Son birkaç senede yakalaması zor bir hız yakalayan akıllı cepler, bizi arkadaşlarımızla bağlıyor, hayatımızın önemli anlarını yakalamamızı sağlıyor, internetin sınırsız kaynaklarını parmaklarımızın ucuna getiriyorlar. Geniş bir yelpazede dağılan uygulamalarla cepler, 15-20 sene önce sadece hayalini kurabileceğimiz her tür işimizi görüyorlar.
Hala bir akıllı telefonunuz yoksa, azınlık içindesiniz ve çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Ancak ister akıllı telefon dünyasına girmeyi düşünün, ister mevcut cebinizi yükseltmek, doğru telefonu bulmanız pek de kolay bir iş olmayacaktır. Çünkü önünüzde çok sayıda seçenek, değerlendirmeniz gereken birçok teknoloji var.
Sonraki bir veya iki senenizi harcayacağınız telefonunuzu muhtemelen dikkatle, özenle seçmek isteyeceksinizdir. Merak etmeyin; size yardım etmek için buradayız. Kafanızı karıştırmadan, doğru bir karar vermeniz için size yardımcı olacağız.
Piyasada hangi tür telefonlar var?
Yeni bir telefon alacaksanız, kendinize "Galaxy mi, iPhone mu" sorusundan fazlasını sormanız gerekiyor. İletişim cihazları olan telefonların birçok türü var. İşte bir telefonu akıllı yapanlar ve telefonların tablet boyutuna ulaştığı nokta:
Akıllı telefon
Standart akıllı cep ekranlarının boyutları, yaklaşık 3.5 inç ile 5.5 inç arasında değişiklik gösteriyor. Çoğu akıllı cebin yüzeyinde düğmeye rastlamanız ise zor. Ses ve güç düğmesi dışında fiziksel düğmelerin ölmekte olduğu açık.
Şu sıralar beklentiler, bükülebilen ekranların yaygınlaşması yönünde. Ancak şu an neredeyse tüm telefonlar, dikdörtgen şeklinde ve katı yapıdalar. Akıllı ceplerin temel şeklinin dışında fiyatlarını belirleyen donanımları bulunuyor. Daha ucuz telefonların genellikle daha daha düşük performans sunduğuna şahit olacaksınız; ancak bu her zaman o kadar da kötü bir şey olmayabilir. Akıllı cepler, herkes için tasarlanmış, çok yönlü telefonlardır.
Phablet
Daha büyük bir telefon istiyor, ancak tablet kadar büyük bir cihaz istemiyorsanız, 5 inç'ten daha büyük, 7 inç'e kadar uzanan ekranlara sahip dev cihazlar bulabilirsiniz.
Gerçek bir phablet, bir telefon ve tabletin özelliklerini bir arada sunmalıdır. Phablet'lerin en iyi örneği, kullanışlı bir kalem ve kalemi değerlendirmenizi sağlayan bir dizi ek yazılımla gelen Samsung'un Galaxy Note serisi.
Akıllı telefonların konuşma ve iletişim özelliklerinden fazlasıyla ilgileniyorsanız, büyük boyutlu telefonlar ve phablet'ler, size göre olabilir.
Feature ve temel telefonlar
Bazılarımız, telefonları sadece telefon etmek amacıyla kullanmak isteyecektir. Bunun için genellikle 300 TL'yi fazla aşmanız gerekmeyecektir.
Akıllı telefonları taklit etmeye çalışan, "feature phone" olarak adlandırılan telefonlar ise genellikle bunda pek başarılı değiller. Dahası Android ve Windows Phone'lu bütçe dostu telefonlar o kadar ucuzlar ki, bu tür telefonlara neredeyse hiç ihtiyacınız yok.
Bilmeniz gereken 5 şey
Tek bildiğiniz cep yıllar öncesinin Nokia'sıysa, akıllı cep dünyasına girmek, gözünüzü korkutabilir. Ama merak etmeyin. Aşağıdaki ipuçlarımız, akıllı cep alırken en çok nelere bakmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacak.
Ekran boyutu ve çözünürlük
Ne kadar büyük bir ekran seçerseniz, okurken, oyun oynarken, internette dolaşırken ve video izlerken daha iyi bir deneyim yaşayacaksınız. Ancak bu size daha büyük ve daha ağır bir telefon olarak geriye dönecek.
Şu an Android'li ceplerde 5 inç'lik ekran boyutu, oldukça yaygın durumda. Çözünürlük ise ekranınızın ne kadar keskin olacağını belirler ve ekrandaki her şeyi etkiler. Eski bir telefondan geliyorsanız, 720p sizi etkileyecektir ancak üst düzey cepler, 1080p'yi standart bir çözünürlük olarak sunmaktalar.
