"Mahkeme AKP'yi Yatağına Döndürdü" - Son Dakika
Politika

"Mahkeme AKP'yi Yatağına Döndürdü"

"Mahkeme AKP\'yi Yatağına Döndürdü"

Yabancı Medya, Anayasa Mahkemesi'nin AKP'yi Kapatmama Kararını Haber, Başyazı ve Yorumlarında Geniş Bir Şekilde Değerlendirdi.

01.08.2008 02:17

Yabancı medya, Anayasa Mahkemesi’nin AKP’yi kapatmama kararını haber, başyazı ve yorumlarında geniş bir şekilde değerlendirdi.

ABD

New York Times: Türkiye’de iktidar partisi yasaklanmaktan kılpayı kurtuldu. Aylardır süren baskı dindi. Washington Enstitüsü’nden Soner Çağatay, "AKP taşan bir nehirse, mahkeme bunun önüne bir baraj kurmak yerine, onu ıslah ederek yatağına dönmeye zorladı" dedi. Sabancı Üniversitesi’nden Ersin Kalaycıoğlu ise "AKP artık tek taraflı davranamaz. Bir sarı kart daha görürlerse oyundan atılırlar" diye konuştu.

Washington Post: Türkiye’yi yönetenler, laikçilerin meydan okumasını atlattı, ancak karar ciddi bir uyarı niteliği taşıyor.

Wall Street Journal: Sonunda Türk lokumu. Türkiye’den iyi bir haber gelmeyeli uzun zaman olmuştu, ama bu kuraklık dünkü kararla bitti. AKP iktidarda kaldı, ama adımlarına dikkat etmeli.

LA Times: Siyasi kriz engellenmiş oldu, ancak dindar Türklerle laik vatandaşları arasındaki fundamental gerilime hitap konusunda çok az şey yaptı.

BBC: Aylar süren siyasi belirsizlik bitti, ama kılpayı kaçış Türkiye’yi bölünmüş bıraktı.

Washington Times: Türkiye’deki iktidar partisinin yeri sağlam. karar, Türkiye’deki karışıklığa son verdi, yabancı yatırımcılar rahat nefes aldı ve AB yolunda duraksama endişelerini giderdi.

İNGİLTERE

Financial Times: Türk liderler makamlarında kalıyor; parti mahkeme mücadelesinden sağ çıktı. Karar ülkeye bir mola sağladı, ama kalıcı çözüm değil.

Independent: Bir muharebe bitti, ama savaş sürecek.

Guardian: İktidardaki Ak Parti, mahkeme üyelerinin bir oy farkıyla kapatılmaktan kurtuldu. Türkiye, içine girdiği belirsizlik ve siyasi krizi atlattı. Laikler ile İslam yanlıları arasında olası bir ateşkes yolu açıldı.

Daily Telegraph: AKP’ye yaklaşımını yumuşatması için ciddi bir uyarı yapıldı.

Times: Türkiye eşikten döndü. Ortadoğu barış görüşmelerinde kilit bir rol üstlenen AKP kapatılsaydı, Türkiye’nin AB üyeliği isteği de tehlikeye girecekti.

FRANSA

Le Figaro: AKP kılpayı kurtuldu. Hakimler devlet kurumlarının işleyişini istikrarsızlaştırmamayı tercih etti. Karar, laiklik ilkesine dönülmesi konusunda bir hatırlatma niteliğinde.

Le Monde: Türk adaleti iktidar partisini yasaklamadı. AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın sözcüsü Cristina Gallach, kararı "Olumlu" olarak niteledi.

ALMANYA

Frankfurter Rundschau: Karar, beraat anlamına gelmiyor. Yoksa Hazine yardımı kesilmezdi. Başbakan, dini ajandasını gündeme taşıyamayacak.

Allgemeine Zeitung: Dinin sosyal hayattaki ağırlığının saptanmasında Türk toplumunu uzun ve zahmet dolu tartışmalar bekliyor.

İTALYA

La Repubblica: Yargı Erdoğan’ı kurtardı. Parti kalacak, Hazine yardımı yarıya inecek.

Il Sole 24 Ore: Türkiye’de Anayasa Mahkemesi, Başbakan’ın İslami partisini kurtardı.

Il Giornale: Türkiye’de yargıçlar Başbakan Erdoğan’ı kurtardı.

İSPANYA

El Pais: Karar, AB için sevindirici bir haber.

BELÇİKA

Le Soir: Türkiye ve AB rahat nefes aldı. AKP’ye çok ciddi bir uyarıda bulunuldu, tavır değiştirmesi gerekiyor.

AFP arşivden çalıştı

FRANSIZ haber ajansı AFP’nin, AKP’nin kapatılmama kararının ardından yayına koyduğu arşiv fotoğrafları arasındaki bu kare dikkat çekti. Ajans, türbanla ilgili Anayasa değişikliğini 5 Haziran’da iptal eden Anayasa Mahkemesi’nin, ertesi gün İstanbul’da böyle protesto edildiğini hatırlattı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika 'Mahkeme AKP'yi Yatağına Döndürdü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement