Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Kliniği ve Kemik İliği Nakli Direktörü Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, löseminin tedavisi zor ve sıkıntılı da olsa sonu aydınlık olduğunu belirterek, "Günümüzde lösemi tedavi edilebilir ve tamamen alt edilebilir bir hastalıktır. Her geçen gün tıptaki gelişmeler neticesinde başarı oranı da artmaktadır" dedi.
Dünya Lösemi Haftası nedeniyle hastanede düzenlenen toplantıda konuşan Altuntaş, hastalığın nedenlerinin toplum tarafından bilinmesi ve önlem alınmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Altuntaş, "Löseminin tedavisi zor ve sıkıntılı da olsa sonu aydınlıktır. Günümüzde lösemi tedavi edilebilir ve tamamen alt edilebilir bir hastalıktır. Her geçen gün tıptaki gelişmeler neticesinde başarı oranı da artmaktadır" diye konuştu.
Türkiye'de her yıl bin 500-2 bin yeni erişkin lösemi vakası ortaya çıktığını, akut lösemi görülme oranının yaşla arttığını, 60 yaş civarında en üst seviyede görüldüğünü anlatan Altuntaş, "60 yaş ve üzerinde lösemi görülme sıklığı yılda yüz binde 12 olarak biliniyor. Lösemi tüm kanserlerin yüzde 1'ini oluşturuyor" diye konuştu.
Güncel tedavilerle lösemilerde uzun süreli yaşamın yüzde 50-60'lara hatta bazılarında yüzde 90'lara kadar çıktığını vurgulayan Altuntaş, "Tedavide kanıta dayalı uygulamalar öncelikli olmalı, kanıtın yokluğunda bireysel tedavi tercihleri gündeme gelmelidir. Ancak bu uygulamalar da rasyonel olmalıdır" bilgisini aktardı.
Altuntaş, ülkede akut lösemi hastalarına bakacak yeni klinik ve yataklara ihtiyaç olduğunu, bu nedenle kemik iliği nakillerinde olduğu gibi akut lösemiler için de teşvik edici programlar oluşturulması gerektiğini söyledi.
Toplantıda daha sonra lösemi tedavisi gören hastalar deneyimlerini paylaştı. - Ankara
Son Dakika › Sağlık › Lösemi Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?