Ekran çözünürlüklerini tarif eden farklı standartların olması, bunun yanında farklı ekranlar için farklı çözünürlüklere ihtiyaç duymamız gibi faktörler "çözünürlük" konusunu karışık bir hale getirebiliyor.
Çözünürlüğü tarif etmek üzere kullanılan rakamların ne anlama geldiğini bilerek ekranlar arasındaki farkı çok daha iyi anlayabilirsiniz. Sizlerle paylaşacağımız bilgiler, ekranlar arasında bir seçim yapmanız gerektiğinde de size yardımcı olacak.
Genişlik x yükseklik
Bilgisayar monitörlerinin çıkabildiği en yüksek çözünürlük, genellikle genişlik x yükseklik şeklinde anlatılır. Laptop ekranlarının çoğu 1280x800 civarlarında çözünürlüklere sahipken, büyük PC ekranları 1680x1050'den yüksek çözünürlüklere sahip olabilir.
Çözünürlüklerde gördüğünüz rakamlar, piksel sayılarını belirtir. Bazı ekranlar, daha yüksek bir piksel yoğunluğuna sahiptir. Dolayısıyla belirli bir çözünürlük için ekranın boyutunun aynı olması beklenmez.
SD, HD Ready veya Full HD
SD, yani Standart Definition, genellikle PAL veya SECAM bölgelerindeki 576i ekranları veya NTSC bölgelerindeki 480i ekranları tarif etmekte kullanılan bir terimdir. SD ekranlar, 480p, 720p veya 1080p değildir.
Full HD, 1080p çözünürlüklü ekranları tarif etmekte kullanılır. HD Ready ile Full HD arasındaki fark, bölgeden bölgeye değişmektedir. Bir televizyonun HD Ready etiketini taşıyabilmesi için Avrupa'da 720 yatay çizgiyi gösterebilmesi gereklidir.
Son Dakika › Teknoloji › Nedir bu çözünürlük denilen? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?