Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Erdal Zorba, "Yaptığımız bir etkinlik Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ya da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından veya yerel yönetimler tarafından da yürütülüyor. Ama hepsi ayrı ayrı yapıyor. Bu yazık, israf" dedi.
Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu (THİSF) tarafından 10-12 Mart tarihleri arasında Ankara'da "Aktif ve mutlu bir yaşam için, herkes için spor" konulu çalıştay gerçekleştirilecek. THİSF Başkanı Prof. Dr. Erdal Zorba ve yönetim kurulu üyeleri çalıştayda ele alınacak konulara ilişkin Sheraton Otel'de kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Zorba, 1990 yılında kurulan THİSF'nin günümüzde de faaliyetlerini aktif bir şekilde sürdürdüğünü belirtti.
3'ten 93'e herkese spor yaptırmayı, kişinin kendisiyle barışık olmasını, öfkeyi, şiddeti, terörü engellemeyi ve bunu topluma yaymayı hedefleyen bir federasyon olduklarını dile getiren Zorba, toplumun her kesimine ulaşırken olimpik federasyonların alt yapılarını genişletmeyi amaç edindiklerini söyledi.
Zorba, gelişmiş ülkelerin bu sistemi kurarak olimpiyatlarda madalya aldıklarını vurgulayarak, "Çalıştay'da önce gelişmiş ülkelerdeki sistemler gibi aynı sistemi kurmanın çabası içerisindeyiz" dedi.
"YEREL YÖNETİMLERİN MUTLAKA İŞİN İÇİNDE OLMASI GEREKİYOR"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin Türkiye'de sporun gelişmesi konusunda sonuna kadar destek verdiklerini belirten Zorba, şöyle devam etti:
"Spora maddi destek konusunda hiç tereddüt edilmiyor ama sistemde öyle yanlışlıklarımız var ki bu yanlışlıklar sistemin kurulmamasından kaynaklanıyor. Yani bir torba düşünün ama torbanın her tarafı delik, para akıtıyorsunuz fakat gidiyor. Yaptığımız bir etkinlik Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ya da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından veya yerel yönetimler tarafından da yürütülüyor. Ama hepsi ayrı ayrı yapıyor. Bu yazık, israf. Bizim çalıştayla vurgulamak istediğimiz, güçlerin birleştirilerek sporda bir çatının oluşturulması. Tıpkı Amerika'da Michelle Obama'nın da destek verdiği gibi birçok etkinlikleri şemsiye olarak alan bir yapının oluşmasını istiyoruz. Sistemi kurmadan bunları başarmamız mümkün değil. Sağlık Bakanlığı 'fiziksel aktivite' veya 'bisikletli aktivite' diye bir program yapıyor, katılan çok sınırlı oluyor. Güçler böyle kullanılmamalı, güçler tıpkı Amerika ve Peru modeli gibi bir şemsiye altında 'ben' değil 'biz'le olması gerekir ki Türkiye'nin kaynakları heder edilmesin. Bunun için bu sistemi bir an evvel kurmamız gerekiyor. Sistemin ya Cumhurbaşkanlığı ya da Başbakanlık altında toplanması gerekiyor. Yoksa Sağlık Bakanlığı bir program yapıyor diğer kurumları yok sayıyor, Milli Eğitim Bakanlığı bir program yapıyor, diğer kurumlar olmuyor veya diğer kurumlara gerekli ilgiyi göstermiyor. Bu işlerin içinde mutlaka yerel yönetimlerin olması gerekiyor. Amerika, Fransa ve Almanya modelinde yerel yönetimler aktif rol oynuyor."
"ÇALIŞTAYA KATILANLAR SİGARA İÇMEYEN KİŞİLER ARASINDAN SEÇİLECEK"
Devlet spor kültürünün uygulanmasındaki politikalar ve işleyişlerinin çalıştayın temel konularından biri olduğunu anlatan Zorba, çalıştayda 'yerel yönetimlerde herkes spor anlayışı ve sorunları', 'Dünya'da, sporda başarılı ülkelerde herkes için spor bakışı ve uygulamaları ve olimpik sporlara katkısı' ile 'Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlıklarla herkes için spor iş birliğindeki sorunlar ve üniversitelerdeki herkes için spor ve spor kültürü' gibi konuların masaya yatırılacağını kaydetti.
Zorba, çalıştay katılımcılarının spor ruhuna uygun olarak yürütülmesi amacıyla sigara içmeyen kişiler arasından seçildiğini belirterek, Ece Vahapoğlu başta olmak üzere sporda marka olmuş isimlerin çalıştayda konuşmacı olarak yer alacağını açıkladı.
"Kendimiz için değil Türkiye için bir şey istiyoruz" diyen Zorba, "Biz Türkiye'yi ne kadar huzurlu ve mutlu bir ülke yaparsak hepimiz bundan kazançlı çıkarız. Bir Özgecan ve Fırat olayı yaşadık. Daha onlarca yüzlerce böyle olay var. Biz bu Özgecan'ları ve Fırat'ları ve daha isimsiz nice kadın ve çocuklarımızı kaybetmek istemiyorsak spor ahlakı, kültürü ve kendiyle barışık bir toplum oluşmasında bize destek verin. İnanın bu aşamaları rahatlıkla aşacağız" ifadelerini kullandı.
"FUTBOL SPOR OLMAKTAN ÇIKIP SEKTÖR OLDU"
Futbolun çok sevilen bir spor olduğuna dikkat çeken Zorba, "Futbol artık spordan çıkıp bir sektör olmuş. Biz artık seyirci sporu istemiyoruz artık yapan, uygulayan, birbirine yardım eden, birbirini seven ve kucaklayan bir ülke istiyoruz. 2023'lerde Türkiye'nin yüzde 70'inin spor yapar hale geleceğine inanıyorum. Kalkınma planlarında var" dedi.
7 bin 500 korunmaya muhtaç çocuğu toplumla bütünleştirdiklerini ve sağlık taramasından geçirdiklerini fakat basında hiç yer bulmadığından yakınan Zorba, "Bu konuda belki basının da sorunu yok ancak bu toplumun meselesi. Bu iş 'ben'le değil 'biz'le olacak bir iş" diye konuştu.
Öncelikli olarak fakir semtlerdeki çocukları kucaklamak adına etkinlikler düzenlemek istediklerini anlatan Zorba, basından destek istedi.
ECE VAHAPOĞLU: "GERÇEKTEN HEYECAN DUYAN BİR FEDERASYON"
Sportif sunucu Ece Vahapoğlu ise federasyonun birçok alanda çok çeşitli faaliyetler yürüttüğünü belirtti.
"Gerçekten heyecan duyan bir federasyon var" diyen Vahapoğlu, "Bütün olimpiyat dallarını kapsayan, hepsini bir çatı altında buluşturan bir federasyon bence ismiyle altı daha da güçlendirilmeli ve daha da duyurulmalı. Bu nedenle spor dallarının aynı çatı altında toplanmasını çok destekliyorum" şeklinde konuştu.
Amerika'da obeziteye karşı başlatılan sağlık için hareketler kampanyasına ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama'nın da destek vererek en çok yapılması gereken 5 hareket gösterdiklerini dile getirdi. Vahapoğlu, dünyaca ünlü şarkıcı Beyonce'nin de desteklediğini anlattı. Türkiye'de de bu tür organizasyonların en tepeden başlayarak halka doğru inmesi gerektiğini dile getirerek sözlerini sonlandırdı. - ANKARA
Son Dakika › Spor › Thisf Başkanı Zorba'dan, Spor Alanında Başarının Formülü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?