Elektrikli ve otonom otomobiller, hatta elektrikli küçük uçaklar üretilmesi için çalışmalar, dünyanın dört bir yanında devam ediyor. Bu firmaların karşılaştıkları en büyük engellerden biri ise menzili uzatacak uygun bir batarya bulamamak.
Bu sorunun çözümü ise ülkemizden gelebilir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Uluslararası Bor Sempozyumu BORON 2019'un açılışında bir konuşma yaptı. Bakan Dönmez konuşmasında, borun mukavemet arttırıcı, alev geciktirici, enerji depolayıcı, kanser önleyici ve enerji taşıyıcı özelliklerinden dolayı 250'den fazla alanda kullanıldığını belirtti.
Bakan, otomobillerde yakıt tüketiminde verimliliğe verilen önemin artacağını belirtirken, "Yüksek teknoloji açısından hayati önem taşıyan elektrikli araçlar için menzil artırmaya ve uçuş süresini artırmaya yönelik bor temelli yerli yakıt pili sistemlerini üretmede belli bir noktaya geldik" ifadesini kullandı.
Dünya bor rezervinin %73'ünün ülkemizde bulunduğunu belirten Dönmez, bor kullanılarak yüksek katma değerli ürünlerin üretimi için yeni bir yapılanma sürecine girdiklerini ve "Bor Araştırma Merkezi" kurulacağını söyledi.
Bakan, BOREN çatısı altında 15 öğrenciye burs verdiklerini, kalifiye araştırmacı sayısını arttırmak amacıyla 10 öğrencinin yurt dışında master yapmaya gönderileceğini söyledi.
Borun teknoloji dışında tarımda da kullanıldığını ve artık bu hammaddeyi ham olarak değil işleyerek sattığımızı belirten Bakan, toplam ihracatın 1 milyar doların üzerine çıktığını ve 110 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Dönmez ayrıca bu rekoru geliştirmeyi istediklerini de ifade etti.
Yerli ve milli temizlik ürünü BORON'un da büyük ilgi gördüğünü ve şu ana kadar 10 bin ton üzerinde üretim yapıldığını belirten Dönmez, BORON tesislerinin genişletilmesi çalışmalarının da sürdüğünü belirtti.
Son Dakika › Teknoloji › Bakandan Beklenen Açıklama: Otomobillerde Bor Kullanılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?