Bebeklerin fiziksel ve nefes hareketlerinden yola çıkarak uygulanan, çeşitli kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları ve ağrıların tedavisinde kullanılan Dinamik Nöromasküler Stabilizasyon (DNS) yöntemi, Türk hekimlere anlatıldı.
Çek Cumhuriyeti'nde bulunan Charles Üniversitesi Tıp Fakültesi Motol Hastanesi Rehabilitasyon bölümünden Prof. Dr. Pavel Kolar ve ekibinin geliştirdiği DNS yöntemi, beyindeki hareket kontrol merkezlerini uyararak, vücudun zaman içinde unuttuğu doğuştan gelen hareket kalıplarını aktive ediyor. Yöntem, hareket kalıplarının hatırlanmasıyla kas sisteminin yapısal uyumunun geri kazanılmasına yardımcı oluyor.
Amerika ve Avrupa'da yaklaşık 15 yıldır eğitimleri verilen yöntem, Türkiye'de ilk kez Ankara'da düzenlenen bir kurs programıyla Türk hekimlere anlatıldı.
Eğitim hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kamil Yazıcıoğlu, beynin hareketleri, bebeklik çağından itibaren, 3 aylıktan 1 yaşına kadar geçen süre içerisinde öğrendiğini, yıllar geçtikçe bu hareketlerin unutulduğunu anlattı.
Bebeklerin karın bölgesinden yani diyaframdan nefes alıp verdiğini ve büyüdükçe nefesin göğüsten alınmaya başlandığını söyleyen Yazıcıoğlu, diyafram kullanmanın önemini vurguladı.
"Diyafram doğru kullanılmadığında boyun ve bel ağrıları ortaya çıkabilir" diyen Yazıcıoğlu, şöyle devam etti:
"Bel, boyun ağrılarında, çeşitli felç ve santral sinir sistemi hastalıklarında vücudumuz geriye gidiyor. Burada yeniden kişinin bebeklik çağındaki hangi kalıp hareketlere döndüğünü görüyoruz. Ona göre tedavi etmeye başlıyoruz. Örneğin 3 aylık bebeğin hareketleri ve nefes alıp verme teknikleri bizim için çok önemli. Bu yüzden eğitimde ilk önce, kişilerin nefes alıp vermedeki yanlışlıkları nelerdir, bu konudaki temel egzersizleri bire bir çalışacağız."
Yöntemin, kas ve iskelet sistemine dönük bütün rahatsızlıklarda kullanılabileceğine dikkati çeken Yazıcıoğlu, "En çok sırt, bel ve boyun ağrılarının tedavisinde faydalı olacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.
Yazıcıoğlu, eğitimlere fizik tedavi doktorları başta olmak üzere nörologlar, fizyoterapistler, spor hekimleri ve algologların katılabileceğini belirtti.
Eğitimi vermek üzere Türkiye'ye gelen Prag Rehabilitasyon Okulu eğitmeni Julia Demekova da yaklaşık 15 yıldır Amerika ve Avrupa'da verdikleri eğitimlerde binden fazla katılımcının tekniği öğrendiğini söyledi.
Eğitimlerde hastaların memnuniyetlerine şahit olduklarını dile getiren Demekova, bu yıl içerisinde Türkiye'de düzenlenecek 5 eğitim programı hazırladıklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından Demekova, eğitime katılan doktorlara 10 aylık Armağan bebeğin hareketleri üzerinden fiziksel ve nefes tekniklerini anlattı.
Son Dakika › Sağlık › Bebeklerin Hareketleri Ağrıların Tedavisinde Kullanılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?