Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Alevi vatandaşlarımızın sorunlarına dönük de bir çalışma yapılıyor. Bu çalışma tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşılacaktır. O zaman daha net konuşma imkanı olacak" dedi.
Bozdağ, yeni yasama yılı resepsiyonunda gazetecilerin demokratikleşme paketine ilişkin sorularını yanıtladı.
Alevilerle ilgili çalışmanın ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Bozdağ, "Alevi vatandaşlarımızın sorunlarına dönük de bir çalışma yapılıyor. Bu çalışma tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşılacaktır. O zaman daha net konuşma imkanı olacak. Şu anda yürüyen bir süreç var" şeklinde konuştu.
"Çalışma derneklerle birlikte mi yürütülüyor?" sorusuna Bozdağ, bir istişare yapıldığını belirterek, "Bu konuda Alevi çalıştayları var. Bu konuyla ilgili pek çok kişi var, STK var. Pek çok yapı var. Onlarla hem istişare ediliyor hem bu konudaki görüşler, öneriler, formüller değerlendiriliyor" diye cevap verdi. Bozdağ, söz konusu çalışmanın içeriğine ilişkin şu an bir şey söyleyemeyeceğini ifade ederek, önemli mesafe aldıklarını kaydetti.
"Çalıştay tarzında bir şey yapılacak mı?" sorusuna da Bozdağ, "Çalıştaylar zaten yapıldı. Orada çok değerli fikirler, öneriler var. Şu anda istişareler, değerlendirmeler yapılıyor, onlar üzerinde çalışılıyor" karşılığını verdi.
-"Şu an kullanıyorsunuz zaten"
Bozdağ, "q, x, w harfleri resmi yazışmalarda kullanılabilecek mi?" sorusunu, "Sizin web siteniz var mı? Nasıl başlıyor? www. Şu anda kullanıyorsunuz zaten. Haber sitelerinde kullanılıyor. Her yerde kullanılıyor. Benim bildiğim kadarıyla MHP'nin sitesi de www ile başlıyor. Bu konuda Türk alfabesinin harfleri belli. Onlarla ilgili bir değişiklik değil bu. Bunu kullanmak isteyenler kullanabilecek" şeklinde yanıtladı.
Bozdağ, "Bir dilekçede q, w, x harfleri yazılırsa kabul edilecek mi, işlem görecek mi?" sorusu üzerine, resmi yazışmada, devletin işlemlerinde Türk alfabesi kullanıldığını ve kullanılacağını söyledi.
MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin tepki olarak, okullardaki andı okuduğunun hatırlatılması üzerine Bozdağ, "Bahçeli bildik Bahçeli. Kendini tekrar etmiş. Bir de tabii andı doğru da okuyamamış. Keşke doğru okusaydı. Demek ki ezberlerini unutuyor sayın Bahçeli. Tekrar yapıyor ama yine unutuyor. Bir daha okursa daha iyi ezberler" diye konuştu.
Bozdağ, şöyle devam etti:
"Şu anda bizim yaptığımız şey, bu kullanılan bazı harflere müeyyide getiren düzenlemeyi yürürlükten kaldırıyoruz. Bununla ilgili parlamentoya sevk edilecek olan tasarıda bunun detaylarını göreceksiniz. Şu anda size 'şu olmaz, bu olmaz' dersem yanlış yapmış olurum. Ama şimdi bu konuda bu harfleri kullanmaya cezai müeyyide getiren düzenleme yürürlükten kalkıyor. Şu anda çalışmalar devam ediyor. Kamuoyu tartışıyor. Bu tartışmalar, eleştiriler değerlendirilecek. Ona göre en kısa sürede parlamentoya geleceğini tahmin ediyorum. Fazla uzun sürmez."
-"Konuşulamayan konuları biz yapıyoruz"
Ruhban okulunun pakette yer almaması nedeniyle eleştiriler yapıldığının hatırlatılması üzerine Bozdağ, şunları söyledi:
"Şimdi içinde olan konular Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda tarihi adımlardır. Bu kadar önemli bir paketin içerisinde 'falan konu yok, filan konu yok' diyerek, paketin içini görmeyenler var. Bunu söyleyenler, paketin neler getirdiğini, Türkiye'nin neler kazandığını görmek istemeyenler. Şu niye yok, bu niye yok. Bir de dolu olan kısmına bir bakın. Bu paketin içerisinde neler var. Geriye dönük baktığınız zaman bu paketin içinde yer alan konuların önemli bir kısmını Türkiye'nin medyası konuşamıyordu bile. Özel eğitim kurumlarında anadilde eğitim yapılmasını kimse yazıp konuşamıyordu. Şimdi bunun adımı atılıyor.
Kılık kıyafetle ilgili düzenleme, yönetmelik değişikliği son derece önemli. Türkiye'nin geçmişinde bunlar konuşulamıyordu. Bunun içerisine baktığınızda pek çok düzenlemeyi Türkiye bundan 10 sene önce konuşamıyordu. Şimdi konuşulamayan konuları biz yapıyoruz ve Türkiye kamuoyu 'şu niye yok, bu niye yok' diye bakıyor. Demokratikleşme konusunda halkımızda meydana gelen olumlu anlamdaki zihniyet değişiminin de bir göstergesi. Daha fazlasını isteyen, daha ileri adımlar atılmasını isteyen bir kamuoyu oluştu. Bu da bugüne kadar yaptığımız demokratikleşme düzenlemelerinin Türkiye'de ne kadar pozitif değişime yol açtığını gösteriyor. Bu paketin gördüğü kabulde bunun bir sonucudur. İnşallah bundan sonra başka paketler de olacaktır."
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun demokratikleşme paketine ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Bozdağ, "Niye karşı çıkıyor o zaman? Madem CHP'nin önerileriyse 'bu zaten bizim önerilerimiz o yüzden biz buradakileri destekliyoruz, bunların yasalaşması için elimizden gelen desteği vereceğiz' demesi lazım. Sayın Kılıçdaroğlu böyle bir açıklama yaptı mı? Yapmadı. Bir sürü eleştiri yaptı. Bir yandan 'bizden kopya çekmişler' diyor. Öte yandan desteğini açıklamıyor" dedi.
Bİr gazetecinin, "Sizi samimiyetsizlikle suçluyor" sözleri üzerine de Bozdağ, şunları söyledi:
"O zaman samimiyetsiz kim, onu ifade etmesi lazım. Bir yandan 'bizim önerilerimizden aynısını veya benzerini ortaya koymuşlar' diyor, öte yandan da bunlara karşı çıkıyor. Aynı cümlenin içinde kendi samimiyetsizliğini ortaya koyuyor. Bu konuda CHP ne diyorsa onu ifade etsin. Destekleri nedir, ne değildir onu açıklasın. Biz ortaya bir demokratikleşme paketi koyduk. Türkiye kamuoyunun büyük bir kısmı bu paketten büyük bir memnuniyet duyuyor ve iyi olduğunu söylüyor. CHP'nin hiç olmazsa kamuoyunun bu düşüncesine saygı duyarak, takdir ettiği yönleri söylemesi lazım."
"CHP'nin tavrıyla ilgili hayal kırıklığına uğradınız mı?" sorusuna Bozdağ, şu yanıtı verdi:
"Hayır, CHP bildik CHP. Biz seçimle alakalı ne diyorduk? Barajsız bir sistem istiyorsanız varız, dar bölge. Barajı 5'e indirelim, daraltılmış bölge, ona da varız. Barajla devam diyorsanız, ona da varız. Şimdiye kadar CHP ve diğer partiler baraj kalksın istemiyor mu? Dar bölge seçim sistemini kabul ettiğinizde baraj kalkıyor. İşte barajın olmadığı bir Türkiye buyursunlar 'evet' desinler. Barajın inmesini istemiyorlar mı şimdiye kadar? İstiyorlar. Biz 5'e çekiyoruz, daraltılmış bölge diyoruz. Ona da karşı çıkıyorlar. Samimiyetsiz kim? Biz hepsine varız. Dar bölgeye de varız, barajsız, daraltılmış bölgeye de varız, yüzde 5 barajla. Biz bunu açıkça deklare ettik. Ama muhalefet partilerine baktığınızda herkes barajsız dar bölgeye de karşı çıkıyor, yüzde 5'e indirilmiş daraltılmış bölgeye de karşı çıkıyor. O zaman sormak lazım siz ne istiyorsunuz? Daha ne istediklerini bilmiyorlar anlaşılan. CHP baraj insin diyor. İndirdik şimdi kabul etmiyor . CHP'nin keyfine göre teklif bulamayacağız herhalde. Yani barajın olmadığı bir Türkiye'yi bir siyasi parti niye istemez?"
"Yeni bir öneri gelirse tartışır mısınız?" sorusuna Bozdağ, "Ona da açığız. Bunlara karşı çıkan yeni ne öneri getirecek?" yanıtını verdi. - TBMM
Son Dakika › Politika › Yeni Yasama Yılı Resepsiyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?