyuna açıklamalar yapıldı. Yine seçim gecesi adayımız Mansur Yavaş'ın 27 bin 500 oyla seçimi kazandığına ilişkin açıklamalar yer aldı. Yani seçim tabiri caizse gitti geldi ve bu çerçevede son bilgiler doğrultusunda itirazlar yaptık" diye konuştu.

Tezcan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz öncelikle 25 ilçeden sandıklar bazında yaptığımız tespit edebildiğimiz eksiklikler, yanlışlıklar çerçevesinde ilçe seçim kurullarına itirazlarda bulunduk. Bu itirazlarımız normal takvim gereği ilçelere yapılan itirazlar son karar günü bugün saat 17.00'dır. 298 sayılı yasa uyarınca bugün saat 17.00'a kadar ilçe seçim kurulları itirazları değerlendirip karar verip, ilçe birleştirme tutanaklarını tutması gerekiyor. Bazı ilçe seçim kurulları bugünü beklemeden erkenden ilçe seçim birleştirme tutanaklarını hazırladı. Bazıları bugün. İtirazlarımızın bir kısmı incelendi kabul edildi. Çeşitli düzeltmeler yapıldı, itirazlarımız doğrultusunda. Bir kısım itirazlarımız sandık sonuç tutanaklarına yaptığımız bir kısım itirazlarımız reddedildi. Reddedilenlere ilişkin de biz süresinde il seçim kurullarına itirazda bulunduk. Red kararlarının bir kısmıyla ilgili de bugün ilçe başkanlarımız bugün itirazlarına devam ediyor. Birinci aşama şu; sandık sonuç tutanakları çerçevesinde yaptığımız itirazlar. Bu itirazların bir kısmı kabul edildi. Bir kısmı reddedildi. Reddedilenlere ilişkin de ilçe başkanlarımız il seçim kurullarına yaptı ve yapıyor. Bu süreç de devam ediyor. Bunun dışında bugün il seçim kurulunda il başkanlarımızın yapacağı iki önemli itiraz var. Bunun hazırlıklarını tamamladık. Şimdi il başkanımız Ankara İl Seçim Kurulu'na giderek bu itirazları verecek. Bu itirazlardan bir tanesi. Birleştirme tutanaklarına itiraz. Sistemi biliyorsunuz. İlçe seçim kurulları büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde sandık sonuç tutanaklarını biz birleştirme tutanağına geçiriyoruz. O birleştirme tutanağında her ilçede, büyükşehir belediye başkanı adaylarının kaç oy aldığı her ilçe bazında ortaya çıkıyor. Sonra bu birleştirme tutanakları il seçim kurulu tarafından bir il birleştirme tutanağına dönüştürülüyor ve büyükşehir belediyesinde il düzeyinde hangi partinin ne kadar oy aldığı dolayısıyla seçimi kazanıp kazanmadığı bu aşamada ortaya çıkıyor."

298 sayılı yasa uyarınca ilçe birleştirme tutanaklarının düzenleneceği son günün bugün olduğunu hatırlatan Tezcan, "Bu çerçevede bizim arkadaşlarımızın yaptıkları çalışmalarda ilçe birleştirme tutanaklarının oluşturulmasında düzenlenmesinde iki önemli hatanın olduğunu tespit ettik. Bunlardan birincisi sandık kurulu tutanakları, sandık sonuç tutanakları, ilçe birleştirme tutanaklarına geçerken yanlış geçildiğini gördük. Çok sayıda bu konuda yanlış var. Hatalı işlemeler söz konusu. Hangi hatalar? AK Parti'nin oyunu tutanaktan birleştirme tutanağına geçerken daha yüksek yazılan sandık sonuç tutanakları var çok sayıda. CHP oylarının da sandık sonuç tutanaklarındaki rakamlardan daha düşük miktarlarda sandık birleştirme tutanaklarına geçirildiğini görüyoruz. Bunlar doğrudan doğruya seçim sonucunu etkileyecek, sayımın ötesine, sayıma ilişkin bir hatanın dışında sonuç tutanaklarının birleştirilmesinde ortaya çıkan ve birleştirme tutanağı tespit edildiği anda ortaya çıkan kusurlar. Bu çerçevede birinci önemli hata bu. İkinci önemli hata da bunların toplamları. Her ikisini düzeltmeye dönük bugün il seçim kuruluna 25 ilçemizle ilgili bir itiraz dilekçemiz var. Birleştirme tutanaklarına itiraz ediyoruz. İkinci itirazımız bu. İlçe birleştirme tutanaklarına itiraz ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Ankara'da 124 bin oyun geçersiz kılındığını bildiklerini iddia eden Tezcan, "Kabinleri ayırmadan, seçmeni bilgilendirmeden, 124 bin oyun iptaline sebep olduğunu tespit ettik. İptallerin yüzde 90'a yakın oranı muhtarlık oy pusulalarının mavi zarfın içine konmasından kaynaklanan iptaller. İlçe Seçim Kurulları ve sandık kurulları seçmenin doğru biçimde oyu kullanabilmesi konusunda gerekli önlemleri almak zorundadır. 30 Mart saat 12.30 ve 13.00 arasında YSK Sandık Kurulları ve İlçe Seçim Kurullarını mesajla uyarma ihtiyacı hissediyor. Bu uyarıda, 'Muhtarlık pusulalarının mavi zarfa girmesini önlemek üzere gerekli önlemi alınız' diyor. Aradaki fark iptal edilen oylar açısından, seçimin sonucunu etkilemeyecek bir fark olsaydı problem olmayacaktı. Ancak görüyoruz ki seçimin sonucuyla ilgili bir ifadeye göre 24 bin, bir ifadeye göre 30 bin fark olduğu ifade ediliyor. 124 bin oy yaklaşık seçimin sonucunu etkileyecek farkın 4 katı... Bu çerçevede bütün ilçelerdeki oyların yeniden sayılıp, yeniden değerlendirilmesi ve sayımın yenilenerek birleştirme tutanaklarının yeniden yapılması gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Taleplerinin sıralı olarak reddedilmesi halinde gidecekleri makamın YSK olduğunu vurgulayan Tezcan, şunları kaydetti:

"İl seçim kurulları Pazar günü saat 17.00'a kadar bu taleplerimizle ilgili bir karar vermek durumundadır. Pazar günü 17'de, bu taleplerimizin reddi doğrultusunda bir karar çıkarsa, o zaman YSK'ya müracaat hakkımız doğuyor. 124 bin oy ile kısım sayımın yenilenmesi itirazımızın gerekçesi. Birleştirme tutanakları ile ilgili de iki husus söz konusu. Bir birleştirme tutanaklarındaki toplam, ikincisi sandık sonuç tutanaklarının birleştirme tutanaklarına doğru aktarılmaması. Bunu tek tek sonuç tutanağının bu şekli ile kontrol edilmesi gerekir. Bütün oylar 124 bin oy değil, 25 ilçedeki oyların sayılmasını talep ediyoruz."

'CHP'nin lehine ne kadar oy artışı olacağı' yönündeki soruya ise Tezcan, "500 oy artan bölgemiz var, 300 oy artan bölgemiz var. Devam eden incelemeler var. Vereceğimiz yanlış bilgi Genel Başkan Yardımcısı olarak vereceğim farklı rakam çok farklı spekülasyonlara neden olur. O yüzden net rakam vermekten özellikle kaçınıyorum. Seçimin iptali olağan üstü müracaat yoluyla ilgili bir konudur. O farklı bir süreçtir. Biz şuan da olağan itiraz yollarını oluşturuyoruz. Kabul edilenler, taleplerimiz doğrultusunda sayımları yapılıp evet doğrudur, eksiktir yazılmıştır veya fazla yazılmıştır AKP'nin oyları diye kabul edilip düzeltmeler yapıldı. Reddedilenler de farklı sebeplerle, böyle bir farklılık yoktur diye reddedilen var. Eklenen belgelerde bunu tespit eden huşu yoktur diye reddedilen var. Çok farklı gerekçeler var. Öncelikli olarak süreyi kaçırmayacak işlemlere bakıyoruz. Burada önemli olan o. Burada özellikle sayımlar sırasında bazı itirazlarımızın sonradan düzeltme tutanağı hazırlanmadan sandık kurulları ya da ilçe seçim kurulları tarafından düzeltildiğini gördük. Bunların da tek tek dökümünü çıkarmak gerekiyor. Bu çerçevede farklılık yoktur sizdeki ıslak imzalı tutanakta diye reddedilenler de olabilir içerisinde o yüzden net bilemiyoruz. Düzeltme tutanağına bağlı düzeltme yapılması lazım ama öyle yapılmadığını da gördük. Rakam vermek istemiyorum ama seçim sonucunun değişeceğine inanıyorum, 124 bin iptal edilen oyla ilgili" karşılığını verdi.

Olağanüstü itirazlarla ilgili bir başka soruya ise Tezcan şöyle cevap verdi:

"Olağanüstü itiraz ile ilgili iki gündür zaten basın kuruluşları vasıtasıyla kamuoyuyla bu noktada bazı haberleri basından biliyoruz. Olağanüstü itiraz yolu da bizim mevzuatımızın verdiği yollardan yöntemlerden birisidir. Ancak olağan itiraz yöntemlerinin belli bir noktaya gelmesi gerekir. Olağanüstü itiraz düşünülebilecek yöntemlerden mutlaka tartışabilecek yöntemlerden birisidir ama bu konuda henüz bir karar vermiş ve bu çerçevede adım atmış değiliz. Bunlar değerlendirme aşamasında, daha zamanı başlamadı onun. Onun süresi 7 gün içerisinde 130. maddenin 3 fıkrasına göre birleştirme tutanağının tutulmasından itibaren 7 gün içerisinde olağanüstü itiraz yoluna başvurulması mümkün. Henüz o aşamaya gelmedik. Bunların tamamı seçeneklerin içerisindedir."

Melih Gökçek'in Mansur Yavaş ile ilgili açıklamalarının sorulması üzerine de Tezcan, "Seçilelim ondan sonra düşünürüz. O farklı bir seçenek" diye karşılık verdi.

Tezcan, "Birleştirme tutanaklarının sonuçlarının bu akşam normal olarak girmesi gerekiyor. Ama bunlar da geçici olacak. Çünkü buna bağlı olarak bizim itirazımız doğrultusunda bir toplama olacak" ifadesini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan'ın Açıklamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement