Çevrenin korunması için yasa koyucuların attığı pek çok adım var. Koyulan yasaklar ve çıkarılan kanunlar genelde büyük kuruluşlara yönelik olsa da bazı kanunlar herkesi kapsıyor. Avrupa Birliği'nin yeni kuralı bizdeki torbaların ücretli olmasını hatırlatıyor ancak boyutu daha büyük.
Çarşamba günü yapılan oylamada kabul edilen kanuna göre AB üyesi olan ülkeler, 2021 yılına kadar tek kullanımlık plastik kullanımını sonlandırmak durumundalar. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Avrupa'nın plastik kirliliğinin en kötü kaynağı olmadığını ancak önlemlere öncülük ederek dünyaya örnek olabileceğini söyledi. Timmermans, "Asya ülkeleri ne yaptığımızla çok ilgileniyor. Latin Amerika ülkeleri de öyle. Kirlilik payımız görece kısıtlı olmasına rağmen, ekonomik model değişikliğimiz küresel etkiye sahip." açıklamasını yaptı.
Oylamada 560 kişi evet, 35 kişi hayır oyu kullandı.
AB ayrıca üyelerini, paketlemede daha az plastik kullanmaları ve daha sıkı paketleme kanunları çıkarmaları için destekliyor. AB'nin hedefi, 2029 yılına kadar plastik şişelerde %90 geri dönüşüm sağlamayı başarmak. Ayrıca plastik şişelerin 2025'te %25, 2030'da %30'unun geri dönüşüm yapılmış materyalden oluşturulmasını istiyorlar.
Yeni yasa ile 2021 yılından itibaren plastik çatal, kaşık, bıçaklar, poşetler, kulak pamukları, polistiren yiyecek içecek kutuları, içecek karıştırma çubukları, pipetler, tamamen çözünür olmayan poşetler gibi pek çok şeyin kullanımı yasaklanacak.
AB Komisyonu'na göre bu ürünlerin %70'i denizlere atılıyor ve hem çevreyi hem de doğal yaşamı tehdit ediyor.
Son Dakika › Teknoloji › AB Parlamentosu, Tek Kullanımlık Plastikleri Yasakladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?