Genelkurmay Bakanlığa Bağlanacak - Son Dakika
Politika

Genelkurmay Bakanlığa Bağlanacak

Genelkurmay Bakanlığa Bağlanacak

Partiler, Genelkurmay'ın Bakanlığa bağlanmasında uzlaştı ama BDP ve AK Parti'nin bazı önerileri destek bulmadı.

21.02.2013 11:09  Güncelleme: 11:05

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda siyasi partiler Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması konusunda uzlaşma sağladı.

Komisyon dün 'Başkomutanlık ve Milli Savunma' başlıklı maddeyi ele aldı. Maddede, 'Başkomutanlığın TBMM'nin manevi şahsiyetine ait olup Cumhurbaşkanı ( AK Parti: Başkan) tarafından temsil edileceği belirtildi. Milli savunmadan ve Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından (AK Parti: Başkan sorumludur) TBMM'ye karşı, Bakanlar Kurulu sorumlu olduğu kaydedildi.

'Genelkurmay başkanının, silahlı kuvvetlerin komutanı olarak Milli Savunma Bakanına bağlı' olduğu ifadesini 4 parti de benimsedi.

BDP VE AK PARTİ'NİN DESTEKLENMEYEN ÖNERİLERİ

Ancak yansıyan bilgilere göre; Genelkurmay başkanının, Milli Savunma Bakanının inhası ve Bakanlar kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanacağı' hükmünü ise diğer partiler kabul ederken, AK Parti, bu fıkraya gerek görmedi.

BDP "Silahlı kuvvetler, barışı sağlamak, ülkeyi ve halkı korumakla yükümlüdür ve denetime tabiidir. Silahlı kuvvetler mensupları, siyasal konularda müdahalede bulunamaz" ifadesinin anayasada yer almasını istedi. Ancak destek bulmadı.

BDP'nin bir başka önerisinde ise "Güç kullanımının kurallarını belirleyen uluslararası hukuka aykırı ve insanlığa karşı suç işlemek sonucunu yaratacak emir verilemez. Halkların bir arada barış içinde yaşamalarını engellemek ve saldırı savaşı hazırlamak Anayasaya aykırıdır" ifadesi kırmızı olarak metne yazıldı.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Politika Genelkurmay Bakanlığa Bağlanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement