Bugün Avrupa Uzay Ajansı (ESA) için büyük bir gün çünkü 67P/Çuryumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı üzerine "Philae" isimli modülü indirmeyi ilk defa deneyecek.
Kuyruklu yıldızın etrafında bir süredir dönen Rosetta, onun üzerinde gerçekleştirebileceği şeyleri araştırmaktaydı. Bu sırada yapılan ilginç keşiflerden bir tanesi, kuyruklu yıldızın çevresindeki manyetik alanın salınımlarıydı - bu salınımları bir tür şarkıya dönüştürmek mümkündü. İlk olarak Ağustos ayında Roseta'nın manyotemetresi yoluyla algılanan "şarkının" kuyruklu yıldızın uzaya bıraktığı nötr parçacıklardan kaynaklandığı düşünüldü. Ancak salınımların arkasındaki fiziksel mekanizma,gizemini koruyor.
Philae modülünün bugün Türkiye saat 18: 30 civarında yüzeye inmesi bekleniyor. Rosetta'yla Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreyi aştığından, sinyallerin kuyruklu yıldızdan bize ulaşması 28 dakika 20 saniyeyi bulacak. Dolayısıyla inişten ancak saat 19: 00 civarında haberdar olabileceğiz.
Projenin başarılı olması halinde bilim adamları ilk kez bir kuyruklu yıldızı çok yakından analiz etme şansı bulacaklar. Bunun yanında ilk kez dünyadan bu kadar uzak bir uzay görevi, başarıyla sonuçlanmış olacak.
Başarılı olan ayrılma işleminden sonra gerçekleşecek inişi aşağıdan veya
Son Dakika › Teknoloji › İnsanlık İçin Büyük Bir Adım! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?