70 Yıl Öncenin "Dev" Tv'leri! - Son Dakika
Teknoloji

70 Yıl Öncenin "Dev" Tv'leri!

70 Yıl Öncenin "Dev" Tv\'leri!

Bundan 70 yıl önce dev ekran TV dendiğinde, bakın insanların aklına ne geliyormuş...

13.04.2014 01:00

Televizyon aslında 1923 yılında icat edildi ve ilk örneği, 1926 yılında ortaya çıktı. Ancak uzun zaman boyunca, piyasaya sürülecek seviyeye gelemedi. 1940'ların başlarında ise, bütün dünya savaş üzerine yoğunlaşırken, Amerika, parlak ve geleceğe dönük aletlerin ortaya çıkması için barış zamanını beklemesi gerektiğinin farkındaydı. Geleceğe dönük aletlerin başındaysa, büyük ekranlı televizyonlar geliyordu. Çünkü üretilen çok az sayıdaki televizyon, çok küçük olmaktan öteye gidememişti.

Resimde gözüken Emerson Radio and Phonograph Corporation'a ait televizyonlar da bahsettiğimiz "büyük ekranlı" cihazlardan biriydi. Gerçekten de bu televizyonlar, büyük ekran modeller olarak lanse edilmişti. Sadece bu bile, o zamanların televizyonlarının ne kadar küçük olduğunuz anlamak için yeterli olsa gerek.

Televizyon teknolojisi, aslında oldukça sorunlu bir başlangıç yaşadı. Televizyon üzerinde çalışmalar erken 1920'lerde başlamış olmasına rağmen, Büyük Buhran ile beraber, 1930'larda çok az kaynak televizyona aktarılabilmişti ve çalışmaların pek çoğu ilerlemekte oldukça zorlanmıştı. Tabii ki büyük radyo firmaları çalışmalarına yavaş da olsa devam etmişlerdi ve 1939'da piyasaya sürülecek ilk televizyonlar New York World's Fair'de kendilerini gösterdiler. Ancak bu kez de İkinci Dünya Savaşı yüzünden çalışmalar duraklamak zorunda kalmıştı.

Savaş sırasında, Amerikalılar daha önceki yıllara göre geleceğin "büyük ekranlı" televizyonları ile ilgili daha az haberle karşılaştılar. Ancak gördükleri haberler iki önemli nokta ile ilgiliydi: Ekran boyutu ve fiyat. Amerikalı üreticilerin pek çoğu gibi, televizyon firmaları da insanlara bekledikleri ve sabırlı oldukları taktirde güzel şeyler ile karşılaşacaklarını söylüyorlardı.

Emerson'un o sıralardaki başkanının söylediğine göre, 12 inç ekrana sahip bir ürünün fiyatı savaş öncesindeki 500 dolar ile 800 dolar arasından 150 dolara inecekti. Eğer bu indirim kulağınıza güzel gözüküyor ise hatırlatılması gereken bir nokta var. Bahsi geçen fiyat, bugünün parası ile 2.000 dolar civarına denk geliyor. Yani, özellikle 1944'deki programcılığın eksikliği düşünülür ise o kadar da iyi bir fiyat olduğunu söylemek doğru olmaz. İkinci Dünya Savaşı sırasında televizyon halen erken benimseyenlere ait bir ürün idi.

...Ve "dev ekranlı" televizyonlar ortaya çıkıyor! Haberimizin ikinci sayfasında...

Ancak sadece fiyatın düşmesi değil, ekranların da büyümesi var olan beklentiler arasındaydı. Projeksiyon TVler, o sıralarda üreticiler tarafından ev sineması ile karşılaştırılıyorlardı,

Radio-Craft dergisinin Şubat 1944 tarihli yazısına göre, Emerson mühendisleri tarafından planlanan televizyon ürünü yaklaşık olarak 18 inç genişliğinde ve 14 inç yüksekliğinde olacaktı. Bu ürün, radyo ve televizyon ünitelerini birleştirecek ve plastik bir lens sistemi ile görüntüyü 15 x 20 inçlik bir yüzeye yansıtacak idi. İşte, o zamanlar "dev ekran" dendiğinde, akla bu boyutlar geliyordu.

Ancak ne yazık ki, insanların düşlediği ucuz televizyonlar savaştan hemen sonra ortaya çıkmadı. 1946 tarihinde ABD genelinde sadece 20.000 televizyon vardı. Yerel olarak ise sadece altı televizyon kanalı bulunmaktaydı. Bu kanalların üçü New York City, biri Schenectady, biri Chicago ve bir diğeri Philadelphia'da yer almaktaydı.

Ancak tahmin edebileceğiniz gibi bütün bunlar birkaç yıl içerisinde değişti. ABD'deki televizyon sahibi sayısı, 1955 yılında 30.5 milyona ulaşmıştı ve evlerin yüzde 64'ünde televizyon bulunmaktaydı. Columbia History of American Television kitabının belirttiği üzere, savaş sonrası dönemde televizyon alan insanlar küçük ekranlar ile uğraşmıyorlardı. Televizyon sahiplerinin yüzde 77'si, 16 inç ekrana sahip televizyonlardan daha azına razı olmuyordu...

Kaynak: Chip.com.tr

Son Dakika Teknoloji 70 Yıl Öncenin 'Dev' Tv'leri! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement