Z kuşağının yüzde 85'i ruh sağlığının iyi olmadığını bildiriyor - Son Dakika
Sağlık

Z kuşağının yüzde 85'i ruh sağlığının iyi olmadığını bildiriyor

Z kuşağının yüzde 85\'i ruh sağlığının iyi olmadığını bildiriyor

Online PR Servisi B2Press'in yaptığı araştırmaya göre, Z kuşağının yüzde 85'i ruh sağlığının iyi olmadığını belirtiyor. Ruh sağlığı bozukluklarının yaygınlaştığına dikkat çekilen araştırmada, majör depresyon ve anksiyetenin en sık görülen rahatsızlıklar olduğu ifade ediliyor. Ruh sağlığı tedavilerinin yüksek maliyetleri ise bu sorunun çözümünü engelliyor.

10.10.2023 14:34  Güncelleme: 15:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

En sık görülen akıl ve ruh rahatsızlığı: Majör depresyon veya anksiyete

Z kuşağının yüzde 85'i ruh sağlığının iyi olmadığını bildiriyor

İSTANBUL, - 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü vesilesiyle ruh sağlığı konusundaki farkındalığın artırılması için harekete geçen Online PR Servisi B2Press, incelediği araştırmalar doğrultusunda dünyadaki her iki kişiden birinin 75 yaşına kadar bir akıl ve ruh sağlığı bozukluğu yaşayacağını açıklarken bu rahatsızlıkların tedavilerinin en maliyetli sağlık hizmetleri arasında yer aldığına işaret etti.

Son yıllarda globalde yaşanan birçok gelişme, yalnızca toplumsal değil bireysel düzeyde de olumsuz sonuçlar doğururken bunların başında akıl ve ruh sağlığındaki bozulmalar geliyor.  Harvard Tıp Fakültesi ve Queensland Üniversitesi ekiplerinin 29 ülkede 150 binden fazla yetişkinle gerçekleştirdiği araştırmayı inceleyen Online PR Servisi, ruh sağlığı bozukluklarının yaygınlaştığına ve dünya nüfusunun yüzde 50'sinin 75 yaşına kadar en az bir akıl ve ruh sağlığı hastalığıyla karşılaşacağına dikkat çekti.

BİRİNCİ SIRADA MAJÖR DEPRESYON VEYA ANKSİYETE GELİYOR

Çalışmanın detayları şöyle:

"Zihinsel ve ruhsal bozuklukların en yaygın görülen global sağlık sorunları olarak dikkat çekilen çalışmada ilk sıralarda majör depresyon veya anksiyete gibi duygu durum bozukluklarının görüldüğünü bildirildi.  İncelemelerinde akıl ve ruh rahatsızlıklarının cinsiyete göre değişiklik ya da benzerlikler içerdiğini fark eden B2Press, kadınlarda travma sonrası stres bozukluğunun, erkeklerde de alkol gibi maddelere bağımlılığının öne çıktığını kaydetti. Her iki cinsiyette en sık görülen ruh sağlığı problemlerinin başında depresyon ve fobi bulunuyor.

Z KUŞAĞININ YÜZDE 85'İ RUH SAĞLIĞININ İYİ OLMADIĞINI SÖYLÜYOR

"Gallup ve Walton Aile Vakfı'nın 12-26 yaş arası 3 binden fazla kişiyle yaptığı çalışmayı analiz eden B2Press'ten edinilen bilgilere göre, Z'lerin zihinsel ve ruhsal sağlık sorunları da diğer kuşaklara göre farklılık gösteriyor. 18-26 yaşlarındaki bu bireylerin stres, kaygı ve yalnızlık gibi olumsuz duygular yaşadıklarını bildirme olasılıkları, eski nesillere göre çok daha yüksek seyir izliyor. Öte yandan yalnızca yüzde 15'i ruh sağlığının mükemmel olduğunu söylerken bu oranın aynı grupla 10 yıl önce yapılan araştırmada yüzde 52 olması, ruh sağlığı bozukluklarının zaman içinde hızla arttığını kanıtlıyor. Ancak akıl ve ruh sağlığı tedavilerinin global çaptaki yüksek maliyetleri, bu yükselişin durdurulmasını engelliyor.

MALİYETLER, RUH SAĞLIĞI TEDAVİLERİNİ ENGELLİYOR

"Online PR Servisi B2Press'in incelemesine göre, ruh sağlığı hizmetlerine erişim, ihtiyaç duyanların bir kısmı için hala zorlayıcı koşullar içeriyor. Bu da hem küresel hem de ulusal çapta düzenleyici önlemler alınması gerektiğini gösteriyor. Öyle ki akıl ve ruh bozukluklarının en maliyetli sağlık hastalıkları arasında yer aldığını açıklayan Statista da bunların ülkelerin ekonomilerinde her yıl milyarlarca dolar kayba yol açtığını vurguluyor. Buna karşın dünyadaki birçok ülke, bütçelerinin yüzde 2'sinden azını ruh sağlığında yeni tespit ve tedavi seçeneklerinin geliştirilmesine harcıyor. Oysa, ruh sağlığının önemini kabul etmek ve daha iyi bir gelecek için bu alana yatırım yapmak, toplumların genel refahını artırmak için hayati bir adım olarak görülüyor."

Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Z kuşağının yüzde 85'i ruh sağlığının iyi olmadığını bildiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement