Peki hangi sporlar kalbimize iyi geliyor? Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen sporun kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini anlattı.
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, sporun kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini anlattı:
Günümüzde teknolojinin sunduğu araçlar, asansör ve yürüyen merdiven gibi olanaklar yüzünden hareket etmeyi adeta unuttuk. Oysa hareketsiz bir yaşam kalp hastalığı oluşmasında önemli bir risk faktörüdür. Dolayısıyla kalbinizi korumak için düzenli olarak egzersiz yapmaya özen gösterin.
Son yıllarda kalp ve damar hastalıklarından korunmada düzenli egzersizin olumlu etkileri daha sıkça vurgulanıyor. Eskiden, kalp rezervini harcamamak adına zamanının çoğunu istirahatte geçirmesi tavsiye edilen kalp yetersizliği olan hastalarda bile günümüzde düzenli egzersizin yararlı etkileri konusunda görüş birliği var. Artık fiziksel aktivitesi olmayan bir yaşam tarzı, sigara, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon gibi majör risk faktörleriyle eşdeğer bir risk faktörü olarak değerlendiriliyor.
Spor neden önemli?
Düzenli yapılan egzersizler; kalp ve akciğer fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler, hipertansiyonda kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur. Vücuttaki yağ oranını azaltır, total ve LDL (kötü huylu kolesterol) düzeyini düşürür HDL (iyi huylu kolesterol) düzeyini artırır, stres ve depresyona direnci artırır, ortopedik yaralanmaların oranını azaltır. Yapılan araştırmalar kalp krizi geçirdikten sonra egzersiz programına katılan hastalarda ölüm riskinin katılmayanlara göre yüzde 20-25 oranında azaldığını gösteriyor.
Hangi sporlar yapılmalı?
Kalp sağlığını korumak için haftada en az 4 gün 30-60 dakika süreyle egzersiz yapmaya özen gösterilmeli. Bunun için yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir ya da yüzebilirsiniz. Egzersizleri hafif bir yemeğin ardından 1-2 saat sonra yapın. Açık havada egzersiz yapıyorsanız aşırı soğuk ve sıcak havalarda yapmayın. Egzersizin yoğunluğunu ayarlarken hedef kalp hızını kriter olarak alın. Ancak herhangi bir sağlık probleminiz olmasa bile egzersiz uygulamalarına başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Genellikle 35 yaş üzerinde kimselerin spor yapmaya başlamadan önce kardiyak yönden araştırılmaları gerekir. Bunun için fizik muayene, EKG, gerekirse ekokardiyografi ve egzersiz testiyle değerlendirilmeleri gerekir. 35 yaş üzeri olan ve koroner kalp hastalığı için en az bir risk faktörüne sahip kimselerde spora başlangıç öncesi efor testi önerilmektedir.
Yaşınıza, sağlık durumunuza göre sizin için en uygun egzersiz biçimini doktorunuz size söyleyecektir.
Son Dakika › Sağlık › Kalbinizi egzersizle 'besleyin' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?