MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, "Şimdi 2014-2016 yıllarını kapsayacak yeni bir Orta Vadeli Program açıklanacaktır. Parti olarak beklentimiz, hedeflerin yıl içinde ikide bir revize edilmeyeceği, öngörüleri gerçekçi, girişimcilerimize ve vatandaşlarımıza güven verecek, yatırım ortamının iyileştirileceği, tasarruf oranlarını artıracak makro ekonomik rakamlardır. İktidarın sanal gündemler oluşturmak yerine, güven artırıcı ekonomik ve sosyal politikaları kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir" görüşünü dile getirdi.
Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, demokratikleşme paketi ve benzeri konularla milletin gerçek gündemini meşgul etmeye kimsenin hakkı olmadığını öne sürerek, Türkiye'nin asıl sorunlarının 10 yıldır çözüm beklediğini, bunların başında da ekonominin geldiğini iddia etti.
Orta Vadeli Programın (2013-2015) makroekonomik hedeflerinin gerçekçi olmadığını en başından beri dile getirdiklerini ve makroekonomik hedeflerin revize edilmek zorunda kaldığını savunan Tanrıkulu, açıklamasında şunlara yer verdi:
"Yeni açıklanacak Orta Vadeli Program (2014-2016) ile gerçekleştirilecek revizyonlar arasında, ekonomimizin yumuşak karnı ve 10 yıldır bu ekonomi yönetimi tarafından çözümlenemeyen milli gelire oranı yıl sonunda yüzde 7'ye ulaşacak cari açık hedefi, dış ticaret açığı tahmini ve hedeflenen ancak ulaşılamayan büyüme rakamı gibi makroekonomik hedefler bulunmaktadır.
Dış ticaret anlayışındaki başarısızlık son açıklanan Ağustos 2013 rakamlarında iyice belirginleşmiş, ihracat Ağustos 2013'te, 2012'nin aynı ayına göre yüzde 12,9 azalmıştır. Dış ticaret açığı ise yine aynı dönemde yüzde 18,3 artarak 67,5 milyar dolara yükselmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 2012 Ağustos ayında yüzde 68,1 iken, 2013 Ağustos ayında yüzde 61,4'e gerilemiştir. Böylesine başarısız rakamlardan sorumlu olanlar ise Ağustos böceği misali saz çalmaya devam etmektedirler."
Tanrıkulu, ekonomi çevrelerinin uzun zamandır dış ticaretteki başarısızlığı ve yapılması gerekenleri dile getirdiğini ancak vurdum duymaz davranıldığını ileri sürerek, Haziran 2013'te umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle (mevsimlik çalışanlar dahil) son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve iş başı yapmaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanların dahil edildiği işsizlik oranının yüzde 14'ü geçtiğini öne sürdü.
Şirketlerin net döviz pozisyon açığının 2002 yılından bu yana 25 kat artarak eksi 165,3 milyar dolara yükseldiğine işaret eden Tanrıkulu, açıklamasında şunları kaydetti:
"Siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın da getirdiği kurlardaki oynaklık ve hassasiyet, dış borcu 252,3 milyar dolara yükselen girişimcilerimize de yeni yatırımları konusunda güven sorunu oluşturmaktadır. Ülkemizin vadesi bir yıldan az kalmış finansman ihtiyacı ve program hedefi olan cari açık rakamını birlikte düşündüğümüzde, ihtiyacımız olan 223 milyar doların finansmanı her geçen gün daha fazla risk oluşturmaktadır.
Diğer yandan Hazine de ülkemizin kendi özkaynaklarından sağlaması gerektiği finansmanı, iç ve dış borçlanmalarla sürdürmektedir. Bu bağlamda ülkemizin net dış borç stoku 2012 yılı sonuna göre yüzde 14 artarak 217,8 milyar dolara yükselmiştir. Şimdi 2014-2016 yıllarını kapsayacak yeni bir Orta Vadeli Program açıklanacaktır. Parti olarak beklentimiz, hedeflerin yıl içinde ikide bir revize edilmeyeceği, öngörüleri gerçekçi, girişimcilerimize ve vatandaşlarımıza güven verecek, yatırım ortamının iyileştirileceği, tasarruf oranlarını artıracak makro ekonomik rakamlardır. İktidarın sanal gündemler oluşturmak yerine, güven artırıcı ekonomik ve sosyal politikaları kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir." - Ankara
Son Dakika › Politika › MHP Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Ekonomiyi Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?