Dicle Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile organ bağışı ve doku nakli konusunda sağlık personellerinin bilgilendirilmesi ve kadavra donör sayısının arttırılması sebebiyle "Organ ve Doku Bağışı" konulu seminer düzenlendi.
TÜRKİYE'DE 28 BİN 382 KİŞİ ORGAN NAKLİ BEKLİYOR
Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Doku ve Organ Nakli Bölge Koordinatörü Sema Yavuz Erten tarafından Dicle Üniversitesi Hastanesi toplantı salonunda gerçekleştirilen seminere Atatürk Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mahmut Mete, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Koordinatör Sema Yavuz Erten, Türkiye'de 28 bin 382 kişinin organ nakli beklediğini, toplamda ise 5 bin 519 organ naklinin yapıldığını söyleyerek, organların alıcıdan alındıktan sonra kalbin 5, karaciğerin 12, böbreğin ise 24 saat içinde organ bekleyen hastaya nakledilmesi gerektiğini vurguladı.
BÖBREK İÇİN 520 HASTA NAKİL BEKLİYOR
Organ bağışının kişinin hür iradesi ve ailesinin izni ile yapılabileceğini dile getiren Erten, bölgede böbrek için 520, karaciğer ve kornea için de yaklaşık200 hastanın nakil beklediğini ifade etti. "Beyin ölümü gerçekleşen birinin hayata dönme şansı yoktur ama bitkisel hayatta olan biri bu şekilde yıllarca yaşayabilir, hayata geri dönebilir" diye bilgiler veren Erten, organ bağışında İspanya ülkesinin dünyada birinci, Türkiye'nin ise yedinci sırada yer aldığını belirtti.
Atatürk Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mahmut Mete ise yaptığı konuşmada 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında üniversite olarak çeşitli etkinlikler yaptıklarını, öğrencileri bilinçlendirerek, öğrencilerinin hastaları organ nakli konusunda teşvik etmelerini amaçladıklarını dile getirdi. Bilgilendirme seminerinin ardından öğrenciler kurulan stantlarda organlarını bağışladılar.
Son Dakika › Sağlık › 'Bir Hayatta Sen Kurtar' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?