Doç. Dr. Levent Akçay uyardı: Makyajınızı temizleyin, gözlerinizi koruyun - Son Dakika
Sağlık

Doç. Dr. Levent Akçay uyardı: Makyajınızı temizleyin, gözlerinizi koruyun

Doç. Dr. Levent Akçay uyardı: Makyajınızı temizleyin, gözlerinizi koruyun

Makyaj malzemelerinin gözlerde enfeksiyona yola açabileceğine söyleyen Doç. Dr. Levent Akçay, gece yatmadan önce göz makyajının iyice temizlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

19.11.2021 16:17  Güncelleme: 16:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyagöz Hastanesi Altunizade şubesinden Doç. Dr. Levent Akçay, "Pandemide, maske takma zorunluluğuna rağmen makyaj ihmal edilmiyor. Pandemide maske kullanımından dolayı kadınlar göz makyajına odaklandılar. Yapılan araştırmalara göre göz kalemi, maskara ve kaş ürünlerinde %70 oranında artış olduğu belirlendi.Vücudumuzdaki en hassas organlardan biri olan gözler, aynı zamanda makyaj sebebiyle en çok kimyasal etkenlere maruz kalan organlar arasında yer alıyor. Sıklıkla yapılan ve doğru temizlenmeyen göz makyajları; gözde sulanma, iltihaplanma, gözyaşı kesesi bölgesinde şişlik, apse gibi belirtilerle ortaya çıkan gözyaşı kanal tıkanıklığı oluşmasına sebep olabiliyor. Gözyaşı, içerdiği enzimlerle gözün normal işlevini yerine getirmesi için oksijen transferinde önemli rol oynar. Tuzlu bir sıvı olan gözyaşı, toz, bakteri vb. yabancı cisimcikleri yanağa ya da gözyaşı kanalı yoluyla buruna sürükler. Enfeksiyonlara karşı direnç oluşturma görevine sahip olan gözyaşı, bir tıkanıklık sebebiyle "gözyaşı kanalı" vasıtasıyla göz çevresinden vaktinde ayrılamazsa, gözlerimiz dış etkenlere karşı savunmasız kalabilir" dedi.

GÖZ MAKYAJI GECE TEMİZLENMELİ

Gözlere yapılan makyajın, gece yatarken kesinlikle temizlenmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Akçay, "Yatarken gözlerde bırakılan makyaj malzemeleri, göz kapaklarında oluşabilecek bakteriyel enfeksiyon riskinin artmasına sebep olabiliyor. Gözdeki makyajı çıkarırken kullanılan ürünlerin kalitesi de enfeksiyon riskini elimine etme konusunda büyük rol oynuyor. Doğru antiseptik temizleme ürünleri kullanılmadığı takdirde, bakterilerin yapılacak manevralarla gözün iç kısmına kaçma riski oldukça yükseliyor. Gözlerde kızarıklık, rahatsızlık hissi ve enfeksiyona varabilecek sonuçlar doğmaması adına, makyaj temizlik ürünlerinin de doğru seçilmesi gerekiyor. Ayrıca kullanılacak göz makyaj ürünlerinin önceden test edilmesi ve gözlerde herhangi bir enfeksiyon varken makyaj malzemesi kullanılmaması da, gözlerin korunması için alınması gereken tedbirler arasında yer alıyor" şeklinde konuştu.

''MAKYAJ MALZEMELERİNİZİ PAYLAŞMAYIN''

Makyaj malzemelerinin paylaşılmasının, enfeksiyon bulaşması gibi ciddi problemlere yol açabileceğinin de altını çizen Doç. Dr. Levent Akçay, "Normal şartlarda kimseyle diş fırçanızı paylaşmazsınız. Bu yüzden maskaranızı veya göz kaleminizi de paylaşmamalısınız. Çünkü prensip tamamen aynı. Maskaralar da aynı diş fırçaları gibi bakterileri taşıyor ve istenmeyen enfeksiyonlar oluşmasına yol açıyor. Ayrıca hareketli araçlarda veya yürürken de makyaj yapılmaması gerekiyor. Özellikle bozuk yollarda gözlere makyaj yapmak büyük tehlike taşıyor. Sallanan bir araçta giderken makyaj yapılması ile kornea çizilebilir ve ciddi görme kayıplarına yol açan sonuçlar oluşabilir. Kornea yaralanmaları ağrı, rahatsızlık ve kızarıklığın yanı sıra, görme kaybına varacak ciddi sorunlar oluşmasına yol açabilir"

Son Dakika Sağlık Doç. Dr. Levent Akçay uyardı: Makyajınızı temizleyin, gözlerinizi koruyun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yunus Emre Enstitüsü, Brüksel'de sanat ve inovasyonun sağlık sektöründeki rolünü tartıştı
    21:38 Yunus Emre Enstitüsü, Brüksel'de sanat ve inovasyonun sağlık sektöründeki rolünü tartıştı

    Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Brüksel merkezli kuruluş E-Health Venture işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, Belçika'nın sanat, inovasyon ve sağlık sektöründen temsilciler bir araya geldi. Konferansta, sanatın ve inovasyonun sağlık sektöründe nasıl bir rol oynayabileceği üzerine konuşmalar yapıldı. Ayrıca, Osmanlı dönemindeki müzik ve sanatla terapi uygulamaları da ele alındı. Türkiye'nin yenilikçi sağlık uygulamaları ve sağlık turizmindeki başarısı da vurgulandı.

