'Sine-i Doğu'ya Gittiler - Son Dakika
Politika

'Sine-i Doğu'ya Gittiler

\'Sine-i Doğu\'ya Gittiler

Ahmet Türk, Partililer ile 4 Saat Süren Toplantı Sonrasında Hep Birlikte Sine-i Millet Kararının Alındığını Açıkladı.

15.12.2009 02:20

Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararını tartışmak üzere DTP milletvekilleriyle Diyarbakır’a giden Ahmet Türk, partililer ile dört saat süren toplantı sonrasında hep birlikte sine-i millet kararının alındığını açıkladı.

Kapatılan DTP’nin il ve ilçelerindeki tabelalar öğlen saatlerinde indirildi. Binalara akşam saatlerinde DTP'nin alternatifi olarak kurulan Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) tabelası asıldı.Anayasa Mahkemesi tarafından terör odağı olduğu gerekçesiyle kapatılan Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) milletvekilleri dün Diyarbakır’da yaptıkları durum değerlendirmesi toplantısından toplu istifa kararı çıktı. Kapatılan DTP milletvekillerinin Diyarbakır’da düzenledikleri ve 4 saat süren Demokratik Toplum Kongresi Daimi Meclis Toplantısı’nda alınan ‘toplu istifa’ kararı kapatılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk açıkladı. Türk, “En kısa sürede Meclis Başkanlığı’na hep beraber istifa dilekçelerimizi vereceğiz” dedi. Gazetecilerin ‘Meclis istifalarınızı kabul eder mi?’ sorusuna Ahmet Türk’ün cevabı “O bizim sorunumuz değil” oldu. Türk şunları söyledi:

En kısa sürede

“Bildiğiniz gibi uzun dönemden beri demokratik mücadelemiz önemsenmezse, bir arkadaşımıza dokunulursa bu parlamentoda kalmanın bir anlamının olamayacağın ifade etmiştik. Daha sonra Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesinin ittifaki ile partimiz kapatıldı ve geçmişte eş başkanlık yapan ben ve sayın Aysel Tuğluk 5 yıl siyasi yasakla birlikte milletvekilliğimizin düşürülmesine karar verildi. Biz daha önce grup olarak aldığımız kararı Diyarbakır’a gelerek sivil toplum ögürtleriyle, Demokratik Toplum Kongresi ile paylaşarak açıklamayı esas aldık. Bugün de şunu ifade etmek istiyorum ki, en kısa süre içinde dilekçelerimizi Meclis Başkanlığı´na vereceğiz. Tabii ki belki bu çok tartışılır.

19+1 de çözüm değil

Biz her zaman demokratik siyasetin önemini dile getirdik. Sorunların çözüm yerinin parlamento olduğunu da söyledik, halen de ona inanıyoruz. Parlamento bir gün gerçekten bu ülkenin sorunlarını gündeme alırsa ancak o çözer diye düşünüyoruz. Ancak mevcut parlamento bizi hazmetme becerisini gösteremedi. Bugün bazı formüller ortaya atılıyor. 19+1. Peki 21’in olduğu dönemde bunu demokratik siyasetimizin önünün kapatmak isteyenler yarın 19+1 formülünü ele alacaklar. Bu kez nasıl 19+1 formülünü ortadan kaldırmaya yönelik nasıl bir manevra taktiği ortaya koyacaklar.

Bizi anlamadılar

Şunu ifade etmek istiyorum. Gerçekten ısrarlıyız. Gerçekten demokratik siyasetin önünün açılması için çaba içinde oluruz, ama inançlarımızı, düşüncelerimizi halkımızın demokrasi mücadelesinden taviz vermemizi isteyen bir mantıkla ya karşı karşı kalırız ya da yeni dokunulmazlıkların gündeme getirilmesiyle karşı karşıya kalırız. Oysaki bu daha farklı bir gerginliğin de olmasına neden olacak. Biz bu nedenle barış, demokrasi, özgürlük mücadelemizin anlaşılmadığını, bundan sonra da parlamentoda kalırsak anlaşılmayacak inancına vardık. Dilekçelerimizi sunacağız.

Siyasetçiye görev düşüyor

Şunu da söylemek istiyorum. Elbette ki hepimize önemli görevler düşüyor, siyasetçilere önemli görevler düşüyor. Sorunları çözme ve o beceriyi gösterme siyasetçilerin, siyaleri partilerin işidir. Eğer gerçekten bu ülkede bin yıldır birlikte yaşayaca iki halkın geleceğini barışını önemsiyorsak, hepimizin yeniden düşünmemiz lazım.’’

Ahmet Türk, ``Ara seçime katılmayı düşünseydik zaten istifa etmezdik’’ karşılığını verdi. Türk, istifaların Meclis´te kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soruya cevabı ise ``Onların bileceği iş’’oldu.

DTP yoksa BDP var

Kapatılan DEP eski Miletvekili Hatip Dicle ise, dün yaptığı açıklama, “Bugünden sonra demokratik siyasete hep birlikte devam edeceğiz. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) var. Çalışmaları, Barış ve Demokrasi Partisi ve Demokratik Toplum Kongresi çatısı altında sürdüreceğiz’’ dedi. Diğer taraftan, Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde DTP’nin tabelası indirildikten sonra yerine BDP tabelası asıldı.

Bitmiyor

GÜNEYDOĞU başta olmak üzere Türkiye’nin birçok kentinde DTP’nin kapatılmasına yönelik protestolar dün de sürdü. Diyarbakır´da kapatılan DTP´nin binası önünde Anayasa Mahkemesi´nin 5 yıl siyasi yasak getirdiği milletvekili Aysel Tuğluk’un konuşması sırasında otobüse 50 metre uzaklıkta yüzleri maskeli çoğu çocuk 40 kişi, lastik yaktı. Tuğluk ve Ahmet Türk´ün konuşması ardından 15 bin kişilik grup dağılırken, 200 kişilik grup ise polise taş ve sapanlarla saldırdı.

Adana Dağlıoğlu Mahallesi´nde, eczaneler dışındaki tüm işyerleri kepenk indirdi. Yaklaşık 100 kişi, “Biji Serok Apo” sloganları attı, MOBESE kameralarını yakmaya çalıştı, polisi taşladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika 'Sine-i Doğu'ya Gittiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement