Uluslararası Futbolcular Birliği(FIFpro), FIFA'dan Katar'ın 2 yıldır ülkeden çıkış izni vermeyerek bir tür 'açık hava hapsi' uyguladığı Zahir Belounis konusunda yardımcı olmasını ve gerekirse baskı uygulamasını istedi.
Zahir Belounis, 2007'de Katar'ın El Jaish kulübüne transfer olmuştu. El Jaish, orduyla işbirliği içinde çalışan, soğuk savaş döneminde doğu bloku ülkelerindeki CSKA'lara benzer yapıya sahip bir kulüp. Müslüman oyuncunun geçirdiği başarılı dönemin ardından sözleşmesi 2010'da 2015'e kadar uzatıldı. Hatta Belounis'e 2011 Temmuz'unda iki aylığına Katar vatandaşlığı verildi ve Belounis, Brezilya'daki turnuvada Katar Ordu Milli Takımı formasıyla ülkeyi temsil etti.
Parasını istedi, mahkum oldu
Ancak maaşlarının ödenmesinde sorunlarla karşılaşan ve ücretini alamayan Belounis, kulübü mahkemeye şikayet etti ve ülkeden ayrılmaya karar verdi. Ancak acı bir sürprizle karşılaştı. Ülkeyi terk etmesi için kulübünden ülkede çalışan yabancılara uygulanan 'kafala vizesi' alması gerektiği, aksi takdirde ülkeden çıkışına izin verilmeyeceği bildirildi. Kulüp ise 'kafala vizesi' vermek için oyuncudan alacağı olmadığına dair imza atmasını istedi. Belounis imza atmayı reddetti.
Her şeyini sattı
İki yıldan uzun bir süredir para kazanamayan oyuncuya, eşine ve iki kızına ülkeden çıkış izni verilmiyor. Belounis bu süreçte geçinebilmek için elindeki her şeyi sattı ve artık satacak bir şey kalmadığından yakında kirasını ödeyemediği ve eşyasız oturduğu evinden sokağa atılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu arada 33 yaşına gelen oyuncunun da her geçen gün Katar dışındaki bir ülkede futbol oynama ihtimali azalıyor.
Blatter'e çağrı
FIFpro başkanı Theo van Seggelen, Sepp Blatter'e bir mektup yazarak oyuncu için harekete geçilmesini istedi. FIFpro ayrıca Katar'da ücretini alamayan başka oyuncuların da bulunduğunu ancak kulüplerin 'kafala vizesi'ni bir şantaj aracı olarak kulanmaları nedeniyle duruma katlanmak zorunda kaldıklarını vurguladı.
Belounis için daha önce Fransa Devlet Başkanı François Hollande bazı girişimlerde bulunmuş ancak sonuç almayı başaramamıştı.
Bir Katarlı'ya 5 yabancı işçi
Ülkedeki tüm yabancı çalışanlara uygulanan 'kafala vizesi'nin kötüye kullanımı daha önce insan hakları örgütleri tarafından da gündeme getirilmiş, vizenin işçilere karşı şantaj için kullanıldığı ve çalışanların köle haline getirilebildiği vurgulanmıştı. Ülkede işçilerin %94'ünü yabancı işçiler oluştururken bir Katar vatandaşı başına 5 yabancı işçi düşüyor.
Son Dakika › Spor › FIFpro, Zahir Belounis İçin FIFA'dan Yardım İstedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.