  • Odun keserken 2 ayağını ve elini kesti
    20:12 Odun keserken 2 ayağını ve elini kesti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir kişi spiralle odun keserken iki ayağını ve elini kesti. Olayın meydana geldiği evde kanlar içinde kalan genç, ailesinin yardımıyla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • İnegöl'de Odun Keserken Kaza: Bir Kişi İki Ayağını ve Elini Kesti
    19:48 İnegöl'de Odun Keserken Kaza: Bir Kişi İki Ayağını ve Elini Kesti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir kişi, evinin bahçesinde spiralle odun keserken bir anlık dikkatsizlik sonucu iki ayağını ve elini kesti. Yaralı genç, ailesinin yardımıyla İnegöl Devlet Hastanesine kaldırıldı. Jandarma ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre'de yasaklanan Beypazarı'ndan ilk açıklama
    18:34 Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre'de yasaklanan Beypazarı'ndan ilk açıklama

    İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Türkiye'den gelen Beypazarı markasına ait maden suyunda yüksek miktarda bor bulunduğunu açıkladı. İsviçre hükümeti ise Beypazarı marka maden suyunun tüketilmemesi gerektiğini duyurdu ve ürünü yasakladı. Beypazarı Soda ise bu iddiaları reddederek ürünlerinin sağlık standartlarına uygun olduğunu belirtti.

  • Çorum'un Bayat ilçesinde düşerek başını beton zemine çarpan kişi yaralandı
    17:38 Çorum'un Bayat ilçesinde düşerek başını beton zemine çarpan kişi yaralandı

    Çerkeş köyünde yaşayan Salih Ç. (54), evinin önünde düşerek başını beton zemine çarptı. Yakınlarının ihbarı üzerine köye sağlık ekipleri sevk edildi. Ambulansla Bayat Devlet Hastanesine kaldırılan Salih Ç, buradaki müdahalenin ardından Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.

  • Çorum'da fabrikada kazan temizliği sırasında 6 işçi azot gazından zehirlendi
    17:33 Çorum'da fabrikada kazan temizliği sırasında 6 işçi azot gazından zehirlendi

    Çorum Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir kazan üretim fabrikasında temizlik yaparken azot gazından zehirlenen 6 işçi hastaneye kaldırıldı. İhbar üzerine bölgeye jandarma ve ambulanslar sevk edildi. İşçilerden birinin hayati tehlikesi bulunuyor.

  • Bayram Tatili Boyunca Hastanelerde 5 Milyon 148 Bin 676 Acil Servis Hizmeti Verildi
    17:22 Bayram Tatili Boyunca Hastanelerde 5 Milyon 148 Bin 676 Acil Servis Hizmeti Verildi

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 9 günlük bayram tatili boyunca hastanelerde 5 milyon 148 bin 676 acil servis hizmeti verildiğini ve 112 Acil ambulanslarıyla 173 bin 174 vakaya müdahale edildiğini açıkladı. Bakan Koca, sağlık hizmeti verenlere teşekkürlerini iletti.

  • KOAH hastası ambulans helikopterle Ankara'ya sevk edildi
    17:13 KOAH hastası ambulans helikopterle Ankara'ya sevk edildi

    Burdur Devlet Hastanesi'nde tedavi gören ve akciğer nakli bekleyen KOAH hastası Mehmet Ö., ambulans helikopter ile Ankara'ya sevk edildi. Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygun donör bulunması halinde organ nakli yapılacak.

  • Beypazarı Maden Suyu İsviçre'de Yasaklandı
    17:10 Beypazarı Maden Suyu İsviçre'de Yasaklandı

    Beypazarı maden suyu, İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi tarafından sağlıksız bulunduğu gerekçesiyle resmi olarak yasaklandı. Ürünün sağlık riski oluşturduğu düşünülerek toplatılmaya başlandı. Maden suyunun yüksek miktarda bor içerdiği ve özellikle kadınlar için zararlı olduğu belirtiliyor. Beypazarı yönetiminin konuyla ilgili resmi bir açıklama yapması bekleniyor.

  • Meteoroloji Uzmanı: Sıcak havalara karşı tedbirli olunmalı
    16:25 Meteoroloji Uzmanı: Sıcak havalara karşı tedbirli olunmalı

    Meteoroloji Uzmanı Cengiz Çelik, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıcaklıkların arttığını belirterek, özellikle kronik rahatsızlığı olan ve yaşı büyük olan vatandaşların güneşin dik açıyla geldiği saatlerde tedbirli olmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, su tüketiminin arttırılması ve güneş altında mümkün olduğunca az durulması gerektiğini vurguladı. Ankara, İstanbul ve İzmir'de ise sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ve hafta sonunda hafif bir serinleme beklendiğini belirtti.


Advertisement