Türkiye'nin En Uzun Su Tüneli İçin Butona Basıldı - Son Dakika
Politika

Türkiye'nin En Uzun Su Tüneli İçin Butona Basıldı

Ankara'nın 2045 yılına kadar içme-kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak "Ankara İçmesuyu 2.Merhale Projesi Gerede Sistemi" için çalışmalara başlandı.

15.02.2012 16:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara'nın 2045 yılına kadar içme-kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak "Ankara İçmesuyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi" için çalışmalara başlandı.

Bolu-Gerede'deki çalışmaları yerinde inceleyen ve yetkililerden bilgi alan DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, burada yaptığı konuşmada, Ankara'nın içme ve kullanma suyu ihtiyacının Çubuk 2, Kurtboğazı, Çamlıdere, Eğrekkaya, Akyar ve Kavşakkaya barajlarından karşılandığını söyledi.

Halihazırda Ankara'nın günlük su tüketiminin ortalama 1 milyon metreküp olduğunu belirten Özkaldı, barajların ölü hacimleri hariç şu anda depolanmış içme-kullanma suyu miktarının 346 milyon metreküp olduğunu ve doluluk oranının da yüzde 25 mertebesinde bulunduğunu kaydetti.

Özkaldı, Gerede'deki Çamlıdere Barajı'nın doluluk oranının insanları yanıltmaması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Baraj suyu yüzde 25'ler civarında ancak proje tamamen buradan gelecek suya göre dizayn edilmiş ve projelendirilmiş. O yüzden 25'lik oran bile şu anda tek başına Ankara'nın içme suyu ihtiyacını karşılayacak yıllık kapasitede bir miktardır. Su kaynağımız sadece burası değil, Kurtboğazı, Eğrekkaya ve Akyar barajları da arıtmada buluşmakta. Tünel delme makineleri 3 farklı yönden çalışıyor. Bu yöntem ülkemizde ilk kez uygulanıyor."

-Proje hakkında-

2015-2045 yılları arasındaki nüfus artışı ve kullanım ihtiyacını karşılamak üzere yapımına başlanılan "Ankara İçmesuyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi" ile Ankara'nın 2045 yılına kadar içme-kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak. 10 Aralık 2010 tarihinde 229 milyon 426 bin 110 TL bedelle ihale edilen bu proje kapsamında Gerede Çayı üzerinde inşa edilecek Işıklı regülatörü ile çevrilecek suyun 40 m3/s debiyi iletecek 31 bin 592 metre uzunluğunda ve 4,50 metre iç çapındaki tünelin yapımı 25 Aralık 2014 tarihinde tamamlanacak ve Çamlıdere Barajı'na yılda 226,05 milyon metreküp su aktarılacak.

Tünelin delme-segment kaplama ve enjeksiyon imalatlarının her biri 240 metre uzunluğunda 3 adet tünel delme makinesiyle Türkiye'nin en uzun tüneli yapılacak. - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Türkiye'nin En Uzun Su Tüneli İçin Butona Basıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement