Papatya çayının keyif için de içilebileceğini söyleyen Sezik, tüketicilere önemli bir uyarı yaparak şunları söylüyor: "Tüketiciler bir konuda dikkatli olmalı. Aktar ve diğer yerlerde açıkta veya paketlenmiş halde satılan papatyalar mayıs papatyası değildir. Yarar yerine zarar verebilir."
Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, papatya bitkisi konusundaki tavsiye ve uyarılarını tüketicilerle paylaştı.
Ülkemizde, bilimsel isimleri farklı olan çok sayıda bitkiye papatya dendiğini belirten Sezik, gıda, şifa verici veya bitkisel ilaç olarak bilimsel adı "Matricaria recutita" olan mayıs papatyasının kullanıldığını söyledi.
Papatyanın değişik etkilerinden dolayı Avrupa'da yaygın olarak kullanıldığını aktaran Ekrem Sezik, bu etkileri kısaca şu şekilde özetliyor: "Hafif spazm, gaz, geğirme gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında, bu belirtileri giderici olarak ve bilhassa çocuklarda karın ağrılarında, bebeklerde gaz sancılarının giderilmesinde kullanılır. Belirtilen amaçlar için dahilen çayı, çözünen çayı ve damlaları kullanılmaktadır."
Sezik, papatya ve preparatlarının haricen kullanımlarının da bulunduğunu belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: "Bunlardan en yaygını, merhem ve kremleri halinde, bebeklerde pişiklere karşı ve cilt bakımı içindir."
Papatya çayı şifalı mıdır?
Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, papatya çayının şifalı olduğunu söylüyor: "Bilhassa gaz, hafif spazm gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında, yemeklerden sonra papatya çayı içilmesini tavsiye ediyoruz. İçimi de hafif olduğu için, zaman zaman keyif için papatya çayı içilmesi, kişinin hem sıvı ihtiyacını giderecek hem de papatyanın şifalı etkilerinden yararlanmasını sağlayacaktır."
Ülkemizdeki durum nedir?
Prof. Dr. Ekrem Sezik, papatya çayının Türkiye'deki durumunu ise şöyle anlatıyor:
"Aktarlarda papatya adı altında değişik çiçekler satılmakta, ayrıca piyasada gıda kalitesinde poşet çaylar bulunmaktadır. Aktarlarda satılan papatyaların hemen hemen tamamı papatyaya benzeyen ve halkın papatya dediği diğer bitkilerin çiçekleridir, yani mayıs papatyası değildir. Kimyasal yapıları farklı olduğu için papatyadan beklenen şifalı etkileri göstermez, hatta zararlı olabilirler. Papatyaya benzeyen ve bilimsel adı "Senecio" olan bitkilerin çiçekleri de aktarlarda papatya olarak satılmaktadır. Bu bitkinin çiçeklerinde, karaciğerin yapısını ve çalışmasını bozan maddeler bulunmaktadır. Yani karaciğer zehridirler. Hemen her yıl aktarlarda bulunan papatyaları toplayıp hangi bitkiye ait olduğunu tayin ediyoruz. Dolayısıyla bu bilgi bilimsel çalışmaların sonucudur."
Papatya çayı içiniz ama…
Prof. Dr. Ekrem Sezik papatya çayının içilmesini tavsiye ederken, tüketicilere önemli bir uyarıda bulunuyor:
"Kesinlikle aktarlarda veya bir başka yerde açıkta satılan veya torbalanmış papatya alıp kullanmayınız. Bilinen firmaların, poşet çayları kullanılmalıdır. Bu ürünlerin mayıs papatyasından sağlıklı şartlar altında hazırlanmış olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu uyarı ve tavsiyeyi yapıyorum. Yemeklerden sonra papatya çayı içilmesi, sıvı alımının yanında papatyanın yararlı etkilerinden de faydalanmanızı sağlayacak, midenizi rahatlatacaktır. Günde birkaç kupa poşet papatya çayı içmekte, gerektiğinde yukarıda bahsettiğim rahatsızlıklar için papatyayı kullanmakta ve yurtdışı seyahatlerde eczanelerden damla, krem gibi papatya ürünleri alıp, gerektiğinde kullanmak üzere bir köşeye koymakta yarar var."
Son Dakika › Sağlık › Her Derde Derman Mayıs Papatyası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?