Cumhurbaşkanı Adayı Demirtaş: "Ne Olursa Olsun Elimize Silah Almayacağız" - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Adayı Demirtaş: "Ne Olursa Olsun Elimize Silah Almayacağız"

Cumhurbaşkanı Adayı Demirtaş: "Ne Olursa Olsun Elimize Silah Almayacağız"

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Cemil Bayık'ın "Silah bırakacağını sanan hayal görür" açıklamasının sorulması üzerine, "Biz kalıcı barış için uğraşacağız. Başka siyasetçiler gibi şöyle olursa elimize silah alırız demeyeceğiz.

13.07.2014 13:36

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Cemil Bayık'ın "Silah bırakacağını sanan hayal görür" açıklamasının sorulması üzerine, "Biz kalıcı barış için uğraşacağız. Başka siyasetçiler gibi şöyle olursa elimize silah alırız demeyeceğiz. Ne olursa olsun elimize silah almayacağız" dedi. Demirtaş çözüm sürecinin kimsenin tekelinde olmadığına dikkat çekerek, "Halk barış istediği sürece zannediyorum bu süreç asla kesintiye uğramaz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Beyoğlu'nda Ermeni, Süryani, Rum ve Yahudi inanç grupları temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda konuşan Demirtaş, Cumhurbaşkanı olacak kişinin farklı kimlikleri kucaklaması gerektiğini söyledi.

Farlı kimliklerle aynı topraklarda yaşamak istediklerini belirten Demirtaş, "Biz bir yere gitmek istemiyoruz. Gidecek bir yerimiz yok. Bizi buradan kovmak isteyenlere inat daha cüretkar davranıyoruz ve 'hayır biz bu devleti yönetmek istiyoruz' iddiasını ortaya koyuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Mesele oyunu arttırmak değil, nasıl arttırdığınızdır" diyen Demirtaş, şunları söyledi:

"Eğer bir adayın şahsında oy arttırılabiliyorsa ve bu kardeşçe birlikte yaşama ilkelerine hem Müslüman, hem Süryani, hem Yahudi, hem Çerkez hem Kürt birlikte oy veriyorsa işte bizi kurtaracak birliktelik ruhu budur. Onun ötesinde tek bir ilkesizlik üzerinden hareket ederek Cumhurbaşkanlığı kampanyasını yürüten çizgi, Türkiye'ye kaybettiren çizgidir. Eğer önümüzdeki 45 gün boyunca bu tartışmaları Türkiye'nin her yerine taşımızsak kazanan biz olmuşuz demektir. Üstüne bir de koltuk kazanırsak bu da işin piyangosu olur buna da yok demem"

Konuşmasında Başbakan Erdoğan'ı da eleştiren Selahattin Demirtaş, "Elbette ki şu anda kampanyanın yürütülüş şekli itibariyle özellikle Başbakan'ın kullandığı dil halen aynı şekilde kamp yaratmaya, gerilir yaratmaya, başkalarını düşmanlaştırmaya dönük bir dildir. Biz asla o dili kullanmayacağız. AKP'ye oy veren insanlar düşmanımız değildir. Bu topraklarda birlikte yaşayacağımız kardeşlerimizdir. Sırf AKP'ye oy verdi diye bir grubu asla düşmanlaştırmayacağız. Başbakan'ın yaptığı budur. AKP'ye oy vermeyen herkes Başbakan gözünde bu ülkenin düşmanıdır, vatan hainidir. Bu dil sokaktaki gerilimin nedenidir. Bu dil polisin kullandığı şiddetin gerekçesidir, gezide halka yönelik işkencenin gerekçesidir. Bu dilden vazgeçilmediği müddetçe kesinlikle 'ben 76 milyonun cumhurbaşkanı adayıyım' dememelidir. Aldığı oy kadar konuşmalıdır, ben o kadar kişinin cumhurbaşkanı olacağım demelidir. Onun ötesinde hiç kimsenin cumhurbaşkanı olma şansı yoktur. Eğer yüzde 51 oy alsa herhangi bir aday bütün Türkiye'yi kucaklayacak mesaj vermemişse, roboski ailelerinden özür dilememişse, Sivas katliamı ile yüzleşilmemişse, gezideki Berkin Elvan'ın annesinden özür dilenmemişse asla Türkiye'nin tamamının cumhurbaşkanı olamayacaktır. Kim kazanırsa kazansın Türkiye'in başörtülüsü ile, alevisi ile, Süryani, Yezidi, Ermenisi ile bütün kimlikleri ile herkesin Çankaya köşkünde rahatlıkla temsil edilebildiğini göstermek zorundadır" şeklinde konuştu.

Selahattin Demirtaş Cemil Bayık'ın "Silah bırakacağını sanan hayal görür" açıklamasının sorulması üzerine şunları söyledi:

"Biz kalıcı barış için uğraşacağız. Başka siyasetçiler gibi şöyle olursa elimize silah alırız demeyeceğiz. Ne olursa olsun elimize silah almayacağız. Siyasetçiler olara kalıcı barış için şiddetin tümüyle devreden çıkması için mücadele edeceğiz. Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası da bunun bir göstergesidir. Umut ediyorum ki en kısa zamanda çözüm ve barış arayışlarında daha ileri bir aşamaya geçilir. Umutsuz karamsar olmamak lazım. Barış bir kimsenin tekelinde olan değil halkın elinde olan bir süreçtir. Halk barış istediği sürece zannediyorum bu süreç asla kesintiye uğramaz". - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanı Adayı Demirtaş: 'Ne Olursa Olsun Elimize Silah Almayacağız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement