Robotlar ve elleri, genel olarak hassasiyet dengesinin iki ucunda yer alıyor. ya çok narin, çok kırılgan varlıkları nazikçe taşıyan ya da sert, ağır ve büyük cisimleri sıkıca kavrayan robot eller görüyoruz. İkisini birden yapabilen robot ellerinin sayısı oldukça az.
MIT araştırmacılarının geliştirdiği yeni kavrayıcı (zira el değil), böcekleri yutan bir bitkiye benziyor. Bu kavrayıcı ile bir üzüm tanesinden ondan 100 kat daha ağır cisimlere kadar pek çok şeyi tutabilmek mümkün oluyor. İşin sırrı ise fizik ile kaba kuvveti birleştirmekte yatıyor.
Cihazın bir kısmı, ısındığında kendi üstüne katlanabilen, 3 boyutlu baskıyla yapılmış origami bir yapıdan oluşuyor. Bu yapı cismi kavrarken, iç kısımda kalan hava da boşaltılıyor. Böylece oluşan basınç ile kavrayıcının cismi tutması sağlanıyor.
Tabii ki bu sistem mükemmel değil ve bazı eksikleri var. Cihaz en çok yuvarlak objeleri yakalamakta başarılı ve muhtemelen sert dokuları yakalamakta daha iyi. Tutulacak yüzeyde delikler olması durumunda ise kavrama gücü kaybı yaşanıyor. Yine de bu mekanizmanın faydalı olabileceği pek çok alan var. Örneğin ameliyatlarda dokuları gereken hassasiyetle ve deforme etmeden kavrayabilir.
Son Dakika › Teknoloji › Robotların Hem Sert Hem de Yumuşak Cisimleri Tutmasını Sağlayan Bir 'Tutucu' Geliştirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?