İşlemci ve RAM
Hızlı, çok çekirdekli bir işlemci, en son oyunları rahatça oynamanızı sağlayacaktır. Yeteri miktarda RAM'iniz varsa, uygulamalar arasında hızla geçiş yapabileceksiniz.
Genel olarak daha çok çekirdekli işlemcinin daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak örneğin çift çekirdekli işlemcili bir telefon, dört çekirdekliye göre daha uzun bir pil ömrü sunabilir.
RAM'de ise her zaman 1GB ve üzerini tercih edin. Daha az miktarda RAM, telefonunuzun yavaşlaması anlamına geliyor.
Platform
İlk seçenekleriniz, elbette Android ve iOS. İki platform da size akıcı, kullanımı kolay bir arayüz ve sayısız uygulama seçeneği sunuyor.
Üçüncü sıradaki Windows Phone, bu ikiliyi uzaktan takip etse de hoş kişiselleştirme seçenekleri ve faydalı uygulamalarıyla ilginizi çekebilir.
Depolama
Akıllı cebinizin uygulamalar, oyunlar, fotoğraf ve videolarla ne kadar çabuk dolduğuna şaşıracaksınız. En küçük depolama alanına sahip modeli tercih etmeniz, her zaman akıllıca bir hareket olmayabilir. Özellikle de microSD kartlarının ve bulut depolamanın dahili depolama yerine geçmediğini düşünürseniz, 16GB'ın altına düşmemelisiniz.
Satın aldığınız telefonun bir microSD kart slotuna sahip olması, gelecekte kafanızın rahat olmasını sağlayacaktır. Uygulamalarınızı yükleyemeseniz de müzikleri, fotoğrafları ve filmleri microSD kart üzerinde rahatça saklayabilirsiniz.
Kamera
Akıllı telefonumuzu çoğumuz kamera olarak da kullanıyoruz. Bu yüzden satın alacağınız telefonun fotoğraf ve videolar konusundaki yeteneklerini iyi değerlendirmelisiniz.
Sadece megapiksel sayısına bakmayın; yüksek megapiksel her zaman daha iyi fotoğraflar anlamına gelmeyebilir. Düşük ışık performansı, fotoğraf çekme hızı ve diğer ayarları da gözden geçirin. Satın almayı düşündüğünüz ceplerin fotoğraf kalitesini yan yana karşılaştırın.
Başka hangi faktörlere dikkat etmelisiniz?
Pil ömrü, her zaman önemli olan faktörler arasındadır. Ancak sadece mAh (saat başına miliamper) değerine bakmayın, diğer güç tasarrufu özelliklerini de göz önünde bulundurun. Yanınızda yedek bir pil taşımayı düşünüyorsanız, telefonun pilinin çıkarılabilir olmasına dikkat edin. Bazı yeni telefonların kablosuz şarjı desteklediğini hatırlatmakta da fayda var.
Sizin için önemli olabilecek birçok bağlantı özelliği var. Örneğin en son Bluetooth 4.0 LE, çoğu fitness izleme cihazı tarafından şart koşuluyor. Bluetooth 4.0, müzik akışı için de iyi bir teknoloji; bu yüzden birçok aksesuar kullanmayı düşünüyorsanız buna dikkat edin.
Kısaltmalar ve anlamları
OS, İşletim sistemi veya platform: Telefonunuzda çalışan yazılımı gösterir. Android, iOS veya Windows Phone 8 gibi.
Kapsama alanı: Mobil sinyali elde edebildiğiniz alandır.
Çözünürlük ve PPI: Çözünürlük, ekranınızın kaç piksel olduğunu belirler. PPI ise inç başına düşen pikseli temsil eder. Ne kadar yüksek olursa ekran o kadar keskin görüntüler sunar.
İşlemci, GPU veya CPU: Sistemi çalıştıran donanımlardır. Ne kadar güçlüyse telefonunuz o kadar hızlı çalışacaktır.
App veya uygulama: Telefonunuzda çalıştırabileceğiniz yazılımlardır. Facebook, Flappy Bird gibi.
RAM: Rastgele Erişim Belleği, uygulamalar arasında daha hızlı geçiş yapmanızı sağlar. Ne kadar çoksa çoklu görev o kadar iyi çalışacaktır.
Dahili depolama/hafıza: Dosyalar, uygulamalar ve filmler için ne kadar alanınızın olduğunu gösterir. Her zaman GB ile ölçülür ve ne kadar yüksekse, o kadar çok alanınız var demektir.
Son Dakika › Teknoloji › Hangi Cebi Satın Almalısınız? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?