Yaklaşık 10 yıldır İngiliz Profesyonel Kulüpleri ile çalışan FIFA Lisanslı menajer Aytaç Erenler, geçen hafta Birmingham City Futbol Kulübünün daveti ile İngiltere Futbol Federasyonunun yeni Akademi Yapılanması ile ilgili sunuma katıldı. İngiltere'de büyük yankı uyandıran bu yeni kanunu ve gelişmeleri Aytaç Erenler'e sorduk;
İngiltere'de yeni açıklanan altyapı programı nedir ve neden ihtiyaç duyuldu?
Bu programın adı EPPP. Elite Player Performance Plan, yani Elit Oyuncu Performans Planı. Bu program ile İngiltere öz kaynaklarını artık sıkı bir denetime tabi tutacak ve genç İngiliz yeteneklerin gelişimini adım adım izleyecek.
İngiltere'de özellikle son 4-5 yıldır, İngiliz Milli Takımının başarısızlığı masaya yatırılmış ve bir dizi toplantı düzenlenmişti. Bu programı iki yılda hazırladılar ve 72 takım yetkilisinin katıldığı oylamada 46 oyla kabul edildi.
Neler değişecek?
Alt yapılar dört kategoriye toplanacak. Ve bunların ait olduğu kategorilere göre sorumlulukları olacak. Örneğin dördüncü kategori akademi 12 yaş altı oyuncu kabul edemeyecek. Daha profesyonel koçluk denetimi, tesislerin modifiye edilmesi, antrenman formatlarının standartlaştırılması ve İngiliz Milli Takımının daha güçlü olması için yoğun kaynak çalışması hedefleniyor.
Akademilerde yaş gruplarına göre sahaların, topların, kalelerin ölçüleri değiştirilecek ve en ilginci İngiliz oyuncuların top ile daha fazla kontak kurması için ve daha fazla teknik çalışması için antrenmanlar değiştirilecek. Örneğin yaş grupları maçları 6ya6, 8e8 gibi düzenlenecek ki her oyuncu topla daha fazla oynasın. Turnuva organizasyonları şu anda 9 yaş iken 12 yaşa çıkarılacak. Bir çok ailenin yoğun itirazına rağmen bu karar alındı.
Siz bu programı nasıl yorumluyorsunuz?
Bakın, 44 yıldır İngiliz Milli Takımının bir başarısı yok. Bir kaç sene önce U17 ve U19'larda finalist olmuşlardı. İngiliz futbol karakteri teknikten çok efor üzerine inşa edilmişti. Özellikle İngiltere'nin Almanya'ya 4-1 yenilip Dünya Kupası dışına atılması ülkede çok yankı uyandırmıştı. O günden beri Federasyon çok ağır eleştiriler aldı. Bu konuda hiç bir şey yapmıyor konumuna düştüler.
Sonunda bu program açıklandı, oylandı ve kabul edildi. En büyük sorun, elit oyuncu yetiştirebilecek kaliteye sahip koç sayısının azlığı. 66 tane koç belirlendi. Bunların hepsinin özel yetenekleri var. Bu koçlar kulüpleri gezerek kendi uzmanlık dalında eğitim verecekler. Daha önce de belirtmiştim, koçlara daha fazla maddi imkanlar sunulacak. Federasyon Wembley Stadı’na 750 milyon Pound yani 2.1 Trilyon TL harcadı. Milli Takım hocası Fabio Capello'ya yılda 6 milyon Pound yani yaklaşık 17 milyon TL ödedi. Yani koçlara daha fazla ödeme yapmak konusunda bahane bulamazlar, yeterince fonları var. İspanya, İtalya, Almanya örnekleri tam incelendi. Ve acil önlem olarak bu program kanunlaştı.
Biraz maddi yönünden bahsedebilir misiniz?
Tabii. Kulüpler yeni tarifeye göre, 9-11 yaş arası oyuncular için yıllık 3,000 GBP, 12-16 yaş arası oyuncular için kulübün kategorisine göre 12,000 - 40,000 GBP arası para alabilecekler. Yeni kanunla İngiliz Akademilerinde 90 dakika kuralı da terkediliyor. Oyuncu kulübe 1.5 saat mesafe içinde yaşamalı kuralı.
Kısacası artık İngiltere kaynaklarına dönüyor ve onların gelişmesiyle hayal edilen Milli Takımlar düzeyine çıkma hareketini başlattılar.
Son Dakika › Spor › İngiltere Futbolunda Devrim / Eurosport Özel - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?