Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Ben buradan 12 yıl kesintisiz eğitime karşı çıkanlara bir soru sormak istiyorum. Bu meselenin imam hatip okullarını açmak üzere yapıldığına dair tartışmalar ve ideolojik bir zemin üzerine görüşmeler yapmak yerine dünyanın hangi ülkesinde 12 yıl boyunca kesintisiz eğitim olduğunu bize göstersinler" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Rixos Hotel'de düzenlenen 'Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Artırılması Projesi Tanıtım Toplantısı' sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Dinçer, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 4+4+4 şeklindeki kademeli eğitim için halkın yüzde 90'ının bundan haberi olmadığını açıkladı. CHP'nin bu raporunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "CHP'nin yaptığı araştırma diye yaparak kamuoyuna sunduğu şeyi, metodolojik olarak ele aldığınızda hiçbir değer ifade etmeyeceğini görebilirsiniz. CHP çok kısa bir zaman önce kurultay yapıp tüzüğünü değiştirdi, değil kamuoyuna sadece kendi üyelerine bile 'tüzük ne değişti bundan haberiniz var mı' diye sorsa zannediyorum aynı oranlarda cevap alırdı. Çünkü soru sorma yolu itibariyle içinde bulunduğumuz durumu aydınlatacak sorunlar içermiyor" cevabını verdi.
Türkiye'de zorunlu eğitimin 4 yıla çekilmediğini, aksine 12 yıla çekildiğini kaydeden Dinçer, '12 yıl boyunca kesintisiz eğitimin katı sonuçlar doğuracağı endişesi'yle eğitimin kademeli hale getirildiğini söyledi. Dinçer, "Ben buradan 12 yıl kesintisiz eğitime karşı çıkanlara bir soru sormak istiyorum. Bu meselenin imam hatip okullarını açmak üzere yapıldığına dair tartışmalar ve ideolojik bir zemin üzerine görüşmeler yapmak yerine dünyanın hangi ülkesinde 12 yıl boyunca kesintisiz eğitim olduğunu bize göstersinler. Onun üzerine kararlarımızı gözden geçirelim. 12 yıldan vazgeçtik, dünyanın hangi ülkesinde 8 yıllık kesintisiz bir eğitim var onu göstersinler yine bugünkü tartışmaların anlamı üzerine değerlendirme yapalım" şeklinde konuştu.
"12 YILLIK KATI BİR SİSTEM YERİNE DAHA ESNEK BİR MODEL GELİYOR"
Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla eğitimin kademeli hale getirilip esnekleştirildiğini anlatan Dinçer, bunun Türkiye'nin demokratikleşmesi, dünyadaki değişme ve gelişmelere paralel olarak yapılması zorunlu olunan bir uygulama olduğunu belirtti. Dinçer, "Eğitimi bir yaş öne alıyor, 6 yaşı doldurup 7 yaşından gün alan çocuklarımız, 5 yaşını doldurup 6 yaşından gün alan çocuklarımız için 'zorunlu eğitime başlama yaşı' belirleniyor" dedi.
Dinçer, eğitim yaşının TBMM tarafından uygun görülmesi ve eğitimin bir yıl erkene alınmasıyla müfredatın çocukların pedagojik özelliklerine göre yeniden tanzim edileceğini kaydetti. Okul öncesi eğitimle alakalı bir tavizin asla verilmediğini vurgulayan Dinçer, okul öncesi eğitimin yine devam edeceğini ve aynı stratejiler üzerinden yürütüleceğini söyledi. Dinçer, öğrencilerin eğitim seviyelerinin yükselmesi, Türk toplumunun eğitim seviyesinin yükseltilmesi için zorunlu eğitim seviyesinin 12 yıla çıkarılacağını hatırlatarak, 12 yıllık katı bir sistem yerine dünyadaki değişme ve gelişmelere uygun daha esnek bir model yapıldığını bildirdi.
"12 YIL ZORUNLU EĞİTİM İÇİN CHP SOMUT BİR ÖNERİDE BULUNMADI"
Dinçer, '4+4+4' şeklindeki kademeli eğitim için CHP'nin uzlaşma çağrısında bulunması ile ilgili olarak, "Uzlaşma çağrısı AK Parti'ye yönelik olarak yapılmış bir çağrı. MEB olarak şunu söyleyebilirim; eğitimin kesintisiz 12 yıl olması mümkün olmayacağına göre eğitimin kesintili hale getirilmesi konusunda ne düşünüyorlar kamuoyu ile paylaşsınlar. Uzlaşma önerisi bu zamana kadar kelimeden öteye gitmedi. Eğer CHP'nin uzattığı el, Meclis'teki eğitim komisyonundaki CHP olarak da değerlendirilebilirse benim oradan gördüğüm bunun kanun teklifinin geri çekilmesi dışında herhangi bir teklif içermediği" diye konuştu.
CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un konuştuklarının irdelenmesi gerektiğine dikkati çeken Dinçer, CHP'nin bugüne kadar herhangi bir somut öneride bulunmadığını ve uzlaşmadan kast edilenin de 'kanun teklifinin geri çekilmesi' olduğunu söyledi.
"ORTAÖĞRETİME, ÇOCUKLARIN GEREKİRSE AÇIKÖĞRETİMDEN EĞİTİMLERİNE DEVAM ETMELERİNİ SAĞLAYAN DÜZENLEME GETİRİLİYOR"
Teklifin yasalaşması halinde bakanlığın bazı ihtiyaçlarının olacağının hatırlatılması üzerine Dinçer, "Bu ihtiyaçlar özellikle okul öncesi eğitim ve ilköğretim için çok fazla olmayacak. Zaten bizim hazırlıklarımız yüzde 100 okullaşma oranı ile ilgili hazırlıklar olduğu için uygulama stratejilerimizi değiştirmemiz gerekmeyecek. Okul öncesi eğitim için belki yüzde 70'ten yüzde 100'e çıkarken bazı ihtiyaçlarımız olacak ama mesela 2012 yılında okul öncesi eğitim için kaynaklarımızın önemli bir kısmını yatırım olarak ayırmıştık. Ortaöğretim için buna ihtiyacımız olacak, ortaöğretime biliyorsunuz aslında bir başka esneklik getiriliyor. Çocuklarının gerekiyorsa açıköğretimden devam etmelerini sağlayan düzenleme, Bakanlar Kurulu'na veriliyor. Dolayısıyla önümüzdeki birkaç yıl içinde uyum sağlayacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.
Son Dakika › Politika › Dinçer'den '4+4+4' Değerlendirmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?