CHP Grup Başkanvekilleri, dört eski bakan hakkındaki Meclis Soruşturması Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü'nün "ihsası reyde bulunduğu gerekçesiyle komisyon üyeliğinin düşmesi gerektiğine" ilişkin başvurusunu işleme almayan TBMM Başkanlığı'ndan, "konuyu Genel Kurul gündemine taşımasını" istedi.
CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Levent Gök imzasıyla TBMM Başkanlığı'na yapılan başvuruda, daha önce, Soruşturma Komisyonu üyeliği için TBMM İçtüzüğü'nün 109. maddesinde öngörülen koşulları yitirmesinden dolayı, usulde paralellik ilkesi uyarınca Komisyon Başkanı Hakkı Köylü'nün üyeliğinin sona erdirilmesi için işlem başlatılmasının talep edildiği anımsatıldı.
TBMM Başkanlığı'nın bu yazıya, "adli sürece müdahale niteliği taşıyacak işlem tesis edilmesi mümkün bulunmamaktadır" cevabını vererek, istemin yerine getirilmeyeceğini bildirdiği kaydedilen başvuruda, şöyle denildi:
"Meclis Soruşturması, Anayasa'nın 'TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yolları' başlığı altında ele alınmıştır. Dolayısıyla Meclis soruşturma müessesesinin tamamen yargısal bir faaliyet olarak ele alınması eksik bir değerlendirmedir. Meclis soruşturması, kendine özgü kuralları olan Parlamenter bir faaliyettir. Meclis Soruşturma Komisyonuna CHP'nin verdiği üyelerden büyük bir bölümü, ihsası reyde bulundukları gerekçesiyle TBMM Başkanlığı tarafından ad çekme işlemine sokulmamıştır. İlgili yazıda ifade edilen gerekçelerin doğruluğunun kabul edilmesi durumunda, TBMM Başkanı'nın, bu işleminin de doğrudan yargıya müdahale anlamını taşıdığı sonucu ortaya çıkmaktadır.
TBMM Başkanlığı'nın bu değerlendirmesi, daha önceki işlemi ile tutarlı değildir. Maksatlı bir değerlendirme olduğu düşünülmektedir. TBMM Başkanlığı'nın bu tutumu ile daha önceki fezlekelerin Cumhuriyet savcılığına iade edilmesi, 17 Aralık fezlekelerinin milletvekillerinin incelemesine açılmaması ve soruşturma komisyonunun kurulma aşamasındaki tutumu, TBMM'nin Anayasa'da ve İçtüzük'te öngörülen denetim fonksiyonunu yerine getirmesini fiilen engellemesi sonucunu doğurmaktadır. Komisyona üye seçilme şartlarını yitiren bir üyenin üyeliğinin devam edip etmemesi ile ilgili olarak, tabi ki TBMM Başkanı'nın karar verme yetkisi yoktur. İlgili yazımızda sizden bu konuda bir talepte bulunulmuş da değildir. Bu konudaki yetki, üyeyi seçen TBMM Genel Kurulu'na aittir. TBMM Genel Kurulu'na ait olan bir yetkinin, TBMM Başkanlığı tarafından kullanılması mümkün olmadığından, başvurumuzun TBMM Genel Kurulu'na sunulması gerekmektedir." - TBMM
Son Dakika › Politika › Chp, Hakkı Köylü İçin İkinci Kez TBMM Başkanlığı'na Başvurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?