Dayan: Dirençli Bakteriler 10 Milyon İnsanı Öldürebilir - Son Dakika
Sağlık

Dayan: Dirençli Bakteriler 10 Milyon İnsanı Öldürebilir

Dayan: Dirençli Bakteriler 10 Milyon İnsanı Öldürebilir

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ADB Başkanı Prof. Dr. Saim Dayan, antibiyotiklere dirençli bakterilerin 10 milyon insanın ölümüne neden olabileceğini söyledi.

02.12.2015 21:49

Antibiyotiklere karşı direnç gelişebileceği ile ilgili ilaç endüstrisi yeni antibiyotik keşfi alanına yeterli yatırım yapmıyor. Son 20 yılda geliştirilen yeni antibiyotik sayısı oldukça azalmış durumda. Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası etkinlikleri kapsamında Dicle Üniversitesi Hastanelerinde "Antibiyotik Sorunumuzun Farkında mıyız?" konulu konferans verildi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Saim Dayan'ın moderatörlüğünde yapılan konferansta Prof.Dr. Mustafa Kemal Çelen ve Yrd.Doç.Dr. Emel Aslan da birer sunum yaptı.

100 yıl öncesinin çaresizliği

Konferansta konuşan Prof. Dr. Saim Dayan, Dünya genelinde antimikrobiyal direncin önlenmesi ve konuya kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)nün 16-22 Kasım'ı "Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası" olarak ilan ettiğini belirerek, "Antibiyotiklere karşı çoklu direnç gelişimi ve antibiyotiklere direnç geliştirmiş süper bakteriler nedeniyle 100 yıl öncesinin romanlara ve filmlere konu olan çaresizliklerle dolu dönemlerine geri dönme tehlikesi ile karşı karşıyayız" dedi.

Yılda 10 milyon insanın ölümüne neden olabilir

Türkiye, Avrupa'da en çok antibiyotik kullanan ülkeler arasında birinci sırada yer aldığını belirten Prof. Dr. Saim Dayan; "Günümüzde kullanılan antibiyotiklerin %30'unun gereksiz kullanım olduğu bilinmektedir. Mevcut direnç sorununun artarak devam etmesi halinde antibiyotiklere dirençli bakterilerin 2050 yılına kadar dünya çapında yılda 10 milyon kişinin ölümüne yol açabileceği ve ekonomilere 100 trilyon dolar zarar yaratacağı perspektifi paylaşılmaktadır. Antibiyotik dirençli enfeksiyonlardan her yıl Amerika'da 23.000, Avrupa'da ise 25 bin kadar insanın öldüğü tahmin edilmektedir. Antibiyotiklere dirençli bakterilerin küresel düzeyde yayılmasına rağmen, çok az sayıda yeni antibiyotik geliştiriliyor. Antibiyotiklere karşı direnç gelişebildiğinden dolayı ilaç endüstrisi yeni antibiyotik keşfi amacıyla bu alana yeterli yatırım yapmıyor. Son 20 yılda geliştirilen yeni antibiyotik sayısı oldukça azalmış durumdadır" şeklinde açıkladı.

Küresel icat fonu oluşturuldu

Prof. Dayan açıklamalarına şöyle davam etti; "DSÖ tarafından oluşturulması öngörülen 5 yıl süreli ve 2 milyar dolarlık küresel icat fonu, Desteklenmesi öngörülen araştırma alanlarından biri "direnç kırıcılar" denilen bileşikler üzerinde olacaktır. Mevcut antibiyotiklerin etki gücünü pekiştirecek bileşiklerin geliştirilmesi, tamamıyla yeni ilaçlar bulunmasından çok daha düşük maliyetlidir. Dünya genelinde antibiyotik tüketimi son 15 yılda %36'lık bir artış göstermiştir. Antibiyotikler pek çok ülkede reçetesiz satılabilmekte, tedavi ve profilaksi kılavuzlarına uyulmamaktadır. En yaygın uygunsuz antibiyotik kullanım alanlarından birisi de Cerrahi Antibiyotik profilaksisidir. Gözlemlerimiz bu alandaki profilaksinin genelde tedaviye dönüştürüldüğü şeklindedir. Sadece insanlarda değil, tarım ve hayvancılık sektöründe de antibiyotiklerin yoğun ve yanlış kullanımı direnç gelişimini arttırmaktadır

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Sağlık Dayan: Dirençli Bakteriler 10 Milyon İnsanı Öldürebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement