Mısır'daki Krize Çözüm Önerisi - Son Dakika
Politika

Mısır'daki Krize Çözüm Önerisi

Mısır\'daki Krize Çözüm Önerisi

El Cemaatu'l İslamiye Şura Meclisi Üyesi Zümer, 2 aşamalı çözüm önerisinde bulundu Zümer: "İhvan ve diğer partilerle diyalog halindeyiz"

09.09.2013 13:56

İFTİKAR EL-MİNDARİ - El-Cemaatu'l-İslamiye Şura Konseyi Üyesi Abbud ez-Zümer, Mısır'daki krizin aşılması için iki aşamalı çözüm önerisinde bulundu.

Çözüm önerilerinin ilk aşamasına göre ordu ile darbe karşıtlarının birbirlerine karşı sergiledikleri tavırlardan vazgeçmeleri gerektiğini vurgulayan Zümer, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  "İlk aşamada, öncelikle görevinden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarlarının düzenlediği gösterilerin barışçıl tabiatını koruması, medya organlarının 'ötekini dışlama' politikasıyla hareket etmemesi, olağanüstü halin kaldırılması, tutukluların serbest bırakılması ve başsavcılık tarafından muğlak suçlamalarla kimsenin gözaltına alınmaması gerekiyor" dedi.

Zümer, ilk aşamada bu adımlar atılırsa ülkenin biraz olsun nefes alabileceğini, bilahare Mısır'daki krizin tarafları arasında diyaloğun başlayabileceğini belirtti.

-Çözümün ikinci aşaması

Zümer, çözüm girişiminin bir sonraki aşamasıyla ilgili şunları söyledi:

"Taraflar arasında uzlaşı sağlanmalı, meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimleri meselesine pratik bir çözüm bulunmalı, tüm taraflarla işbirliğine gidilmelidir. İşte bunları gerçekleştirebilirsek anayasal meşruiyet ve halkın iradesine saygı duyulması konusunda uzlaşma sağlamış oluruz."

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ve Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak hareketi bünyesindeki diğer grupların bu çözüm önerisine bakışları hakkında da bilgi veren Zümer, "İhvan ve diğer partilerle diyalog halindeyiz. Başka çözüm önerilerinde bulunanlar da oldu. Bu önerileri değerlendirmek için biraraya geleceğiz. Daha sonra ortaya çıkacak görüşü yetkililere sunacak ve krizden çıkmak için fiili olarak adım atacağız" diye konuştu.

Ordu ve İçişleri Bakanlığı'nın tavrıyla ilgili ise Zümer, "Bu kurumlar daha önce ülke menfaatleri doğrultusunda çalışan herkesle diyaloğa geçebileceklerini açıklamıştı. Bu da diyalog kapısının kapalı olmadığını gösteriyor. Biz birbirimize düşman değiliz, tek sorunumuz takındığımız siyasi tavırdır. Çözüm için net bir görüş oluşturabilirsek ordudaki yetkililer de bunu kabul edecektir" ifadesini kullandı.

Abbud ez-Zümer kimdir?

Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Enver Sedat suikastının öncülüğünü yaptığı suçlamasıyla 30 yıl hapis yatan Abbud  ez-Zumer, 19 Ağustos 1947'de Kahire'nin batısındaki Giza Şehri'nin Nahia Köyü'nde doğdu. Harp Akademisinden 1967 yılında mezun oldu. 1967 Arap- İsrail savaşı yenilgisinin hemen ardından üsteğmen rütbesiyle askeri istihbarat biriminde görev aldı. 1973 Ekim Savaşı'na katıldı.

Abbud ez-Zümer, 1979 yılında teyzesinin oğlu Tarık Abdulmevcud ez-Zumer'in etkisiyle İslami hareket saflarında yer almaya başladı. Cihad Örgütü'nün kurucularından "Kayıp Farz: Cihad" adlı kitabın yazarı Muhammed Abdusselam Ferec ile tanışmasının ardından Sedat suikastında görev alan Zümer'in  hapis hayatı, Mübarek rejiminin düştüğü 25 Ocak devriminin ardından 12 Mart'ta sona erdi. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Mısır'daki Krize Çözüm Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement