Bilgisayar dünyası, Hesap makinelerinin ve daktiloların yeni nesil hünerli cihazlardan sayıldığı 1900'lerin başlarından bu yana büyük gelişmeler yaşadı. Bugün oda boyutunda bilgisayarlarla çalışmadığımız gibi, analog cihazların çoğunu arkamızda bırakmış durumdayız. Ancak bazen geriye dönüp, nereden geldiğimize bakmak, varacağımız sonraki durakların nasıl olacağını hayal etmekte bize yardımcı olabilir. İşte bilişim tarihinden en önemli 9 an.
1939: Alan Turing: Paddington, Londra'da doğan Alan Turing, bilişim sektörünün hatırı sayılır isimlerinden. 1932'de algoritmik gerçekler hakkında matematiksel raporlar hazırlayan Turing, ilk bilgisayar sayılan Turing Makinesini konsept haline getirmişti. Bir grup şifreleme uzmanı ve bilim adamıyla Alman mesajlarını çözmek üzere çalışan Turing (filmdekinin aksine gerçekte Polonyalı bilim adamlarıyla çalıştı), 1939'da şifre kırma uzmanı arkadaşı Gordon Welchman ile birlikte günlük mesajları kolayca çözen dev bir makine üretti. Bombe adlı bu cihaz, elektrikle çalışıyor ve Almanya'nın iki kez şifrelenmiş mesaj anahtarını çözebiliyordu.
1941: İlk fare: Fare konsepti ilk olarak 1941'de ortaya çıkmış olsa da, tüm halka duyurulan ilk fare 1968'de ortaya çıktı.
1971: Mikroişlemciler: Bilgisayarlar ilk günlerinde etkileyici oldukları kadar büyüklerdi. Bazen tüm bir binayı kaplayan bilgisayarlar, pek de verimli değildi. İlk mikro boyutlu mikro işlemci (CPU) olan 4004, 1971'de Intel tarafından üretildi. Üç sene sonra üretilen Intel 8008 ise ilk tüketici bilgisayarı olan 8-bit IBM PC'de kullanıldı.
1973: Taşınabilir bilgisayarlar: İlk taşınabilir bilgisayar olan Osborne 1, 4MHz işlemci, 64 kilobayt bellek, ayrılabilen bir klavye ve 5 inç'lik siyah-beyaz ekranla geliyordu. 1973'te ortaya çıkan bu bilgisayar, o dönemde 1.800 dolara satılıyordu ancak enflasyonu göz önüne aldığımızda, bugünkü fiyatının 4.500 dolar seviyesinde olduğunu görüyoruz.
Son Dakika › Teknoloji › Bilişim Tarihinden En Önemli 9 An! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?