HALİL İBRAHİM AVŞAR - Spor Toto Süper Lig'in 5. haftasında siyah-beyazlı taraftarların sahaya girmesi nedeniyle yarıda kalan Beşiktaş- Galatasaray derbisi, sporda şiddetin nasıl önüne geçileceğine yönelik tartışmaları da beraberinde getirdi.
Spor hukuku uzmanı avukat Gurur Gaye Günal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Daire Kanun'un uygulanması durumunda şu andaki haliyle bile yeterli olduğunu söyledi.
Günal, Beşiktaş-Galatasaray maçında çıkan olayların ardından sporda şiddeti önlemeye yönelik birtakım yasal düzenlemelerin gündeme geleceğini belirtti.
Futbol müsabakalarında özel güvenliklere verilen yetkilerin yasal metinle düzenlendiğini ifade eden Günal, "Ancak son gelişmeler özel güvenlik hizmetlerinin olayları önlemede yetersiz kaldığı görüşünü ortaya çıkardı. Bu nedenle güvenliğin polise verilmesi gündeme geldi" dedi.
Günal, yeni yasal düzenlemelerle polisin yetkisinin daha da artacağını dile getirerek, "Daha ciddi yaptırımların uygulanacak olması sahaya yansıyan şiddet olaylarının azaltılmasında önemli bir faktör. Bunların hepsinden öte seyirci profili ve davranış şekli değişmediği sürece bu tarz olaylarla karşılaşılması her zaman söz konusu olabilir. Ama caydırıcılık arttıkça şiddet olaylarına karışanların sayısında ciddi bir azalma yaşanacaktır" diye konuştu.
"Artık yaptırımlar kişilere uygulanabilecek"
E-bilet uygulamasının statlarda şiddete karışan seyircilerin tespitinde önemli rol oynayacağını vurgulayan Günal, şöyle devam etti:
"Yasa aslında şu andaki haliyle bile oldukça yeterli. Mevcut haliyle uygulanması yeterli olacaktır. Önceden yasanın uygulanabilmesi uygulanabilmesi için elverişli durum söz konusu değildi. E-bilet sistemi ve güvenlik kameralarıyla birlikte artık yaptırımlar kişilere uygulanabilecek ve bununla beraber stadyum içindeki kitlelerinin davranışlarında ciddi bir değişiklik olacaktır. Kim hangi koltukta oturmuş, kim hangi davranışı sergilemiş, kim sahaya inmiş... Bunların tespiti artık e-bilet sistemi ve güvenlik kameralarıyla daha kolay olacak. Zaten bugüne kadar ki problem, eylemler kitleler halinde yapıldığı için tespitin güç olmasıydı."
Seyirci profili nasıl daha makul hale getirilebilir?
Sporcu psikologu Yrd. Doç. Dr. Ziya Koruç ise seyirci profilini daha makul hale getirmek için birtakım çalışmalar yapılabileceğine işaret ederek, "Türkiye açısında biz bu konuda Almanya'ya benziyoruz. Almanya'daki seyirci yapısında politik unsurların çok fazla etkili olduğu belirtiliyor. Bizde de benzer bir yapı mevcut. Bunları standart hale getirebilmek için politik yapıların biraz uzaklaştırılmasında fayda var. Medya baskısının ortadan kaldırılması, hakem davranışlarının biraz düzenlenmesi de etkili olabilecektir" değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomik unsurun da önemli bir faktör olduğunun altını çizen Koruç, "Genel itibarıyla seyircinin çok daha üst düzeylerde davranış göstermesinde ekonomik faktör çalışmalarla kanıtlanmış durumda. Ekonomik iyileşmeler arttıkça saha içerisindeki saldırgan davranışlar da azalmakta" ifadesini kullandı.
"Alkollü seyircilerin sahaya girişine mutla izin verilmemeli" diyen Koruç, şöyle konuştu:
"Alkollü sahaya giriş olgusunun denetlenebiliyor olması gerekir. 6222 sayılı düzenlemede bununla ilgili birtakım çalışma var. Ama bunun çok doğru olarak kullanıldığından emin değilim. Bunun titizlikle uygulanabilmesi gerekir. Maalesef hem kulüpler hem de Türkiye Futbol Federasyonu bunun doğru olarak işletilmesi konusunda yeterince güç gösterebilir durumda değil. Bunun sonucu olarak da çıkan yasa işletilemiyor." - Ankara
Son Dakika › Spor › Beşiktaş Galatasaray Derbisinde Çıkan Olaylar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?