Sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin ile ilgili BDDK'dan önemli bir açıklama geldi. BDDK, kısaca Bitcoin'i tanımıyoruz, siz de tanımayın dedi.
Bitcoin ile ilgili olarak pek çok gazete ve internet sitesinde son dönemde garip bir ilgi var. Zira bu sanal para biriminin değeri 140 dolarlardan bir anda 830 dolarlara fırladı, üstelik bir aylık bir süreç içinde. Japonya'dan çıkan bu sanal para rüzgarı, çok yaygın olmasa da meraklıları arasında yeni bir trendin kapısını aralamıştı. Bitcoin, sanal dünyada gerçek para gibi kullanılmaya başlandığından beri tıpkı bazı oyunlarda satılan karakterler gibi, tek başına bir değeri oluşmuştu ve medyanın ilgisini ise bu değerinin sürekli artmasıyla çekmişti.
Peki Bitcoin nedir, nasıl kazanılır, nasıl harcanır biliyor musunuz? İşte pcextra.comt.r farkıyla hızlandırılmış kurs tadında Bitcoin nedir, ne işe yarar, nasıl bir para birimidir sorularının aydınlatıcı yanıtı:
Bitcoin, Japonya'da ortaya çıkmış sanal bir para birimidir. Aslında para da değildir. Bir ödüldür. Peki neyin karşılığı veriliyor bu ödül? Uzun bir hesaplama zinciri sonrası elde edilen anahtarların bulunması karşılığında. Bu hesaplamaları tek bir bilgisayarın yapması gibi, bilgisayarların güçlerinin birleştirerek hiç tanımadığınız kişilerle gruplar oluşturarak daha büyük bir işlem gücüyle de gerçekleştirmek mümkün. Ancak Bitcoin ağında ne kadar çok hesaplama gücü varsa, Bitcoin hesaplamak ve bulmak da o kadar zorlaşıyor.
Bitcoin nasıl kazanılır?
Bitcoin kazanmak için ilk yapılması gereken iş bir bilgisayara gerekli yazılımları kurmak ve Bitcoin ağına katılmak. Bilgisayarınız Bitcoin ağından bilgisayarınıza gönderilecek şifreli fonksiyonları işlem gücünü kullanarak arka planda hesaplamaya başlayacak. Bu bilgisayarınızın işlem gücünüe ve şansınıza göre 1 saniye de sürebilir, 100 yıl da sürebilir. Zira olay hem şansa hem de saniyedeki işlem kapasitesine bağlı. Diyelim ki şanslısınız ve bilgisayarınız gerekli sonucu buldu ve sisteme gönderdi. Size bunun karşılığında 1 Bitcoin veriliyor. ve ister inanın, ister inanmayın, bir Bitcoin'in Dolar karşısındaki değeri Kasım 2013'de 830 Dolar'lara yükselmiş durumda.
[caption id="attachment_25862" align="alignnone" width="468" caption="Bitcoin Dolar kuru Kasım 2013'te 831 Dolar'ı gördü"][/caption]
Eğer bir Bitcoin grubuna katılırsanız, ki artık sistemdeki tüm Bitcoin'ciler böyle çalışıyor, grubunuz bir Bitcoin bulduğunda, o Bitcoin'in bulunmasına sizin bilgisayarınız ne kadarlık bir katkıda bulunduysa o kadarlık bir pay alıyorsunuz. Bir Bitcoin, 0'dan sonra 8 basamaklı olduğundan, şikayet etmenize gerek yok. Payınıza 0.00000012 Bitcoin düşebilir. Damlaya damlaya göl olur mantığı gütmelisiniz.
Bitcoin imalatında ki buna mandecilik deniyor, en önemli gider harcanacak elektrik gücünün maliyeti. Bedava elektrik kullanmadığınıza göre, bilgisayarınızın işlem gücü karşılığında elde edeceğiniz Bitcoin'in değeri ile elektrik gideriniz arasında fark olması gerekiyor. Sürekli zarardaysanız, Bitcoin'in 2000 Dolar olması bile sizi kurtaramayabilir.
Bitcoin için nasıl bir bilgisayar gerekli?
Aslında son iki yıldır bir Bitcoin makineleri furyası başladığından, bilgisayarlar artık demode oldu. Bitcoin'deki hesaplama tekniğine uygun ucuz işlemcili Bitcoin sunucuları ortalama performanslı yüzlerce bilgisayarın işlemci gücünü 600 Dolar'a tek başına gerçekleştirerek oyun bozanlık yapabiliyorlar ki artık böyle bir sektör bile oluşmuş durumda. 3-5 bin Dolar'lara bile satılan özel Bitcoin sunucuları ile günde 1 Bitcoin kazananlar bile internette boy göstermeye başlaımş durumda.
Pcextra.com.tr olarak hızlandırılmış Bitcoin nedir kursumuzun sonuna geldik ve olayı kısaca özetleyelim istedik. Bitcoin, bilgisayar ortamında hesaplama yoluyla elde edilen minik ödüllere verilen bir isim. Bunu tıpkı online karakter oyunlarındaki satılık karakterlere benzetebilirsiniz. Ama oyunlarda ekran başında oynamanız şart. Bitcoin'de ise bilgisayarınızı açık bırakmanız yeterli. Bitcoin kazanmak artık Kasım 2013 ortamında çok çok zor. Teknoloji gelişti, yeni nesil Bitcoin hesaplama makineleri çıktı, bu nedenle Bitcoin üretmek bu yeni nesil oyuncakları kullanan bazıları için çok kolaylaştı ama geniş bir kitle için de inanılmaz zorlaştı. Üretim de azaldı.
Son bir not ekleyelim. Bitcoin'in yaratılış senaryosunda yaklaşık 21 milyon Bitcoin üretilebilir. Bunun 12 milyonu ilk 4 yıl içinde üretildi. Şu anki Bitcoin salgını, geri kalan 12 milyon'u bulmak için. Ancak sisteme dahil olan yeni süper bilgisayarlar sayesinde Bitcoin bulmak giderek zorlaşıyor. Geri kalan 12 milyon Bitcoin'in en erken 30 yıl içinde bulunabileceğini söylememiz şu an için hiç bir anlam ifade etmiyor, çünkü siz aşağıdaki BBDK açıklamasını okurken geçecek zaman içinde bu rakam 31 yıla bile çıkmış olabilir.
Bitcoin ile ilgili olarak BDDK'nın açıklaması ise aynen şöyle:
Son dönemde bazı basın yayın kuruluşlarında ve internette "Bitcoin" hakkında çeşitli haberlerin çıktığı görülmektedir.
Bilindiği üzere, 6493 sayılı "Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun" (Kanun) 27.06.2013 tarih ve 28690 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun Geçici 1 inci maddesine göre bu Kanunda öngörülen yönetmelikler Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde hazırlanarak yürürlüğe konulacaktır. Kanunun Geçici 2 nci maddesine göre ise Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibari ile ödeme hizmetleri sunan ya da elektronik para ihraç eden ve bu Kanun kapsamında ihdas edilen ödeme veya elektronik para kuruluşu kategorisine dahil edilebilecek olan kuruluşlar Kurumumuzca çıkarılacak ilgili yönetmeliklerin yayımı tarihinden başlayarak bir yıl içinde Kurumumuza başvurarak gerekli izinleri almak ve uygulamalarını bu düzenlemelerde yer alan hükümlere uygun hale getirmek zorundadır.
Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir.
Diğer taraftan, Bitcoin ve benzeri sanal paralar ile gerçekleştirilen işlemlerde tarafların kimliklerinin bilinmemesi, söz konusu sanal paraların yasadışı faaliyetlerde kullanılması için uygun bir ortam yaratmaktadır. Ayrıca Bitcoin, piyasa değerinin aşırı oynak olabilmesi, dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi gibi risklerin yanı sıra yapılan işlemlerin geri döndürülemez olmasından dolayı operasyonel hatalardan ya da kötü niyetli satıcıların suistimalinden kaynaklı risklere de açıktır.
Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına, yukarıda belirtilen hususların duyurulmasında ve bu çerçevede Bitcoin ve benzeri sanal paraların barındırdığı muhtemel risklerin kamuoyuna hatırlatılmasında fayda mülahaza edilmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Son Dakika › Teknoloji › 1 Ayda 140′dan 800 Dolar'a Fırlayan Bitcoin'e BDDK'dan Uyarı Geldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?