Hak Par Genel Başkanı Burkay Açıklaması - Son Dakika
Politika

Hak Par Genel Başkanı Burkay Açıklaması

Hak Par Genel Başkanı Burkay Açıklaması

"Dünyanın başka yerlerinde de dünden bugüne yaşanan benzer onlarca sorun nasıl çözülmüşse Kürt sorunu da öyle çözülecektir"

29.07.2013 14:02

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, "Dünyanın başka yerlerinde de dünden bugüne yaşanan benzer onlarca sorun nasıl çözülmüşse Kürt sorunu da öyle çözülecektir" dedi.

Burkay, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çözüm süreciyle yeni anayasanın birbirine sıkı sıkı bağlı olduğunu belirten Burkay, Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'nin demokratikleşemeyeceğini, Kürt sorununun çözümüne uygun bir zemin oluşturan bir anayasa yapılmadan da sorununun çözülemeyeceğini kaydetti.

Türkiye'de "ne hükümetin, ne de silahları bırakması beklenen ve çözüm sürecinde taraf gibi davranan PKK-DTK-BDP'nin barışa ve Kürt sorununun çözümüne ilişkin projesinin net olmadığını"  ifade eden Burkay, "Kürt sorunu PKK ve onun silahlarıyla ortaya çıkmış değil. PKK silahları tümden bıraksa, hatta tümden ortadan kalksa bile bu sorun çözülmüş olmayacaktır" görüşünü savundu.

Federal statü, Kürtçe'nin ikinci resmi dil olması ve serbestçe kullanımı, Kürt halkına anayasada yer verilmesi ve zorunlu din derslerinin kaldırılması gibi düzenlemelerin yapılmasını isteyen Burkay, "Dünyanın başka yerlerinde de dünden bugüne yaşanan benzer onlarca sorun nasıl çözülmüşse Kürt sorunu da öyle çözülecektir. Türkiye'nin köklü bir değişime, çağdaş bir demokrasiye, bunun için baştan sona yeni bir anayasaya ihityacı var" şeklinde konuştu.

Burkay, BDP'ye de seslenerek, "Gözünü İmralı ve Kandil'e dikmekle vakit geçirmeyip Kürt halkının temel tüm haklarına sahip çıkmalı. Hem çözüm hem de yeni anayasa konularında net projeler üretmeli" ifadesini kullandı.

Kemal Burkay, bir gazetecinin sorusu üzerine PYD lideri Salih Müslim'in Türkiye ziyaretini olumlu bulduğunu bildirdi.

Erbil'de Kürt Yüksek Konseyi'nin toplanacağını anımsatan Burkay, tüm Kürt örgütlerinin orada temsil edileceğini söyledi. Böyle bir konseyin toplanmasına yönelik çalışmaların 1970'li yıllardan beri istendiğini vurgulayan Burkay, öte yandan düş kırıklığı olmaması için toplantıdan çok şey beklenmemesini ifade etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hak Par Genel Başkanı Burkay Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement