FIFA'nın transfer faaliyetlerinin daha şeffaf ve yasalara uygun hale gelmesini sağlamayı amaçlayan teknolojileri kullanan Transfer Eşleştirme Sistemi (TMS) programıyla hazırlanan üçüncü yıllık raporunda ulusal, bölgesel ve küresel ölçekte 2013'te gerçekleşen uluslararası transfer piyasası verilerine yer verildi. Rapora göre Türkiye, İngiltere'nin ardından yurt dışına en fazla transfer bedeli ödeyen ikinci ülke.
Hovardanın kralıyız
İngiltere'nin, yurt dışına sattıklarıyla aldıkları arasındaki fark 613 milyon $ olarak gerçekleşti. Yabancı sayısının azlığından şikayet eden Türk kulüpleri içinse bu rakam 134 milyon $. Buna karşılık İngiltere'de yıllık yayın geliri 3 milyar doları aşarken, yalnızca yurt dışı yayınlarından 1,2 milyar $ gelir elde ediyor. Türkiye içinse kayda değer bir yurt dışı yayın gelirinden bahsetmek mümkün değil.
Türkiye 2012'de de bu kategoride İngiltere ve Rusya'nın ardından üçüncü sırayı almıştı.
İspanyollar karlı
Yurt dışına gönderdikleri ile aldıkları arasında gelir farkı en yüksek olan ülke ise İspanya oldu. Toplam 565 milyon dolarlık oyuncu satan İspanyol futbolu, 2013 yılını transferde 246 milyon $ karla kapattı. Bale ve Neymar gibi büyük harcamalara karşılık Negredo, Soldado, Higuain, Navas, Thiago Alcantara, Mesut Özil gibi büyük satışlar İspanyolların yılı çeyrek milyar dolar karla kapatmasını sağladı. İspanyolları Brezilya(239 milyon $) ve Portekiz(219 milyon $) izledi.
Geçen yıl en çok geliri elde eden ülkeler Brezilya, Portekiz ve İtalya olmuştu.
Brezilyalı hareketliliği
Geçen yıl dünyada 12309 transferin gerçekleştiği açıklandı. Brezilya, 2013'te en fazla transferin gerçekleştiği ülke olurken Brezilyalı futbolcular da en fazla transfer yapan futbolcular oldu. Geçen yıl dünyadaki muhtelif ülkelerde tam 1553 Brezilyalı futbolcu transfer yaptı. Brezilya içindeyse 1402 oyuncu transferi gerçekleşti.
Geçen yıl dünyada transferlerde ödenen toplam bedel bir önceki yıla göre %41 oranında artarak 3,7 milyar $ oldu. Yaklaşık dörttte birine denk gelen 828 milyon $ ise yalnızca 5 kulüp tarafından harcandı: Monaco, PSG, Manchester City, Tottenham ve Real Madrid.
3,7 milyar doların dörtte birini ise İngilizler harcadı. İngilizlerin transfer piyasasındaki toplam payları 913 milyon dolar.
Menajerler kazanıyor
Geçen yıl dünyada oyuncuların ve kulüplerin transferlerde aracı olarak kullandığı menajerlere ödenen toplam rakam önceki yıla göre %30 oranında artarak 216 milyon dolar oldu. Bunun 74 milyon dolarını ise İngiliz kulüpleri ödedi. 1764 transferde oyuncular adına menajerler görev yaparken 831 transferde de kulüpler adına menajerler görev aldı.
Dünyada geçen yıl gerçekleşen 12309 transferin 1628'inde transfer ücreti ödenirken 10681 transfer bedelsiz olarak gerçekleşti. Transferlerde oyuncuların ortalama yaşı 25 yıl 3 ay. Hollanda ise 22 yıl 11 ay ortalamayla en genç oyuncuların transfer edildiği ülke oldu.
Rosell resmen bıraktı
Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın çoğu kariyerinin son dönemine girmiş oyuncular için yurt dışına yaptığı toplam ödeme ise 110 milyon dolar olarak gerçekleşti.
FIFA, TMS'i 2010'da devreye soktu ve kara para aklanmasını önleme ve şeffaflık açısından büyük önem veriyor ve transferlerle ilgili verileri sisteme doğru aktarmayan kulüpleri ağır yaptırımlar uygulamakla tehdit ediyor. Son olarak Barcelona başkanı Rosell, Neymar transferi sebebiyle açılan davanın ardından istifa etmişti.
Son Dakika › Spor › Karşılıksız Harcama Şampiyonuyuz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?