HSYK'nın Yapısında Değişiklik Öngören Kanuna Kısmi İptal - Son Dakika
Politika

HSYK'nın Yapısında Değişiklik Öngören Kanuna Kısmi İptal

CHP Konya Milletvekili Kart: "Hukuk adına olumlu bir gelişme"

11.04.2014 12:55

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Kart, Anayasa Mahkemesi'nin HSYK kararını, "hukuk adına olumlu bir gelişme" olarak nitelendirerek, "Ancak bu arada Hükümet amacına ulaştı. Aradan geçen sürede atamaları yaptı" dedi.

Kart, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde, personeli mesleğinden ayrılmaya zorlayan bir yapı ve iklim oluştuğunu savundu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 2010, 2011, 2012 yıllarında emeklilik veya istifa nedeniyle 2 bin 119 subay ve astsubayın ayrıldığını belirten Kart, komutanlık bünyesinde mevcut personel yapılanmasını etnik köken, mezhepler, eşlerin aidiyeti gibi insanlık dışı ayrımcı ölçülerle tasfiye sürecinin 4 yıldan bu yana acımasızca sürdürüldüğünü iddia etti.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın, MİT vasıtasıyla sürdürülen bir tasfiye operasyonuyla karşı karşıya olduğunu öne süren Kart, "Bu tasfiyeler yapılırken Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı ne yapıyor? Bu kişiler hakkındaki soruşturmalar neden sıralı sicil amirleri ya da personel birimleri tarafından yapılmıyor?" diye sordu.

-Anayasa Mahkemesi'nin HSYK kararı

Anayasa Mahkemesi'nin HSYK kararına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Kart, düzenlemedeki tartışmaların, HSYK yapılanmasının kontrolünün, yönetimin doğrudan Adalet Bakanı'nın inisiyatifine geçmesinde yoğunlaştığını anımsattı.

Kart, mahkemenin, kritik olan, temel tartışma konusunu iptal ettiğini vurgulayarak, hukuk adına olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti. Kart, ancak bu arada Hükümet'in amacına ulaştığını savunarak, Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümezliği ilkesiyle aradan geçen sürede atamaları yaptığını ifade etti.

Hükümet'in, bütün bu süreçleri bile bile TBMM'nin iradesini iğfal ettiğini, yetkisini, çoğunluğunu kötüye kullandığını öne süren Kart, bu tabloya rağmen yasal sürecin sona ermediğini vurguladı. Kart,  görevlerinden alınan ilgili amirlerin, daire başkanlarının bireysel hukuklarını, yargı mekanizması içinde koruyabileceğini söyledi.

Kart, "Cumhurbaşkanı bu aykırılıkları gördüğü, bildiği halde, bir şekilde ifade ettiği halde, yine o kritik aşamalarda olduğu gibi yine sorumluluk üstlenmekten kaçınmıştır. Cumhurbaşkanı, kişisel ve siyasal hesaplarını, çıkarlarını, demokrasinin, hukukun, anayasanın önüne geçirmiştir" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika HSYK'nın Yapısında Değişiklik Öngören Kanuna Kısmi İptal - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement