TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

MHP'nin çiftçilerin sorunlarına ilişkin Araştırma Önergesi'nin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi

05.07.2013 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP'nin, çiftçilerin sorunlarına ilişkin Araştırma Önergesi'nin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

MHP, öneriyi TBMM Genel Kurulu'na getirdi. Önerinin lehinde konuşan MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, çiftçi milletvekili olduğunu belirterek, çiftçilerin sorunlarının çok fazla olduğunu söyledi.

"Çiftçi can çekişiyor ölmek üzere" diyen Varlı, çiftçiye can suyu verilmesi ve bunun için de çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, iktidara geldiklerinde 765 bin çiftçinin 2.7 milyar TL'lik borcunun 1,5 milyar TL'sini sildiklerini söyledi. Çiftçilerin iktidarlarından önce borçlandığını belirten Erdoğan, çiftçiye 2002'de 1,8 milyar TL tarımsal destekleme ödemesi yapılırken, şimdi 7,6 milyar TL destekleme yapıldığını kaydetti.

Muhalefetin laf atması üzerine Erdoğan, "Hortumları kestik feryadınız ondandır. Her seçimde milletten aldınız tokatı ama size yetmedi, döndünüz orduya 'ordu göreve' dediniz" diye konuştu.

Tekrar kürsüye gelen Varlı, "Klasik bir Mehmet Erdoğan konuşması dinledik. 'Biz şunu verdik, bunu verdik.' Sen tiyatro sahnesinde misin, burası tiyatro mu? Kendine güveniyorsan, gel bu araştırma önergesini kabul edelim, komisyonu kuralım, bölgeye gidelim ve çiftçinin karşısında bunları anlat. Yıllardır kurbanlık koyunu biz besledik ama şimdi kurbanlık koyun ithal ediyoruz. İnsan biraz vicdanlı, ölçülü konuşur" dedi.

Varlı, kendisine laf atan AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş'a, "Sen konuşma, seninle işim yok" yanıtını verdi.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, "Saman ithalatı oldu, et ithalatı oldu, karpuz ithal ediliyor, domates, limon, çilek ithal ediliyor. Çukurova, Hatay pamukla anılırdı ama şimdi öyle değil" dedi.

"Aklınıza ne gelirse ithal edeceksiniz" diyen Seçer, hayvancılık ve tarım ülkesi olan Türkiye'de meracılığın bittiğini iddia etti.

-"Türkiye bunu beceremezse herkesin mendil büyüklüğünde arazisi kalacak"

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, "Evet yağlı tohumlarda açığımız vardır doğru ama 2002'ye göre 700 bin ton daha da artmıştır yağlı tohum üretimi. Nüfus ve insanın refahı da arttığı için yetersiz gibi görünmektedir" dedi.

"Eğer biz tarımsal politikaları iyi yönde çeviremeseydik şu anda bizim tarımsal üretimimiz artan refahla birlikte insanımıza yetmesi söz konusu olmayacaktı, daha da ithal eden konuma gelecektik" diyen Kılıç, tarım alanında daha yapılması gerekenler olduğunu söyledi. Kılıç, yapılanların bazılarının meyvelerinin alındığını ama daha alnacak çok mesafe olduğunu kaydetti.

Kılıç, arazilerin bölünmesiyle ilgili bir gayret olduğunu belirterek, "Türk tarımının kurtuluşu buradadır. Türkiye bunu beceremezse herkesin bir mendil büyüklüğünde arazisi kalacak. İnsanlar gelir elde edemeyeceği için bu alandan uzaklaşacak" dedi.

CHP, önerinin oylamasından önce yoklama istedi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakuk, yoklamada yeterli sayı bulunamayınca birleşime ara verdi. Başkanlık Divanı'nda bulunan Katip Üye, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, salondan ayrılırken, kürsünün önüne gelen AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan'a, "(Niye kağıt almıyorsunuz?) diye bana bağırıyor, manyağa bak ya. Bana söyleme, git Meclis Başkanı'na söyle" diye bağırdı. Aslan'ı araya giren AK Parti'li milletvekileri kürsüden uzaklaştırdı.

Tekrar açılan birleşimde, toplantı yeter sayısı bulundu ve öneri kabul edilmedi. -

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement