İran'dan Hürmüz Boğazı Uyarısı - Son Dakika
Son Dakika Logo
Son Dakika Uygulamayı yükle! YÜKLE

İran'dan Hürmüz Boğazı Uyarısı

Google algoritmasına bırakmayın, okuyacağınız haberi siz seçin! Tıkla ve ekle

İran, Hürmüz Boğazı'nda askeri gösterilere karşı çıkarak güvenliğin kıyı devletlerinde olduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kazım Garibabadi, İngiltere ve Fransa'ya Hürmüz Boğazı konusunda uyararak, "Hürmüz Boğazı, bölge dışı güçlerin askeri gösteri sahnesi değildir" dedi.

İran, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İngiltere Başbakanı Keir Starmer tarafından dün Hürmüz Boğazı konusunda yayınlanan ortak açıklamaya tepki gösterdi. İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kazım Garibabadi, İngiltere ve Fransa'ya Hürmüz Boğazı konusunda uyararak, "Hürmüz Boğazı, bölge dışı güçlerin askeri gösteri sahnesi değildir. Boğazın güvenliğinin garantörü ve sorumlu gücü olan İran, bu hassas su yolunda gerçekleştirilecek her türlü askeri harekete karşı uyarıda bulunmaktadır. Boğazın güvenliği kıyı devletlerinin elindedir; krizler oluşturanlar, maceralarının sonuçlarından sorumlu tutulacaktır; bu uyarı ciddidir" dedi.

Fransa ve İngiltere dün yaptıkları ortak açıklamada, Hürmüz Boğazı'ndan tüm ülkelerin gemilerinin güvenli geçişinin yeniden sağlanmasının küresel bir mesele olduğunu belirterek, Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer özgürlüğünü desteklemek amacıyla daha geniş kapsamlı Çok Uluslu Askeri Misyon'u konuşlandırmaya hazır olduklarını ifade etmişti. - TAHRAN

Kaynak: İHA