TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

Perakende ticaret ile Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulmasına ilişkin yasa tasarıları, Genel Kurul gündeminin ön sıralarına alındı TBMM Başkanı Çiçek, Fransa ve Çek Cumhuriyeti'ne gidecek CHP'li Oran'ın, Biber Gazı'nın yasaklanmasına ilişkin yasa teklifinin doğrudan gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

13.01.2015 19:09

TBMM Genel Kurulu'nun gündemi yeniden belirlendi.

Genel Kurul'da, gündemdışı konuşmaların ardından TBMM Danışma Kurulu önerisi kabul edildi. İçinde perakende ticaret ve Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulmasına ilişkin yasa tasarıları ile uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren bazı yasa tasarıları, Genel Kurul gündeminin ön sıralarına çekildi. Her iki tasarı, "temel kanun" olarak görüşülecek. Genel Kurul'un saat 21.00'e kadar olan çalışma saatlerinde ise değişiklik yapılmadı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in beraberinde bir heyet ile Fransa Ulusal Meclis Başkanı'nın daveti üzerine bu ülkeye, ayrıca  25-27 Ocak tarihleri arasında Prag'da düzenlenecek uluslararası konferansa katılmak üzere Çek Cumhuriyeti'ne resmi ziyarette bulunmasına ilişkin Başkanlık Tezkereleri de kabul edildi.

-"Demokrasi ayıbına TBMM son vermeli"

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın biber gazının yasaklanmasına ilişkin yasa teklifinin İçtüzük'ün öngördüğü sürelerde komisyonlarda görüşülmemesi nedeniyle doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önerisi kabul edilmedi.

Oran, önerisi üzerinde yaptığı konuşmada, bir demokrasi ayıbını gündeme taşımak istediğini belirterek, 2006-2014 yılları arasında sekiz gencin  biber gazına maruz kaldığı için yaşamını yitirdiğini, 146 gencin ise kişinin yaralandığını belirterek, sadece Gezi Parkı eylemleri sırasında 8 bin kişinin yaralandığını, 104 kişinin kafa travması geçirdiğini, 11 kişinin gözünü yitirdiğini söyledi.

Gezi Parkı eylemlerinde 150 bin Biber Gazı'nın kullanıldığını anlatan Oran, "Bu rakam o kadar büyük ki Emniyet o yıl stokları bitirip, örtülü ödenekten yeniden alım yapmak zorunda kaldı. Biber Gazı'nın birçok olumsuz etkileri var. 2002-2012 yılları arasında ithalatla 600 ton biber gazı Türkiye'ye getirilmiş, 21,5 milyon dolar para ödenmiş. Sadece 2015 ile ilgili yapılan ihale,  25 milyon dolar. Yani son 12 yılda alınandan daha fazlası planlanmış ve ihaleye çıkılmış. Bu yıl 1 milyon 900 bin adet Biber Gazı kullanılması planlanıyor" dedi.

Türk Tabipler Birliği'nin biber gazının yasaklanmasını önerdiğini, konuyla ilgili Yargıtay ve AİHM kararları bulunduğunu belirten Oran, dünyanın yasaklama yoluna gittiğini ifade etti. Oran, "Bu demokrasi ayıbına TBMM son vermeli" görüşünü savundu.

Teklif üzerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de biber gazına en çok maruz kalanlardan biri olduğunu kaydederek, "Gaza gelmiş değilim. Bir ülke düşünün Emniyet Müdürü, resmi sitesinde kimyasal sarf maddesi ihalesi çıkartıyor. Biber Gazı'nın ölümcül olaylardaki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Biber gazını savunmak insani değil. 'Sık bakalım, sık bakalım'  sloganlara karşı, 'sıkma bakalım' diyoruz" dedi.

Genel Kurul'da daha sonra perakende ticaret ile ilgili yasa tasarısının görüşülmesine başlandı. Geçen haftalarda görüşülmeye başlanan ve yarım kalan cezaevlerinin dış güvenliğiyle ilgili yasa tasarısı, "özlük hakları" konusunda yapılacak düzenleme üzerinde Maliye ile Adalet Bakanlığı arasında görüş ayrılığı nedeniyle atlandığı belirtildi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement