Kırklareli Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Demet Aydoğdu, Türkiye'de bebek ölüm hızının 10 yılda binde 29'dan binde 7,6'ya düştüğünü belirtti.
Aydoğdu, Ticaret Borsası konferans salonunda bebek ölüm hızı önleme çalıştayında yaptığı konuşmada, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de her geçen yıl bebek ölüm hızının düşüş gösterdiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı tarafından bebek ölümlerinin 2005 yılında kurulan bir sistem ile takip altına alındığını anımsatan Aydoğdu, yaşanan bebek ölümlerinin tespit ve inceleme çalışmalarının yapıldığını belirtti.
Dünyada Afrika ve Asya bölgelerinde binde 45'lerde seyreden bebek ölüm hızlarının Türkiye'de binde 7,6'larda seyrettiğini ifade eden Aydoğdu, Kırklareli'de ise 4,1'e kadar düştüğünü kaydetti.
Dünyada yılda yaklaşık 130 milyon doğumdan, 4 milyonunun ölü doğum ve ilk bir ay içinde çeşitli nedenlerden bebek ölümlerinin olduğunu vurgulayan Aydoğdu, şunları aktardı:
"Dünyada yaklaşık yılda 130 milyon doğum gerçekleşmekte ve ne yazık ki 4 milyonu yeni doğan döneminde kaybedilmekte. Afrika ve Asya taraflarında ölüm hızları binde 45'in üzerindedir. Türkiye'de bebek ölüm hızı 10 yılda binde 29'dan binde 7,6'ya düştü. Türkiye'de 13 bin bebek ne yazık ki henüz bir yaşına gelmeden vefat ediyor. Bunların 8 bini birinci aydaki ölümler, 5 bin 500'ü ilk bir hafta içinde ölürken bin 500 bebek doğduğu birinci günde ölmektedir."
Bebek ölümlerinin en çok özel hastane ya da üniversite hastanelerinde yaşandığının tespit edildiğini bildiren Aydoğdu, şöyle devam etti:
"Son yıllarda özel hastanelerde yapılan doğumlar biraz daha artış gösterdi. 2015 yılında yüzde 60 doğumlar özel hastanelerde yapılıyor. Türkiye'de 2015 yılının ilk 4 ayında gerçekleşen 3 bin 205 doğumun bin 929'u özel hastanelerde yapılırken bin 276 tanesi de kamu hastanelerinde gerçekleşmiş durumda. Kırklareli'de 2010 ve 2016'nın ilk dört ayını kapsayan bebek ölümleri 17 ile 35 aralığında seyrediyor. 2015 yılında 17 bebek ölümünden 8'i özel hastanede 5'i üniversite, 4'ü ise kamu hastanesinde oldu. Ölümlerin yaşandığı en büyük payı yer olarak üniversite ve özelleşmiş hastaneler alıyor. Yoğun bakım ihtiyacının olması ya da diğer branşlar için sevkin yapılması gibi nedenlerle özel ve üniversite payı daha yüksek. Ölü doğumlarda ise 2015 yılında 30 vaka yaşandı. Yine bunların da 16'sı özel, 9'u üniversite 5'i ise kamu hastanelerinde gerçekleşti."
Aydoğdu, bebek ölüm nedenlerinin yüzde 50'sinin erken doğum ve bağlı sebeplerden dolayı yaşandığını kaydetti.
Çalıştaya, Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit ile kadın doğum doktorları katıldı.
Son Dakika › Sağlık › Kırklareli Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Aydoğdu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?