Kuraklığa Bulunan Çözüm Türkiye'ye Madalya Getirdi - Son Dakika
Teknoloji

Kuraklığa Bulunan Çözüm Türkiye'ye Madalya Getirdi

Kuraklığa Bulunan Çözüm Türkiye\'ye Madalya Getirdi

İzmirli gençlerin tarımda yüzde 50 su tasarrufu sağlayan projesine Suny Oswego Üniversitesi Uluslararası Olimpiyatı'nda ikincilik ödülü verildi.

26.07.2013 11:55  Güncelleme: 12:19

EFSUN YILMAZ - İzmirli Ebru Kaşıkaralar ve İbrahim Balanlı adlı 17 yaşındaki öğrenciler, zeolit kullanımı sayesinde tarımda en az yüzde 50 su tasarrufu sağlayan proje geliştirdi. Kuraklığa çare olabilecek çalışma, ABD'deki Suny Oswego Üniversitesi Uluslararası Olimpiyatı'nda çevre dalında 2'ncilik elde etti.

Kent Koleji öğrencisi İbrahim Balanlı'nın danışmanı kimya öğretmeni Benal Hepsöğütlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın tehdidi altındaki dünyada suyun her geçen gün daha büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, su tasarrufu konusunda çalışmak isteyen iki başarılı öğrenciyi bir araya getirdiklerini anlattı.

Hepsöğütlü, Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi laboratuvarlarında çalışan öğrencilerin geliştirdikleri projede kadınların gençleşmek amacıyla yüzlerine yerleştirilen dolgu maddesi gibi onlarca alanda kullanılan zeolitten faydalandığını söyledi.

Çalışmanın 6 ay sürdüğünü ve öğrencilerin "doğal zeolit", "yapay zeolit" ve "su bazlı selülozik madde" kullanarak sulamada en az yüzde 50 tasarruf sağlanabileceğini kanıtladığını dile getiren Benal Hepsöğütlü, "Zeolitli toprağın bulunduğu saksılarda mısır yetiştirildi. Mısırlar, zeolit nemi tuttuğu için çok daha az suya ihtiyaç duydu" dedi.

İzmir Fen Lisesi öğrencisi Ebru Kaşıkaralar'ın danışmanı fizik öğretmeni Timothy Timur ise çok genç öğrenciler tarafından geliştirilen proje sayesinde az sulama ile çok daha uzun süre yaşayan bitkiler elde edilebildiğini, bu nedenle uluslararası kuruluşların zeolitle tarım fikrine sıcak bakacağını söyledi.

Proje, öğrencilere burs getirdi

Öğrencilerden İbrahim Balanlı da küresel ısınma konusunda yaptıkları çalışmaya danışman öğretmenlerinin büyük destek verdiğini, onların desteğiyle önce10-15 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Enerji Çevre ve Mühendislik Proje Yarışması'nda (ISWEEEP) 3. olduklarını, daha sonra da ABD'deki Suny Oswego Üniversitesi Uluslararası Olimpiyatı'na katıldıklarını söyledi.

ABD dışında 58 ülkenin katıldığı olimpiyatta ekip arkadaşı ile İngilizce bir sunum yaptıklarını ve 769 proje arasından sıyrıldıklarını anlatan İbrahim Balanlı, çevre dalında 2.  olduklarını söyledi.

Proje sayesinde ABD'den burs teklifi aldıklarını söyleyen Balanlı, " Öncelikle Türk bayrağını uluslararası bir olimpiyatta dalgalandırmanın şerefini yaşıyoruz" diye konuştu.

Ekip arkadaşı Ebru Kaşıkaralar da endüstri mühendisi olmayı ve yeni çalışmalarla Türkiye'ye daha büyük başarılar getirmeyi amaçladığını ifade etti. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji Kuraklığa Bulunan Çözüm Türkiye'ye Madalya Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement