TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu - Son Dakika
Politika

TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, uyuşturucu trafiğinde "Balkan Yolu" adı verilen güzergahta bulunan Türkiye üzerinden geçtiğimiz yıl yaklaşık 450 ton eroinin geçtiğini söyledi.

14.03.2018 18:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, uyuşturucu trafiğinde "Balkan Yolu" adı verilen güzergahta bulunan Türkiye üzerinden geçtiğimiz yıl yaklaşık 450 ton eroinin geçtiğini söyledi.

Uyuşturucu madde bağımlılığı ve yeni bağımlılık türlerinin araştırılarak bağımlılığın nedenlerinin ve alınacak tedbirlerin tespit edilmesi maksadıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan başkanlığında toplandı.

Atasoy, toplantının öğleden sonraki bölümünde yaptığı sunumda, Afganistan'da üretilen eroinin, Rusya ve Avrupa'ya gönderildiğini belirterek, Avrupa'ya gidiş yolunun ise öncelikle Türkiye'nin de içinde bulunduğu "Balkan Yolu" adı verilen güzergah olduğunu aktardı.

Sevil Atasoy, "Bu yolla geçtiğimiz yıl Türkiye üzerinden yaklaşık 450 ton eroin geçti. Bu eroinin bir bölümünü yakalayabildik ama bir bölümünü yakalayamadık." ifadesini kullandı.

Afganistan'daki eroin imalatının, geçtiğimiz yıla göre yüzde 87 oranında arttığına dikkati çeken Atasoy, "Türkiye transit bir ülke. Ama bir ülkenin üzerinden 450 ton eroin geçerse eğer, ne kadar yakalarsanız yakalayın ki yakalama oranımız yüzde 40'lar civarındadır, geri kalanı her ne kadar temel müşterisi olan Avrupa'ya geçiyor ise de bu topraklarda kendisine müşteri arayacağı muhakkaktır. Çünkü çok büyük bir gelir getiren kaçakçılıktan söz ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bugün Avrupa'daki yasa dışı örgütlerin başlıca gelir kaynağının uyuşturucu olduğunu vurgulayan Atasoy, Balkanlardan çıkan captagon adlı uyuşturucu maddenin ise Türkiye üzerinden Suriye, Irak, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelere ulaştığını anlattı.

Hatay ve Gaziantep gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki bazı illerde milyonlarca tablet captagon ele geçirildiğini hatırlatan Atasoy, Zeytin Dalı Harekatı çerçevesinde Afrin civarındaki bazı tünellerde de yine plastik torbalar içinde yüzlerce captagon ele geçirildiğini aktardı.

Bir çeşit amfetamin türevi olan captagonun, uyarıcı nitelik taşıdığını, açlığa ve susuzluğa direnmeyi kolaylaştırdığını, kuvvetle bağımlılık yaptığını ve terör grupları tarafından kullanıldığını kaydeden Atasoy, "Dünyanın neresinde terörist gruplar veya iç savaşlar varsa oralarda hep belirli bir amfetamin türevinin kullanıldığını görüyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin, uyuşturucu üretimiyle mücadelesinin her zaman büyük takdirle karşılandığını dile getiren Atasoy, şöyle devam etti:

"Bununla birlikte ona eşit düzeyde aynı başarıda, taleple mücadele edemedik. Çünkü bu topraklarda bağımlılığın bu noktaya geleceğini, bundan 25-30 yıl önce öngöremedik. Geç kalınmış bir mücadeledir. Bununla birlikte arzla mücadelenin, taleple mücadele başarılı olmadığı takdirde hiçbir işe yaramayacağını da belirtmek isterim. Taleple mücadeleye çok daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Taleple mücadele uluslararası sözleşmelerde olmazsa olmaz bir unsurdur."

"Uyuşturucu ile mücadele okul öncesi döneme çekilmeli"

Dünya genelinde uyuşturucu bağımlısı her 6 kişiden sadece birinin tedavi görebildiğine işaret eden Atasoy, Türkiye'de ise bunun bile mümkün olmadığını söyledi.

Reçeteye tabi ilaçların veya değişik ağrı kesicilerin kötüye kullanımının mutlaka bağımlılık yaptığını belirten Atasoy, Türkiye'de bebeklerde görülen hastalık ve sakatlıkların önemli bir nedeninin, hamilelik sırasında kullanılan değişik ilaçlar, sigara ve alkol gibi faktörler olduğunu bildirdi.

Uyuşturucu ile mücadelenin okul öncesi döneme kadar çekilmesi gerektiğini ifade eden Atasoy, bunun, bir çok bakanlığın bir arada yapacağı çalışmayla mümkün olacağını kaydetti.

Madde bağımlılığıyla mücadele yöntemlerinin her ülke için farklılıklar göstereceğini aktaran Atasoy, "Önleyici tedbirlerin evrensel prensipleri var ama yerel davranmak lazım. Bu yerellik o kadar ki ülke, il, ilçe bazı yetmiyor, mahalle düzeyinde farklı mücadele etmek gerekiyor. İşte bizim ülkemizi bu kadar ayrıntılı tanımamız gerek." dedi.

"Hep fotoğraf çektik"

Uyuşturucu ile mücadelenin son 20 yılını bildiğini anlatan Atasoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hep fotoğraf çektik. Fotoğraf çekerek bir yere varamayacağımız artık ortada. Çünkü madde kullanılıyor. Maddenin kullanım yaşı düştü, şiddet, cinayetler arttı. Bunların hepsi birbirine bağlı hadiseler. Çünkü bir takım riskler var ve bunlardan koruyabilecek bir şey yapamıyoruz. Bu risk bizi ya madde kullanımına götürüyor ya şiddete götürüyor ya büyük başarısızlıklara götürüyor ya da sonunda adam öldürmeye götürüyor. Yani uyuşturucuyla mücadele sadece uyuşturucu değil, aynı zamanda şiddetle mücadeledir."

Madde bağımlılığına neden olan risk faktörlerine de değinen Atasoy, ailede uyuşturucu madde kullanımının, parçalanmış ailenin, ebeveynlerden birinin cezaevinde olmasının, fakirliğin, okul başarısızlığının ve aile içi şiddetin önemli bir risk olduğunu dile getirdi.

Toplantıya katılan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yetkilileri de Ceza İnfaz Kurumu Psiko-Sosyal Yardım Servisi Hizmetleri, Alkol ve Madde Bağımlılığı Bireysel Müdahale Programı, Sigara Alkol ve Madde Bağımlılığı Programı gibi çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
    03:52 BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti

    Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılında ölü sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildi.

  • BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
    03:37 BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti

    Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılında ölü sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildi.

  • Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek skandalı: Prizlerin altına bile koymuşlar
    00:48 Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek skandalı: Prizlerin altına bile koymuşlar

    Yerel seçimlerde AK Parti'den CHP'ye geçen Afyonkarahisar'da çiçeği burnunda Belediye Başkanı Burcu Köksal, belediye binasının pek çok yerinde gizli kamera ve böcek bulunduğunu söyledi.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Fransa'da yoğun temaslarda bulundu
    00:24 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Fransa'da yoğun temaslarda bulundu

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Sosyalistler, Yeşiller ve Demokratlar (SOC) Grubu Başkanı Frank Schwabe'nin davetiyle Fransa'nın Strazburg kentine gitti. Özel, grup toplantısına katıldı, üyelerle görüştü ve eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.

  • ABD Başkanı Biden: Amcamı yamyamlar yedi
    00:23 ABD Başkanı Biden: Amcamı yamyamlar yedi

    ABD Başkanı Joe Biden, Pensilvanya'nın Scranton kentine yaptığı ziyarette İkinci Dünya Savaşı sırasında Pasifik harekâtında görev yapan amcasının savaş anıtını ziyaret etti. Biden, amcasının uçağının düşmesinin ardından Yeni Gine'de yamyamlar tarafından yenildiğini ima etti. Askeri kayıtlar ise uçağın Pasifik üzerinde kaybolduğunu gösteriyor.


Advertisement