TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi, Antalya'daki cezaevleri ve Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi ile Ankara Numune Hastanesi Hasta Mahpus Bölümü'nde yapılan incelemelere ilişkin raporları kabul etti.
Komisyon, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün'ün başkanlığında toplandı.
Üstün, toplantının başında yaptığı konuşmada, komisyon üyesi AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı'nın Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı; AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın da Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı olduğunu anımsatarak, "İhsan Şener de bizi bırakmadı ama Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı oldu. Komisyonda çalışmak böyle bir şey. Bir dönem bile dolmadan arkadaşlar güzel yerlere geldi" dedi.
Üstün, komisyonun yeni üyeleri AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir ve CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse'yi de tebrik etti.
Mağdur hakları konusunda Meclis'te panel düzenlediklerini anımsatan Üstün, "Orada konuşulanları rapor haline getiriyoruz. Adalet Bakanlığı'nca yürütülen çalışmalar sonucunda, mağdur hakları taslağı hazırlanmış durumda. Bu çalışma sonunda Meclis'e bir tasarı ya da teklif gelince, bu çalışmalarda sona ulaşmış olacağız" dedi.
AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, gündeme geçmeden önce söz alarak, Suriye'deki işkence fotoğrafları hakkında hazırlanan bildiriyi okuyarak, "Suriye'deki vahşetle ilgili kamuoyuna 55 bin fotoğraf yansıdı. Bu fotoğraflar oradaki vahşetin ne düzeyde olduğunu gösteriyor. Bu vahşeti kınamamız gerekiyor" dedi.
CHP'li Köse, bildiriyi eksik bulmakla birlikte içeriğine katıldığını söyledi. 55 bin fotoğraf gerçekmiş gibi konuşmalar yapıldığını ifade eden Köse, "Hangi işkenceci işkence yaparken 55 bin fotoğraf çeker. Bu olayı iyice araştırmadan, olaya bodoslama atlamak komisyonun işlevine yakışmaz" sözlerini sarfetti.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da "Elbette Suriye'deki bu vahşeti kınamamız gerekiyor ama oraya silah gönderen ülkeler de kınanmalıdır. Oraya kim silah gönderiyorsa o da o katliamın ortağıdır" diye konuştu.
Komisyonda daha sonra bazı cezaevlerindeki incelemelere ilişkin raporlar görüşüldü. CHP'li Ağbaba, cezaevlerinde mahkumlara istedikleri televizyonu izleme, istedikleri gazeteyi okuma imkanının verilmediğini savundu.
-"Çıplak aramadan vazgeçilmelidir"
Çıplak aramanın Türkiye cezaevlerinin bir gerçeği olduğunu belirten Ağbaba, "Hala çıplak arama uygulamasının olması Hükümet politikasıdır. Bundan vazgeçilmelidir. Çıplak aramalara son verilmelidir" dedi. Ağbaba, iletişim özgürlüğünün mahkumlara sağlanması gerektiğini söyledi.
CHP'li Köse, çıplak aramanın güvenlik açısından zorunlu olup olmadığını ve cezaevlerinde hangi televizyon kanallarının izlenme imkanı olup olmadığının Adalet Bakanlığı'na sorulmasını talep etti.
İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün de Ağbaba'nın, Antalya'daki cezaevinde tecavüz iddiasıyla ilgili ifadelerin yer aldığı rapora atıfta bulunarak, "Olmamış bir olayı olmuş gibi göstermek hem kendimize hem ülkemize ve hem de o insanlara haksızlık olur" dedi.
Gelen rivayetleri tahlil etmeden raporlaştırmanın uygun olmadığını belirten Üstün, çıplak aramanın kanunlarda ve AB mevzuatında da yerinin olduğunu, "olmasın" demenin güvenlik açısından mümkün olmadığını ifade etti. Bu aramanın insan haklarına, onuruna daha da uygun hale getirilebileceğini dile getiren Üstün, son dönemde bazı cezaevlerinde ameliyat elbisesi altında bu aramanın yapıldığını ve bu uygulamanın yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti.
AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ise alt komisyon raporlarıyla ilgili bilgi verdi.
CHP'li Ağbaba, Kırıkkale Cezaevi raporu görüşülürken, cezaevinde tırnak makası yutan ve ağzını diken bir mahkumun kaldığını belirterek, o mahkumun cezaevinde değil hastanede kalması gerektiğini söyledi. Ağbaba, cezaevine Kürtçe tercüman ayda bir geldiği için, mahkumlara gelen Kürtçe mektupların hemen verilemediğini, tercüman gelip tercümesini yaptıktan sonra verildiğini kaydetti.
Müzakerelerin ardından; Cezaevleri Alt Komisyonu'nun, Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi, Antalya'daki cezaevleri ve Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi ile Ankara Numune Hastanesi Hasta Mahpus Bölümü'nde yapılan incelemeler sonunda hazırladığı raporlar kabul edildi. - TBMM
Son Dakika › Politika › TBMM İnsan Hakları Komisyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?