"Palyatif Bakım ve Hospis Sempozyumu" - Son Dakika
Sağlık

"Palyatif Bakım ve Hospis Sempozyumu"

"Palyatif Bakım ve Hospis Sempozyumu"

Bezmialem Vakıf Üniversitesi tarafından yaşlılara, hastalara olan duyarlılığın artırılması ve bu anlamdaki eksikliklerin farkına varılarak konuya ilişkin projeler üretilmesi amacıyla ilk kez düzenlenen sempozyum başladı

19.09.2013 16:00

Bezmialem Vakıf Üniversitesi tarafından yaşlılara, hastalara olan duyarlılığın artırılması ve bu anlamdaki eksikliklerin farkına varılarak konuya ilişkin projelerin üretilmesi amacıyla ilk kez düzenlenen "Palyatif Bakım ve Hospis Sempozyumu" başladı.

Uluslararası katılımlı sempozyumun açılışında AA muhabirine açıklama yapan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Adem Akçakaya, üniversitenin 170 yıllık bir kültürün birikimi olduğunu söyledi.

Akçakaya, hükümetin son zamanlardaki genel sağlık politikasıyla hemen hemen tüm vatandaşların sağlık sigortası kapsamıyla güvence altına alındığını ve bu gelişmeler doğrultusunda vakıf misyonunda da küçük değişiklikler olduğunu ifade ederek, "Bazı hastalar gerçekten yer bulmada, sahiplenilmede zorluk yaşıyorlar. Bunların başında da özellikle son dönem kanser hastaları geliyor" dedi.

Kültür olarak bu tür hastalara bakmada birtakım zorluklar olduğuna işaret eden Akçakaya, şunları kaydetti:

"Batıda aile yapısı yok. Oradaki insanların mecburiyetinden dolayı palyatif bakım çok daha önceleri oluşturulmuş. Ama bizim de son zamanlarda batıya entegre olmamızla maalesef yalnız, ailesinin bakamayacağı hastaların mağdur olduğunu görüyoruz.  İşte yeni bir vakıf misyonu olarak bu hastalara sahip çıkmak istiyoruz. Tabii batıda bu işler gönüllü teşekküller tarafından yapılmakta. Devlet bunların sadece organizasyonunda yer alıyor. Bu tarz organizasyonları oluşturmamız gerekiyor. Kültür farkındalığı oluşturmamız gerekiyor. Bu farkındalığın hem sağlık çalışanları hem de halk arasında olması gerekiyor. Maalesef sağlık çalışanlarında da bu farkındalık yok. Kendimizde bu dönüşümü yaşamak, halka da bu dönüşümü yaşatmak zorundayız. Çünkü en zayıf kişinize verdiğiniz değer kadar medenisiniz. Bizim de en zayıf insanımıza verdiğimiz değerin yüksek olduğunu göstererek, medeni olduğumuzu ispat etmemiz gerekiyor. Bu bizim inancımıza, kültürümüze de uygun bir şeydir."

"2023'e kadar toplum temelli bir palyatif bakım sistemini kuracağız"

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin de palyatif bakımın, 2000'li yıllardan bu yana dünya üzerinde her geçen gün yaygınlaşan bir sağlık sistemi olduğunu söyledi.

Gültekin, sistemin, hastayı bütüncül olarak ele alan, kanserli hastalarda kemoterapi, radyoterapi ve ameliyatın dışında, hastanın başta ağrı olmak üzere fiziksel semptomlarına ve diğer psikososyal, ruhsal ve manevi ihtiyaçlarına yönelik diğer eksikliklerini de kapsayan bir hizmetler bütünü olduğunu kaydetti.

Konuya ilişkin birçok bilimsel makale olduğunu belirten Gültekin, şu bilgileri verdi:

"Tam anlamıyla bir kanser tedavisi için mutlaka böyle bir sistemin gelişmesi gerekmekte. Bununla beraber aynı zamanda insanların yaşam kalitesine direkt etki eden bir sistem. Son araştırmalara göre insanların yaşam sürelerini de artıran bir hizmet. Sağlık ekonomileri üzerinde de oldukça önemli etkileri var. Tüm bu bilimsel gerekçelerle biz de 2023'e kadar ülke genelinde oturtacağımız, temelinde aile hekimliği ve evde sağlık sistemimizin yer alacağı toplum temelli bir palyatif bakım sistemini kuracağız."

Yabancı bilim insanlarının da katıldığı sempozyum yarın sona erecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık 'Palyatif Bakım ve Hospis Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement