Türkiye Büyük Millet Meclisi 1 Ekim'de yoğun bir gündemle açılacak. İlk olarak sınır ötesi operasyon tezkeresi ve yerel seçimlerin öne alınması ile ilgili düzenlemelerin görüşüleceği TBMM Genel Kurulu'nu yeni yasama yılı boyunca yoğun bir gündem bekliyor.
TBMM, artan terör olayları nedeniyle iptal edilen resepsiyon yapılmadan 1 Ekim 2012 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasıyla açılacak. TBMM Genel Kurulu'nda ilk olarak 17 Ekim'de süresi dolacak olan sınır ötesi operasyona olarak sağlayan tezkerenin bir yıl uzatılması ile yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasına ilişkin teklif görüşülecek.
Yerel seçimlerin Mart 2014 yerine 27 Ekim 2013 tarihinde yapılmasına ilişkin AK Parti ve MHP uzlaşma sağlamış ve bir maddelik anayasa değişiklik teklifini hazırlamıştı. Teklif önce Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek ve ardından Genel Kurul'a sevk edilecek. Anayasa'ya geçici madde eklenerek yerel seçimlerin öne çekilmesini düzenleyen teklifinin kabul edilmesi ile birlikte yerel seçimler bundan böyle Ekim ayının son Pazar gününde yapılacak.
Seçimin Ekim ayına alınması nedeniyle ilgili kanundaki 'Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir' ifadesindeki '1 Ocak günü' ibaresinin de '1 Ağustos' olarak değiştirilmesi planlanıyor.
Genel Kurul'da ayrıca büyükşehir sayısını artıran Büyükşehir Belediye Yasası'nda değişiklik öngören tasarının da gündeme gelmesi bekleniyor. Buna göre, nüfusu 750 bini bulan illerin Büyükşehir kapsamına alınması hedefleniyor.
Meclis'in bir diğer gündem maddesi de MHP'nin gündeme taşıdığı dokunulmazlıkların kaldırılması konusu olacak. BDP milletvekillerinin PKK'lılarla kucaklaşması görüntülerinin ardından MHP'nin gündeme getirdiği teklifin karma komisyonda görüşülebileceği ve ardından, Genel Kurul'a gelebileceği belirtiliyor.
İşçi ve işverenlerin merakla beklediği Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı da Meclis'in önemli gündem maddelerinden biri olacak. Meclis'e sevk edilen tasarının ilgili komisyonda görüşülmesinin ardından Genel Kurul'da kanunlaşması hedefleniyor. İşçi ve işveren sendikaları, uzun süredir bekledikleri düzenlemenin bir an önce yasalaşması için Başbakan Erdoğan'ın da kapısını çalmıştı. Sendikalar toplu iş sözleşmelerinde kullanılan istatistiklerde Bakanlık ve SGK verilerinde farklılık olduğu için toplu iş sözleşmesi imzalayamıyor. - ANKARA
Son Dakika › Politika › TBMM 1 Ekim'de Yoğun Bir Gündemle Açılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?