Konsol oyunlarının aksine PC oyunlarında sayısız grafik ayarıyla karşılaşıyoruz. Bu ayarların her biri genellikle görsel kaliteyi artırırken, saniyedeki kare sayısını bir miktar düşürüyor. Ancak her oyun, hangi ayarın ne yaptığını bizlere söylemeyebiliyor. İşte oyunlarda en sık rastlanan 5 ayar ve oyununuza etkisi.
Çözünürlük (Resolution)
Eski CRT monitörlerin aksine şimdiki LCD monitörler, "doğal çözünürlük" adında ideal bir çözünürlüğe sahipler. Dolayısıyla oyunları bu çözünürlükte oynamanız, daha net görüntüler sunacaktır. Ancak örneğin 1920x1080 çözünürlük, ekran kartınız ve oynadığınız oyun için fazla geliyorsa daha iyi bir performans için çözünürlüğü düşürmeniz gerekebilir. Örneğin oyun içerisinde 1024x768 çözünürlüğüne geçtiğinizde ekran kartınız her kare için 2 milyon piksel yerine sadece 768 bin piksel işleyecektir. Bu durumda monitörünüz, kendisine gelen daha küçük resmi genişletecektir. Bu, kalitede bir miktar kayıp yaşamanız, görüntülerin bir miktar bulanıklaşması anlamına geliyor.
Dikey eşitleme (vertical sync/VSync)
VSync, yırtılma etkisini ortadan kaldırır
VSync, işlenen kare sayısının monitörünüzün tazeleme oranıyla eşitlenmesi demektir. Örneğin çoğu LCD monitör, 60Hz tazeleme oranına sahiptir, bunun anlamı monitörün en fazla 60FPS gösterebildiğidir. PC'niz saniyede 100 kare işlese bile monitörünüz bunların 60'ını gösterecektir. Bu durumda PC'niz boşa güç harcıyor demektir. Dahası bu durum, "yırtılma" ("tearing") adı verilen efektin de ortaya çıkmasına neden olabilir.
Vsync, sözkonusu yırtılma efektini ortadan kaldırır. Ancak Vsync'nin de yol açtığı sorunlar var. Örneğin zaman zaman FPS'nizi yüzde 50'ye kadar düşürebilir ve fare, klavye girdilerinde gecikmeye neden olabilir.
Bilgisayarınız oyunda 60FPS'den çok daha fazlasını sunabiliyorsa VSync'i açmak yırtılma efektini azaltabilir. Anack 60FPS'ye ulaşmakta zorlanıyorsanız, alacağınız FPS'nin düşmesi ve girişlerinizin gecikmesi muhtemel.
Son Dakika › Teknoloji › Bu 5 ayar ne işe yarıyor? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?