Başkan Burkay, Alevi Sorununu Değerlendirdi - Son Dakika
Politika

Başkan Burkay, Alevi Sorununu Değerlendirdi

Başkan Burkay, Alevi Sorununu Değerlendirdi

Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Kemal Burkay, son dönemlerde tartışılan Alevi sorununu, gerçek bir laikliğin çözeceğini söyledi.

11.09.2013 14:27

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Kemal Burkay, son dönemlerde tartışılan Alevi sorununu, gerçek bir laikliğin çözeceğini söyledi.

Hak-Par Genel Başkanı Kemal Burkay, Alevilik tartışmalarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, Aleviler ve diğer inanç grupları da kendi benzer kurumlarını oluşturabilmeli, hizmetlerini kendileri finanse etmesi gerektiğini ifade etti. Alevilik sorunun yeni ortaya çıkmadığını belirten Burkay, Aleviliğin bir dönem Kürt sorunu gibi yok sayıldığını hatırlatarak, Aleviliğin şuan yok sayılmadığını kaydetti. Burkay şöyle dedi:

"Alevi sorunu yeni ortaya çıkmadı, dün de vardı. Ama o da Kürt sorunu gibi yok sayılıyordu. Aleviler, gördükleri ağır baskılar nedeniyle çoğu zaman kendilerini gizlemek zorunda kaldılar. Devlet de, Kürt sorununda olduğu gibi yok saymayı ve baskıyı başlıca çözüm yöntemi saydı. Şimdi durum biraz değişmiş. Aleviler artık yok sayılmıyor. Cem ayinlerini artık gizli yapmıyorlar. Çeşitli kentlerde cemevleri açılmış ve açılmaya devam ediyor. Sorun Alevi çalıştaylarında tartışılıyor. Alevi kitlesi taleplerini dile getirip siyasal hayatı şu veya bu biçimde etkiledikçe, artık devleti yönetenler de çözüm üzerinde düşünüyorlar. Alevilik farklı bir inanç, en azından farklı bir mezheptir, cami kurumu yoktur. Dedelere maaş bağlamak, onları devlet memuru yapıp güdüme almak, giderek imama dönüştürme çabasıdır. Çözüm eşitliktedir, bunun yasal ve pratik koşullarını hazırlamaktadır. İnanç alanında eşitlik laiklik ilkesi ile olur. Yani devlet halkın dini inanç alanına müdahale etmez. Hiçbir inanca baskı yapmaz, imtiyaz da tanımaz. Aleviler ve diğer inanç grupları da kendi benzer kurumlarını oluşturabilmeli, hizmetlerini kendileri finanse etmeliler. Sonuç olarak Alevi sorununu gerçek bir laiklik çözer." - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başkan Burkay, Alevi Sorununu Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement