CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yeniden yargılamalarla ilgili düzenlemeleri de içeren kanun tekliflerini en geç yarına kadar TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını bildirdi.
Altay, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da yeniden yargılama sürecine ilişkin "rol ve mod değişikliği gördüklerini" ve bunun kendilerini sevindirdiğini söyledi. Altay, "Bu davaların savcılığından avukatlığına soyunmuş olması, demokrasimiz açısından olumlu" ifadesini kullandı.
Yeniden yargılama sürecinin önemli bir gündem olduğunu ancak Türkiye'nin ana gündemi olmadığını belirten Altay, "Biz burada samimiyet arıyoruz. Yeniden yargılama sorununu çözecek mesele, TBMM'nin iki gününü alır" diye konuştu.
Bu konuda daha önce verdikleri teklifler olduğunu anımsatan Altay, en geç yarına kadar bu konuda bir kanun teklifi daha vereceklerini bildirdi.
Hükümetin "hukuken zanlı, siyaseten kirli" olduğunu öne süren Altay, " Erdoğan Bayraktar'ın iddiası orta yerde durmaktadır. Ayakkabı kutuları halkımızın hafızasındadır. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun üstünü örtülmesine CHP olarak sessiz kalmayacağız. Yeniden yargılama konusunda biz hazırız ama Türkiye'nin gündemini haftalarca, aylarca meşgul edecek bir gündem değildir. AKP ve Başbakan samimiyse bu konu TBMM'nin iki gününü alır. Başbakan şu anda samimiyet testinden geçiyor ama aylara yayarak gündemi bununla meşgul edeceğini sanıyorsa, bilmelidir ki Türkiye'nin ana gündemi asrın yolsuzluğudur" dedi.
Eski bakanlarla ilgili savcıların, belge, bilgileri TBMM'ye göndermesi gerektiğini savunan Altay, "Eski bakanlarla ilgili fezlekelerden henüz çıt yok" ifadesini kullandı.
Altay, Bilal Erdoğan'a savcılık tarafından yapılan çağrıya icabet etmemesini "hukukun ihlali, ayaklar altına alınması" olduğunu söyledi.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in de "Anayasanın 138. maddesi ölmüştür" ifadesini anımsatan Altay, "138. maddeyi kim öldürdü? Adresi Başbakan olan bir durum tespitini ortaya koymak ve geri çekilmek Başkan'a yakışmamıştır" diye konuştu.
-Teklifin içeriği-
Altay, sunacakları kanun teklifinin, "Terörle Mücadele Kanunu'nda savunma hakkını sınırlayan bazı düzenlemelerin iptalini; gizli tanık uygulaması, tanık korumada düzenlemeleri; özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını; mahkemelerdeki dosyaların olağan mahkemelere devredilmesini; Yargıtay'da bulunan dosyaların tabi hakimlik ilkesine aykırılıktan bozulacak şekilde düzenlemeyi ve bu dosyaların olağan mahkemelere gönderilmesini; Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesine göre kurulan mahkemelerin kaldırılması" gibi düzenlemeleri içereceğini vurguladı.
Altay, infaz yasasındaki bir değişiklikle de milletvekillerinin cezasının infazının, dönemi sonuna bırakılmasını öngördüklerini söyledi.
Engin Altay, Başbakan Erdoğan'ın beyanatının arkasında ne durup durmayacağını göreceklerini belirterek, "Başbakan, cezaevinde yatan insanların umutlarıyla oynamamalı" dedi.
Tutuklu vekillerle ilgili kurulan komisyonun çalışmaya devam edeceğini ifade eden Altay, "Şu an itibariyle cezaevinde sadece Engin Alan kaldı. Engin Alan da çıkmış olsaydı bile bu sorununun kökten çözümü için komisyonun çalışmasına devam etmesinden yanayız. 'Arkadaşlar çıktı dağılalım' anlayışında değiliz" diye konuştu.
CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da bir soru üzerine, Balyoz davasıyla ilgili ikinci bir seçeneğin olduğunu belirterek, bu konuda Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurunun gündeme alınıp adil yargılama ihlaline yönelik bir karar verilmesi durumunda, yeniden yargılamanın mümkün olabileceğini kaydetti.
Aldan, Sabih Kanadoğlu ve Metin Feyzioğlu'nun düşüncelerini de değerlendirdiklerini belirterek, "Ancak bunları sorunun bütününü çözücü mahiyette görmüyoruz. Sorun çözmenin yolu tabii hakimlik ilkesine aykırı olan mahkemelerden Türkiye'nin bir an önce kurtulmasıdır" dedi. - TBMM
Son Dakika › Politika › CHP Grup Başkanvekili Altay Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?