Sudan'da sivil hükümet ve demokratik seçimlerin yolunu açacak "çerçeve anlaşma" imzalandı - Son Dakika
Politika

Sudan'da sivil hükümet ve demokratik seçimlerin yolunu açacak "çerçeve anlaşma" imzalandı

Sudan\'da sivil hükümet ve demokratik seçimlerin yolunu açacak "çerçeve anlaşma" imzalandı

Sudan'da geçtiğimiz sene yapılan askeri darbenin ardından askeri yönetim ile demokrasi yanlısı grup arasında demokratik seçimlerin yolunu açacak "çerçeve anlaşma" imzalandı.

05.12.2022 18:31  Güncelleme: 18:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sudan'da geçtiğimiz sene yapılan askeri darbenin ardından askeri yönetim ile demokrasi yanlısı grup arasında demokratik seçimlerin yolunu açacak "çerçeve anlaşma" imzalandı.

Sudan'da geçtiğimiz yıl 25 Ekim'deki askeri darbenin ardından siyasi krizin çözümü için taraflar arasında ilk adım atıldı. Askeri yönetimde olan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Yardımcısı Mohammed Hamdan Dagalo ile demokrasi yanlısı Özgürlük ve Değişim Güçleri liderleri arasında başkent Hartum'da sivil hükümet ve demokratik seçimlerin yolunu açacak "çerçeve anlaşma" imzalandı.

Sudan'da askeri yönetim ile müzakere etmeyi reddeden demokrasi yanlısı Direniş Komitesi de dahil olmak üzere önemli muhalif güçlerin birçoğu anlaşmayı boykot etti. Anlaşmanın imzalanmasının ardından Direniş Komitesi liderleri anlaşmaya karşı gösteri çağrısında bulundu. Anlaşma, ülkeyi seçimlere götürmek için sivillerin liderliğinde yeni bir geçiş hükümeti kurmayı taahhüt ediyor ve Ekim 2021'deki darbenin ardından Sudan'ın demokrasiye geçişi için ileriye dönük bir yol sunuyor. Anlaşma ile Sudan'da ordunun siyasetten çekilmesi ve ülkeyi özgür ve adil seçimlere götürecek sivil bir başbakanın 24 aylık geçiş sürecini denetlemesi öngörülüyor. Çerçeve anlaşmanın birkaç hafta içinde nihai anlaşmaya ve geçici anayasal düzenlemelere dönüştürülmesi bekleniyor.

Sudan'da yönetimin tamamen sivillere devredilmesi için yapılan gösterilerde bugüne kadar 119 kişi hayatını kaybetti.

Ne olmuştu?

Sudan'ın eski Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in 30 yıllık iktidarının 11 Nisan 2019'da halk ayaklanmasıyla sona ermesinin ardından başlayan geçiş döneminde ordu ve sivil yönetim arasında iktidar paylaşılamamıştı. Geçtiğimiz sene 25 Ekim'de Başbakan Abdullah Hamduk ile aralarında en az 4 bakanın da bulunduğu diğer sivil hükümet yetkilileri gözaltına alınmıştı. Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Abdülfettah el-Burhan, daha sonra olağanüstü hal ilan ederek, sivil yönetimi feshettiğini duyurmuştu. - HARTUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Sudan'da sivil hükümet ve demokratik seçimlerin yolunu açacak 'çerçeve anlaşma' imzalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement