Singapore Ulusal Üniversitesi'nden bilim insanları, denizanalarından ilham alarak kendini iyileştirebilen, esnek ve suya dayanıklı bir deri üretmeyi başardı. Bu elektrikli deri, yumuşak yüzeye sahip robotlar üretilmesinde ve çeşitli robot-insan etkileşimlerinde kullanılacak.
Araştırmanın başındaki isim olan Benjamin Tee, "Denizanalarının su geçirmez doğası taklit eden ama yine de dokunma hassasiyeti olan yapay bir materyal nasıl geliştirebiliriz diye merak ettik" diyor.
Tee ve ekibinin yeni ürettiği deri Nature Electronics'te yayımlanan bir makaleyle tanıtıldı. "Jel benzeri, akuatik, esneyebilir, kendini iyileştiren elektronik deri" kısaca GLASSES olarak adlandırıldı.
Elastik plastik ile florin açısından zengin iyonik sıvıların jel haline getirilmesiyle oluşturulan yapı, Tee ve ekibinin kendini iyileştiren ve sıvıların yoğun olduğu ortamda kullanılabilen bir materyal üretmesine olanak sağladı. Tee, kendi icatlarının özelliğinin hem kuru hem sulu ortamlarda şeklinin bozulmaması olduğunu söyledi.
Bu malzemeden yapılan yüzeyler kesilmeleri ya da zarar görmeleri halinde dakikalar içinde elektriksel bağlantı kurup birkaç günde de kendini tamamen iyileştiriyor.
Dokunmaya hassas olan, esneyebilir ve çekiştirilebilir bu yapı sayesinde yeni sensörler geliştirilebilir ve dokunmatik yüzeylere yeni özellikler eklenebilir.
Araştırmacılar bu malzeme sayesinde daha yumuşak yüzeylere sahip, daha etkileşimi kolay robotlar üretmenin mümkün olacağına inanıyor. Ayrıca kendini iyileştirme özelliğine sahip yapının çevreye de olumlu etkileri olacağı düşünülüyor, böylece tamir ya da yenileme gibi işlemler gerekmeyecek.
Son Dakika › Teknoloji › Araştırmacılar Esnek, Kendini İyileştirebilen Bir Elektronik Deri Üretti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?