Bir Kuyrukluyıldız Saniyede 500 Şişe Şarap Püskürtüyor - Son Dakika
Teknoloji

Bir Kuyrukluyıldız Saniyede 500 Şişe Şarap Püskürtüyor

Bir Kuyrukluyıldız Saniyede 500 Şişe Şarap Püskürtüyor

Kuyrukluyıldızlar... Epeydir bu konuya değinmedik, göklerin görkemli cisimleri; kuyrukluyıldızlar!

19.10.2020 16:24  Güncelleme: 17:12

Kuyrukluyıldızlar... Epeydir bu konuya değinmedik, göklerin görkemli cisimleri; kuyrukluyıldızlar!

Çeşit çeşit, ilginç özelliklere sahip bu eski gökcisimleri ile ilgili yazılarımızı hatırlattıktan sonra biraz geçmişe göz atarak başlayalım:

2015'te Paris Gözlemevi'ndeki Fransız astronomlar bildiğimiz etil alkol ve şeker saçan bir kuyrukluyıldızdan bahsederken, o zamanlar bu karmaşık moleküller ve diğer gezegenlerde hayat ile ilgili bir bağlantı kurulmuştu.

İlgimi bu önemli detay değil de bu kuyruklu yıldızdan dökülen alkol ve de ismi çekmişti; Lovejoy! diğer adı ise C/2014 Q2.

Bir kuyruklu yıldızın saniyede yaklaşık '500 şişe şarap' püskürttüğünü düşünün!

Dünya'dan gözlendiği kadarıyla bu organik moleküller tam da bu cismin bir gezegene çarpması halinde yaşama kaynak verecek cinsten diye anlatılmıştı.

141P VE 17P KUYRUKLUYILDIZLARI

Infrared ve mikrodalga teknikleri sayesinde onlarca kuyrukluyıldızda 27 ana molekül saptandı.

2I/Borisov örneğin bilim adamlarını yüksek CO (karbon monoksit) seviyeleri ile şaşırtmıştı. 2016'da ise C/2016 R2 (PanSTARRS) diye bilinen bir kuyrukluyıldızda Borisov'dan çok daha yüksek miktarda CO olduğu belirlenince bu alanda yapılan araştırmalar boşa çıkmamış oldu.

Şimdi hızlıca bu yıl merakla beklenen kuyrukluyıldızlara geçelim.

141P/Machholz –  Önümüzdeki aylarda görülecek. İlk defa 1994'te nucleus (parlak başı) beş parçaya ayrıldı ve bir parıltı dalgasına sebep oldu. Daha sonra 1999'da iki parçası döndü ancak biri 2005'de görüldü. Kasım ve Aralık'ta ne göreceğiz meçhul ama Kalkan takımyıldızından Yontar takımyıldızına doğru bir geçiş olması bekleniyor.

17P/Holmes – 2020 sonu ve 2021 kış aylarında bekleniyor. 2007'de çıplak gözle bile görülmüş, parlak ve sarı ışık saçan bir yıldıza benzetilmişti. 1892'de benzer bir çıkış yapmıştı o yüzden beklemeye değer diye düşünüyoruz.

Kaynak: Space Mag Türkiye

Son Dakika Teknoloji Bir Kuyrukluyıldız Saniyede 500 Şişe Şarap Püskürtüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement